10 skal dømme Viggo og Jan Helge

ARENDAL (VG Nett) 10 vanlige mennesker skal avgjøre om Viggo Kristiansen (22) og Jan Helge Andersen (20) er skyldig i barendrapssaken.

Artikkelen er over 18 år gammel

Mandag startet ankebehendlingen i Agder lagmannsrett i Arendal. Der skal det vurderes om de to tilalte er skyldige i å ha voldtatt og drept to småjenter i Baneheia i Kristiansand for snart to år siden.

- Erkjenner du deg skyldig i straff på noen av tiltalepunktene?, spurte Nes Hansen.

- Ikke skyldig, svarte Viggo Kristiansen til hvert eneste tiltalepunkt.

Jan Helge Andersen erkjente som sist, skyld i forhold til tiltalen.

Det er gått sju måneder siden Viggo Kristiansen (22) og Jan Helge Andersen (20) i Kristiansand byrett ble dømt for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Mandag startet ankesaken mot de to tiltalte.

Rett før klokken 10.00 ble de to tiltalte ført inn i rettssalen i Tinghuset Arendal. Jan Helge Andersen kom først og satte seg ved siden av sin advokat Ben Fegran. Få minutter etter ble Viggo Kristiansen ført inn. Han vekslet noen ord med sin forsvarer Tore H.Pettersen før han inntok samme posisjon som han hadde under forrige rettsrunde: Sittende med hodet ned i bordplaten og med armen foran ansiktet.

Et stort politioppbud sto klar da de to tiltalte ankom rettsbygningen ved 9.30-tiden..

En jury på ti vanlige mennesker ble i lagmannsretten i Arendal valg ut til å ta stilling til spørsmålet om skyld for de tiltalte. De ti skal se bort fra den tidligere dommen i Kristiansand byrett fra i fjor vår, og på eget grunnlag komme fram til om det er overveiende sannsynlig at de to har begått det de er tilalt for.

Dømt

Viggo Kristiansen ble i Kristiansand byrett 1.juni i fjor dømt til 21 års fengsel og ti års sikring. Han nektet skyld, og anket dommen etter kort betenkingstid. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel.

Jan Helge Andersen har erklært seg skyldig i, og er dømt for drapet på den ene jenta. Det er derfor bare straffeutmålingen som kan bli endret fra dommen i byretten. Dette avgjør dommerne, da juryen kun tar stilling til skyldspørsmålet.

Troverdighet avgjørende

Det er ventet at Andersens troverdighet kan bli avgjørende for om Viggo Kristiansen blir endelig dømt for voldtekter og drap i Baneheia. I forhold til juryen blir Andersens rolle kun å regne som et vitne i saken mot den tidligere bestekameraten Viggo Kristiansen.

Kristiansen nekter all skyld. Hans håp er at forsvarerne, Tore H. Pettersen og Svein Arne Hagen, klarer å så tilstrekkelig tvil hos juryen til at de ikke blir overbevist om at han var i Baneheia drapskvelden. Det er satt av seks uker til ankesaken, og da vil dette være klart.

Mobildekning

Målingene av mobildekningen i Baneheia vil også bli sentralt under ankebehandlingen. Nye tester fra Telenor viser at det ikke er mulig å ringe fra drapsstedet via basestasjonen på Eg, noe som kan gi Kristiansen alibi for drapstidspunktet. Spesialistfirmaet Teleplan AS har imidlertid konkludert med det motsatte, at det var mulig for Kristiansen å ringe fra drapsstedet.

Utskrifter fra Kristiansens mobiltelefon viser at han sendte og mottok SMS-meldninger like før og etter drapene han er tiltalt for, ble begått.

Mystisk hår

Det har ikke lykkes politiet og Rettsmedisinsk instutt å finne eieren til et mystisk hårstrå som ble funnet på drapsstedet. Det er derfor ventet at Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen vil bruke dette i sin strategi for å overbevise juryen om at en tredjeperson kan ha begått drapene og voldtektene av de to jentene.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Skrev sex-brev til nabodame

  2. Viggo ba om pauser

  3. -Lettet over DNA-prøve

  4. Viggo: Absurde drapspåstander

  5. Tror Kristiansen sendte henne sex-brev

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder