BIRGITTE-SAKEN: Ga svar på gåter i telefonsamtale

Men hemmelig innringer kan ha oppgitt falskt navn

KOPERVIK/OSLO (VG) Mannen ringte ikke bare inn tilståelsen på Birgitte Tengs-drapet. Han ga også svaret på flere av gåtene som forble uløst under etterforskningen av Karmøy-drapet.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

- Opplysningene er av en slik art at de må undersøkes nærmere. Jeg har gitt politimesteren i Stavanger oppdraget, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch om den siste utviklingen i Birgitte-saken.

En av de fremste gåtene som den anonyme telefonmannen kan ha besvart, er knyttet til grinden inn til stedet der Birgitte ble funnet. Da politiet var der om natten - uten å finne Birgitte - lukket de grinden. Da bonden som fant Birgitte kom til stedet om morgenen, var grinden åpen . . .

To oppringninger

Telefonoppringningen til advokat Arvid Sjødins kone 14. september er den andre anonyme telefonen som har skapt bølger i Birgitte-saken.

* Den første kom til en drapsdømt som hadde gått i lengre tid og båret på hemmeligheten om et drap før han ble tatt. Mannen i telefonen ville gjerne vite hvordan det var å gå rundt med en slik hemmelighet. Det lyktes aldri politiet å spore opp den anonyme mannen.

* Den andre kom til Arvid Sjødins privattelefon i Stavanger 14. september. Under samtalen ga den anonyme vestlendingen uttrykk for medfølelse med Birgittes fetter. Han fortalte ganske mye om det han hevdet var sitt eget privatliv, før han detonerte bomben:

- Jeg drepte Birgitte.

Gitt svar

Arvid Sjødin vil ikke kommentere opplysningene nærmere, men etter det VG kjenner til, skal mannen ha bygd opp under tilståelsen med til dels oppsiktsvekkende detaljer. Flere av disse detaljene skal ha gitt svar på flere av gåtene politiet ikke kunne presentere svar på under rettssakene mot fetteren i Haugesund og Stavanger.

- Opplysningene var av en slik art at jeg ikke kunne la være å gå videre med dem, sier advokat Arvid Sjødin.

Opplysningene mannen ga om «sitt» privatliv, gjorde det lett å spore opp en bestemt mann på Karmøy. Den anonyme mannen bar preg av å være påvirket av narkotika.

Men selv om opplysningene mannen i telefonen ga, peker i retning av at han enten var eller utga seg for å være en spesiell person, skurrer bildet: Etter det VG kjenner til, stemmer flere av de oppgitte detaljene om privatlivet ikke overens med virkeligheten.

- For dumt

- Dette er bare for dumt. Jeg hadde nok husket det om jeg hadde ringt advokat Sjødin. Jeg vet at jeg har fiender i narko-miljøet som følge av den jobben jeg har. Jeg har også vært til avhør i Birgitte-saken før. Da fortalte jeg som sant var, at jeg var hjemme med familien og innendørs hele kvelden, sier mannen som angivelig ringte advokat Sjødins kone.

Opplysningene mannen har gitt, stemmer godt overens med politiets materiale: Tross nitid kartlegging av alle bevegelser i Kopervik sentrum drapsnatten, skal politiet ikke ha funnet en eneste indikasjon på at mannen var ute, hverken til fots eller i bil.

Politimannen som ledet Birgitte-etterforskningen, Ståle Finsal, er svært tilbakeholden med kommentarer:

- Jeg har ingen kommentar utover at jeg synes forferdelig synd på Birgittes foreldre. De fortjener ikke å få slikt slengt i ansiktet gang på gang, sier Ståle Finsal.

- Vi setter i gang allerede i helgen, men vil ikke si noe om hvilke etterforskningsskritt vi planlegger, sier kriminalsjef Bjørn Andersen i Stavanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder