Innen 2040 skal motorer som denne byttes ut med elmotorer på fly i Norge, ifølge Avinor-sjefen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Avinor: All flytrafikk i Norge elektrisk innen 2040

Luftfarten skal bli grønnere, og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier all norsk flytrafikk skal være elektrisk innen 2040.

  • annika.bohnenblust@ntb.no

Svalbard lufthavn drives delvis av solceller, og på Oslo lufthavn lagres snø om vinteren for å brukes til å kjøle bygningene om sommeren. Det bores også etter geovarme på Gardermoen, melder NRK.

Flyene brenner fortsatt drivstoff som slipper ut store mengder CO2, men det kan gå mot slutten, ifølge konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.

– I 2040 skal all flytrafikk her i Norge være elektrisk. Vi starter i det små og utvikler oss og legger til rette for kortbanenettet først og senere for at hele landet skal betjenes med elektriske fly i passasjertrafikken.

Husker du? Vil bygge elektrisk småfly med 50 mil rekkevidde

Første fly kommer snart

Foreløpig finnes det ikke infrastruktur for el-fly i Norge, men det første elektriske flyet er ventet til landet senere i år.

– Hadde du spurt meg for bare noen år siden, hadde jeg ledd, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som ikke kan sitte stille og vente på elektrifiseringen.

Fikk du med deg? I disse flysetene sitter du tryggest

– Vi vet at luftfarten kommer til å øke kraftig fremover og da er det viktig med miljøtiltak. I første rekke må flytrafikken over på meg biodrivstoff. I dag fylles 1,25 millioner liter biodrivstoff på fly på Oslo lufthavn, men dette skal opp, sier han.

Les også: Dette tyske flyet ble kapret til Somalia i 1977 – nå er det brakt tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder