Provosert av KrF før forhandlingene: - De kan ikke opptre på denne måten

Frp-leder Siv Jensen sier tilliten for KrF før regjeringsforhandlinger er dårlig etter at de påførte Frp et sviende nederlag om taxfree-ordningen midt i budsjettinnspurten tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg er skuffet og overrasket over det vi så i Stortinget i går, sier Jensen.

les også

Kilder til VG: Taxfree-opprør i Frp var nær ved å velte Ernas statsbudsjett

Få timer før KrF signerte budsjettavtalen med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre tirsdag kveld, sørget KrF for å avvikle muligheten til å kjøpe to flasker ekstra vin i taxfree for alle som ikke kjøper tobakk. Dette stemte de for sammen med de andre opposisjonspartiene.

– Kan ikke opptre på denne måten

Dette skapte sterke reaksjoner internt i Frp og førte til at presentasjonen av budsjettenigheten ble utsatt.

les også

Støre om KrF-Frp-smellen: To flasker vin skaper krise

Til NTB kaller Jensen det å ri to hester samtidig og å stikke kniver i hverandre.

– Man kan ikke opptre på denne måten, særlig når vi nå skal sette oss ned og sondere om muligheten for en flertallsregjering. Det må man gjøre uten å påføre en potensiell samarbeidspartner nederlag, utdyper hun til VG.

– Er det to flasker vin som skal skape samarbeidsproblemer for regjeringen?

– Det er ikke saken som er problemet, men måten det blir gjort på. Vi må ha tillit til hverandre i den fasen vi skal inn i.

Tirsdag kveld får VG bekreftet at en stor del av Frps stortingsgruppe ikke ville gi godkjenning for den ferske budsjettavtalen som forhandlerne til de fire partiene Høyre. Frp, Venstre og KrF hadde anbefalt. Stemmetallet skal ha vært 12 for, mens ni ville utsette.

– Jeg skjønner godt at det var frustrasjon. Vi satt helt stille under prosessen til KrF, aksepterte at det var en intern prosess, men måtte ta imot skittkasting og karakteristikker på hele Frp. Vi har blitt beskyldt for å være kalde mennesker som ikke bryr oss om de som har det vondt, sier Jensen.

– Jeg tenker at dette var unødvendig. Jeg har respekt for at Stortinget har fattet et vedtak, men jeg mener at vi egentlig hadde forhandlet dette på et tidligere tidspunkt, sier Solberg til Dagbladet.

Vil «rense luften» før regjeringsforhandlingene

– Dette er så alvorlig at vi nå må rense luften før vi begynner sonderinger, sier Jensen på spørsmål om det forsurer forhandlingene Frp skal inn i om en mulig regjering sammen med KrF, Høyre og Venstre.

Til NRK sier Jensen at hun ikke har den tilliten som nå trengs opp mot forhandlingene.

– Det er en forutsetning for at vi kan sette oss ned å diskutere viktige politiske spørsmål. Det kan ikke jeg gjøre på vegne av Fremskrittspartiet uten at jeg har tillit til at det skjer på en ordentlig måte.

– Har du den tilliten nå?

– Nei, det har jeg ikke, sier hun til kanalen.

les også

Dette er de enige om i statsbudsjettet

– Må ikke også Frp forvente at man gir og tar i forhandlinger?

– Jo, og det har vi gjort. Vi har erfaringer i fem år med å gi og ta, men da handler det nettopp om at om man skal gi noe, må vi få noe.

– Om ikke politikken er god nok, blir det ingen enighet.

– Hva vil du ha fra KrF for å gjøre det godt igjen?

– Det gjenstår å se. Forhandlinger gjøres best bak lukkede dører, men det er viktig for meg å si at forutsetningen for å diskutere politikk nå er å rense luften.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder