Bergenskjellere fulle av vann

(VG Nett) Regn og vind skaper store problemer på Vestlandet. I natt ble minst ni kjellere i Bergen fylt opp med vann.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Sterk vind og store nedbørsmengder er de vant med, men de siste timene har det rett og slett sprutet ned vann over Vestlendingene.

Varslene gikk ut på at det ville komme inntil tre ganger mer nedbør enn normalt i vannmagasinene. Og målingene bekrefter store nedbørsmengder.

I Bergen har det falt 57 millimeter det siste døgnet, ifølge Storm-meteorolog Roar Teigen.

VÆRVARSEL: Sjekk her

De store vannmengdene har gjort at ikke alle kjellere har holdt seg tørre.

- Vi har hatt en stri strøm av henvendelser. Det har vært travelt, sier alarmoperatør Torkjel Helle hos Bergen brannvesen til Bergens Tidende.

Han lister opp ni kjellere i Bergen og omegn hvor brannvesenet har måttet rykke ut for å få has på vannmengdene.

- Grunnen til at det har vært mange oversvømmelser er at mye av nedbøren kom veldig intensivt i natt og i morgentimene i dag, sier Teigen til VG Nett.

Ifølge Veitrafikksentralen har mange meldt om vannplaning i Bergensområdet. Politiet melder om steinras mellom Fusa og Samnanger, men det skal være ryddet opp nå, ifølge bt.no.

«Gjentetting av kulverter og andre avløpsveier vil kunne føre til lokale oversvømmelser. Urbane områder og tettbygde strøk er mest utsatt.», meldte Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) tirsdag.

Mye nedbør

Det var imidlertid på Takle værstasjon i Gulen i Sogn og Fjordane at det ble målt mest nedbør det siste døgnet. Her ble det målt 119 millimeter nedbør fra klokken 7 i går til klokken 7 i dag tidlig.

Og regnet det vil fortsette.

- På Vestlandet vil det fortsette å regne mye utover morgenen. Men så går det over til lettere nedbør og blir oppholdsvær utpå kvelden, sier Teigen.

Østlandet

På Østlandet vil det ikke komme så mye nedbør, men også Oslo-folk vil kunne føle litt på vindkastene Vestlendingene har vendt seg til. Det er meldt om periodevis med kuling i Oslofjorden.

Nordover er det meldt om spredt nedbør det neste døgnet. Det vil være ganske mildt, så nedbøren vil for det meste komme i form av regn. Også her vil det blåse kuling enkelte steder.

Generelt vil fuktig luft gi grått og skyet vær over store deler av landet.

Tirsdag meldte meteorologene om at nordmenn hadde fire stormer på seks dager i vente. Men stormen som skulle rammet Veslandet i går ble ifølge Teigen ikke sterkere enn kuling. På fredag er det derimot meldt om storm igjen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder