OPPOSISJONEN GÅR SAMMEN: De rødgrønne partiene på Stortinget går sammen om å kreve at kontrakten med den nye ambulansefly-operatøren Babcock brytes, og at Lufttransport, som eier flyet på bildet, får fortsette på ubestemt tid. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Ap, Sp, SV og Rødt: Krever at luftambulanse-kontrakten brytes

Arbeiderpartiet krever at regjeringen bryter kontrakten med den nye luftambulanse-operatøren og lar Lufttransport fortsette ambulanseflyvningene på ubestemt tid.

Artikkelen er over ett år gammel

– VI står midt i en nasjonal beredskapskrise som regjeringen har ansvaret for. Det er nå opp til helseminister Bent Høie (H) å rydde opp, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talskvinne, til VG.

– Det er for mye usikkerhet nå. Derfor må prosessen nulles ut og man må starte helt på nytt. Det betyr at dagens operatør må få beskjed om å fortsette inntil man har en ny prosess klar, legger hun til.

VG+: Ap-politiker lå for døden - ble reddet av en F-16

Fire partier bak

I klartekst betyr det at Ap, Sp, SV og Rødt går sammen om å kreve at  den nye operatøren Babcock likevel ikke vil få starte ambulanseflytninger i Norge fra sommeren 2019.

Dermed er det opp til KrF å avgjøre om regjeringen får et reelt pålegg fra et flertall i Stortinget om å kaste ut Babcock fra kontrakten de ble tildelt i juni 2017.

KrF: Avgjør tirsdag

Neste tirsdag skal helseminister Bent Høie (H) redegjøre i Stortinget. Etter det vil KrF ta en avgjørelse.

Men KrF-nestleder Olaug Bollestad er ikke i tvil om hvem som har ansvaret:

– Det går ikke an å leve med den usikkerheten at akutt syke ikke kan være sikre på om de får hjelp, og det går ikke an å skylde på verken anbud eller foretaket. Det er helseministerens ansvar, sier Bollestad til VG.

– Nå får vi høre hva helseministeren har å si til Stortinget tirsdag, før vi konkluderer. Men jeg har ringt Bent Høie i dag og gitt ham tydelig beskjed om å sikre at beredskapen er god, legger KrF-nestlederen til.

Les også: Slik vil Rødt stoppe luftambulanse-krisen: Ber Stortinget om hastevedtak

les også

Frp og Sp: Svekket tillit til Helse Nord-styrelederen i luftambulansekrisen

Hasteforslag

Rødt varslet i VG tirsdag morgen at de ville fremme et hasteforslag i Stortinget torsdag morgen, om å bryte kontrakten.

– Overordnet er vi enige med Rødt. men forslaget trenger noe bearbeiding, sier Nicholas Wilkonson (SV) til VG.

Kjøre hardt

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til VG at Sp vil fremme et lignende forslag i Stortinget kommende mandag, i forbindelse med behandlingen av et representantforslag om totalberedskap.

– Vi kommer til å kjøre hardt på å sikre beredskap med luftambulanse i Nord-Norge. Der vil vi foreslå å terminere kontrakten med den nye operatøren, sier Vedum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder