Nordli: - Ikke dramatiser sykdommen

INNENRIKS

Oslo: - Ingen er tjent med å dramatisere Bondeviks sykdom mer enn nødvendig, sier tidligere statsminister Odvar Nordli. Han føler med statsministeren og håper han vil overvinne sine problemer så raskt som mulig.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:16

Odvar Nordli måtte selv gå av som statsminister for Arbeiderpartiet i 1981 på grunn av sterke hodepineanfall. Den offisielle begrunnelsen var helseproblemer. På forhånd hadde mediene i lang tid spekulert på hva som feilte statsministeren.

- Av egen erfaring vet jeg at helseproblemer kan bidra til en del spekulasjoner. Jeg hadde alt fra kreft i hodet til andre ting. Jeg synes Bondevik har gått fram på en ryddig måte, sier Nordli til NTB.

Hodepine

For noen år siden fikk Nordli diagnosen Cluster-hodepine eller Hortons sykdom, en hodepine som kommer i brå anfall. I mer enn 20 år hadde han levd med kraftige smerter. Han hadde søvnproblemer og tok sterke smertestillende medisiner for å gjøre jobben sin.

- Det er en voldsom belastning å være statsminister med en slik sykdom. Presset har alltid vært høyt, og med helseproblemer blir det bare vondt. Men inntil man vet hva det dreier seg om, kvier man seg for å gå ut med det, særlig når det foreligger en urolig politisk situasjon, sier Nordli.

Han mener det ikke er noen grunn til å overdramatisere Bondeviks sykefravær.

- Blir man syk, så blir man syk. Det gjelder statsministre som alle andre. Vi har lett for å glemme at det er mennesker av kjøtt og blod det dreier seg om. Vi må prøve å respektere og akseptere at det kan skje slike ting, sier den tidligere Arbeiderparti-toppen.