Mafiarettsaken: Nokas-raner Metkel Betew frifunnet for drapsplanlegging

OSLO TINGRETT (VG) Nokas-raner Metkel Betew (39) er frifunnet for å ha planlagt å drepe Imran Saber (39). Det samme er Bandidos-topp Lars Harnes (49).

 • Christina Quist
 • Tore Kristiansen

Artikkelen er over to år gammel

Påtalemyndigheten mente at Harnes og Betew inngikk planer om å drepe heleridømte Imran Saber, også kjent «Onkel Skrue».

Nå har imidlertid Oslo tingrett frifunnet begge for forholdet. Betew også frifunnet for ransforbund og innførsel av 20 kilo MDMA. Begge er dermed frifunnet for de mest alvorlige påstandene i tiltalen.

Bakgrunn: Tiltalt for planlegging av drap, ran og narkosmugling

Den omfattende straffesaken mot ligaen i Oslos kriminelle underverden startet i Oslo tingrett i september. Totalt 13 menn har vært på tiltalebenken, tiltalt for drapsforbund, ransforbund, mafiavirksomhet og grove narkotikaforbrytelser.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 20 års forvaring for Betew og 14 års forvaring for Harnes.

Den tidligere Nokas-dømte raneren dømmes nå til fem år og fire måneders fengsel for innførsel av hasj. Bandidos-topp Lars Harnes dømmes til fengsel i fem år for heleri og grovt brudd på våpenloven.

Aktor: Må forholde oss til utfallet

Saken mot narkoligaen er et resultat av en storstilt etterforskning i Oslo-politiet, kalt «Operasjon Sult».

FÅR IKKE MEDHOLD: Aktor Alvar Randa og Line Presthus får ikke medhold i en rekke av påstandene som ble lagt ned i den omfattende straffesaken. Foto: Tore Kristiansen/VG

Da statsadvokat Geir Evanger la ned påstand om straff for alle de 13 involverte i desember, ville han idømme dem over 113 års fengsel tilsammen.

Flere er imidlertid nå frikjent på flere helt sentrale punkter i Oslo tingretts dom.

Statsadvokat Alvar Randa er ikke skuffet over dommen, og mener at retten har vurdert bevisene strengere enn påtalemyndigheten. De har tatt betenkningstid for hvorvidt de vil anke dommen.

– Jeg er heller ikke overrasket over straffene de nå har fått, fordi retten har frikjent dem for flere av postene. Dette er et utfall vi må forholde oss til, og nå vil vi lese dommen nærmere for å se hvordan retten begrunner avgjørelsen.

– Det kommer kraftig kritikk mot politiets etterforskning, hva tenker du om det?

– Det har vært gjort en solid etterforskning, og dette er sånt som skjer. Nå må vi se hva retten begrunner kritikken i, sier han.

Betew har vært pekt ut som bakmann for ligaen, som både har smuglet store mengder hasj og som skal ha planlagt et væpnet ran av en verditransport på et fly på Gardermoen.

Retten finner ikke bevist at Betew med de andre tiltalte hadde planer om å rane Gardermoen, leser dommer Nini Ring opp.

Ikke bevist

Det var kun kort tid etter at Betew i 2014 ble løslatt etter å ha sonet 10 år av forvaringsdommen etter Nokas-ranet at aktoratet mente at han var i kontakt med Harnes.

Les også: Mener «Munch-avtalen» er motivet

I de kommende månedene mente politiet at de hadde møttes to flere ganger i all hemmelighet. Politiet mener de la konkrete planer for hvordan de skulle ta Imran Saber av dage.

Sommeren 2015 ble Harnes pågrepet i garasjeanlegget til Sabers bolig. Han var da iført finlandshette, nylonstrømper over hele kroppen og latekshansker, fordi han ikke skulle legge igjen DNA på stedet. Han var også maskert med finlandshette og bevæpnet med pistol med lyddemper.

Det Betew og Harnes ikke var klar over, var at politiet i flere måneder hadde hatt dem under skjult etterforskning.

Aktoratet mente at avlyttede samtaler dem imellom viser at de avtalte drap på Saber. Men retten mener påtalemyndigheten ikke har klart å bevise dette.

– Det foreligger ikke faste holdepunkter for at de avtalte drap, og rettens konklusjon er at bevisene hverken hver for seg eller samlet kan underbygge at det var planlagt drap, leser dommer Ring opp.

– Jeg er tilfreds med dommen, hvor min klient er frifunnet for seks av syv poster. Den oppsummerer forsvarets oppsummering av saken, sier Betews forsvarer, Marius Dietrichson, til VG.

Også Harnes’ forsvarer, Øyvind Bratlien, er fornøyd med dommen og mener den er i tråd med deres forsvar. I retten forklarte Harnes selv at han bare skulle skremme Saber for en kamerat.

PÅGREPET HER: Det var i dette garasjeanlegget tilknyttet Imran Sabers bolig at Bandidos-topp Lars Harnes ble pågrepet sommeren 2015. Foto: Tore Kristiansen/VG

– Vi er veldig godt fornøyd, og dommen følger alt vi mente var riktig. I denne saken har politiet gått veldig høyt ut. De har brukt mye ressurser og de har gjort en del feilvurderinger underveis i arbeidet, som dommen i dag også bekrefter.

Både Harnes og Betew har tatt betenkningstid på hvorvidt de vil anke dommen eller ikke.

Retten: Utsatt for ulovlig politiprovokasjon

I nær ett år brukte politiet hele verktøykassa mot ligaen. De ble spanet på, romavlyttet, telefonavlyttet, hemmelig ransaket og politiet hyret også inn undercover-agenter fra dansk politi for å spille gangstere.

Åtte av de involverte var tiltalt for innførsel av 50 kilo hasj, som ble fraktet fra Nederland til Norge i 2015. De danske politiagentene var her delaktige i innførselen.

Nokas-dømte Alf Henrik Christensen ble dømt til tre år og 10 måneders fengsel for hasjinnførselen. To av hans medhjelpere, Audun Garthe og en annen mann, ble dømt til henholdsvis sju år i fengsel og 420 timers samfunnsstraff.

Garthes straff på sju år er fellesstraff også for tidligere dommer. To år av dem er betinget.

DØMT: Nokas-dømte Lars Henrik Christensen ble dømt for innførsel av 50 kilo hasj til Norge. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Flere av de involverte i saken mener at de har blitt lurt av de danske agentene, og hevder at de har vært utsatt for ulovlig politiprovokasjon.

Retten er derimot ikke i tvil om at hasjen ville ha blitt innført uansett.

– Retten er overbevist om at de tiltalte ville ha funnet andre måter å innføre hasjen. Dette underbygger et fast forbrytersk forsett for de tiltalte, heter det i dommen.

Etter at partiet med hasj var innført, mener imidlertid retten at politiet utsatte fire av de tiltalte for en ulovlig provokasjon ved en innførsel av 20 kilo MDMA.

– Retten finner det betenkelig, etter en allerede gjennomført innførsel av hasj og etter at politiet har tilstrekkelig bevis mot de tiltalte, fortsatte å oppsøke de tiltalte og gå i dialog om flere straffbare handlinger, heter det i dommen.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Anker frifinnelsen av Harnes og Betew

 2. Frifinner Sult-tiltalte etter ulovlig politiprovokasjon

 3. Aktor vil ha 18 og 14 års forvaring for Betew og Harnes

 4. Pluss content

  Politimannen som ble advokat: Fikk klienten frikjent fra 13 års fengsel

 5. Betew og Harnes frifunnet for drapsforsøk på Imran Saber

Fra andre aviser

 1. Harnes og Betew dømt til fengselsstraffer – frikjent for drapsforbund

  Aftenposten
 2. Harnes og Betew frikjent for drapsforsøk på «Onkel Skrue». Nå avgjør lagmannsretten skyldspørsmålet.

  Aftenposten
 3. Tidligere Bandidos-topp i retten for tredje gang

  Aftenposten
 4. Metkel Betew og Lars Harnes frifunnet for tiltalen om drapsforsøk på Imran Saber i lagmannsretten

  Aftenposten
 5. Nokas-raner dømt til fire år for narkotikasmugling. Mens han ventet på dommen, ble han tatt på nytt.

  Aftenposten
 6. Bandidos-topp løslatt etter ett døgn: - Han er sjokkert over pågripelsen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no