HJEMLØSE: Kristoffer Snekkevik og samboeren er for øyeblikket hjemløse etter at vinden rev av hustaket. Foto: Oddvin Klubben/ privat

Vinden blåste av taket: - Dette er en skikkelig blåmandag!

Kristoffer Snekkevik (28) fra Fjell kommune utenfor Bergen fikk en noe uvanlig start på uken. Da han skulle på jobb mandag morgen oppdaget han hustaket lå over bilene.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg merket at det blåste kraftig før jeg gikk til sengs i går kveld, men jeg tenkte ikke mer over det. Da morgenstellet var unnagjort gikk jeg ut døra for å kjøre på jobb. Da så jeg at begge bilene var knust og taket lå i skåringen ved siden av huset, sier han til VG.

Snekkevik flyttet inn i huset sammen med sin samboer i september. Ødeleggelsene er så store at han og samboeren for øyeblikket er hjemløse.

– Jeg har pakket baggen i påvente av beskjed fra brannvesenet. Vi må enten sjekke inn på hotell eller bo hjemme hos foreldrene våre til huset blir reparert. Dette er mildt sagt en skikkelig blåmandag, sier han.

I den andre halvdelen av tomannsboligen bor en familie på tre. Snekkevik forteller at ingen av de fem skal ha blitt skadet i ulykken.

– Det er klart alle i huset er sjokkert over nattens ødeleggelser. Vi merket ingenting i løpet av natten, og alle sov godt gjennom stormen, sier han.

Vindkast opp mot 40 meter i sekundet

Flere veier er stengt og flytrafikken er rammet av forsinkelser og innstillinger på grunn av kraftig vind og mye nedbør flere steder i landet.

– Nå ligger vi midt mellom lavtrykk fra vest og høytrykk fra øst. Det skaper veldig sterke vindkast langs hele kysten. Spesielt på Vestlandet og enkelte steder i Troms og Finnmark vil stormen merkes godt, sier statsmeteorolog ved meteorologisk institutt Vibeke Thyrnes.

Thyrnes opplyser at stormen i løpet av dagen vil bevege seg innover i landet og Agder, Telemark og Buskerud vil kunne få vindkast opp mot 40 meter i sekundet.

– På Østlandet er det ventet snøfall som kan gjøre kjøreforholdene utfordrende, spesielt i områdene rundt Oslo. Det er uvanlig at hele landet rammes samtidig, men stormen er ikke ventet å avta før i morgen.

Halve terrassedøren ble knust

KRAFTIG VIND: Våknet av at terrassedøren ble blåst ut og revet av hengslene. Foto: Karl Johan Rolfsvaag

Karl Johan Rolfsvaag, forteller at det blåser kraftig og er full storm i kastene i Morvik i Bergen.

– Vi lå og halvsov på grunn av vindbråket. Plutselig hører vi et sug og en ulelyd og så var halve terrassedøren flekket av karmen, den fløy bortover terrassen og knuste. Det var det full storm i soverommet. For å si det sånn; vi fikk i hvert fall luftet godt, sier Rolfsvaag til VG.

Har du bilder av uværets herjinger? Tips VG her!

Forsinkelser i flytrafikken

FORSINKELSER: Rullebanen på Oslo lufthavn brøytes kontinuerlig på grunn av vind og snø. Foto: Catchlight/Avinor

Oslo lufthavn opplyser at det vil bli forsinkelser og innstillinger i flytrafikken i dag.

– Vind og snøvær gjør at rullebanen stadig må brøytes. Vi forventer at det vil være forsinkelser gjennom hele dagen. Forsinkelser i Oslo fører til forsinkelser over hele landet. Vi anbefaler folk å holde kontakt med sitt flyselskap slik at de holdes oppdatert på flyavgangene utover dagen, sier kommunikasjonssjef i Avinor Kristian Løksa.

På dette vindkartet kan du sjekke hvor mye det blåser akkurat nå. Sett musepekeren på det stedet du vil sjekke og klikk! Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

Vanskelige kjøreforhold på Østlandet

Flere steder på de mindre veiene er det glatt på Østlandet hvor nedbøren noen steder har kommet som yr og regn som har frosset på.

– Men på de store hovedveiene inn mot Oslo ser trafikken ut til å flyte normalt etter tiden på døgnet. Der er det saltet og strødd, men det er vanskelig enkelte steder som i Follo hvor snøen har føyket på veien. Men brøyting pågår, sier trafikkoperatør Tomas Eriksen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen region Øst.

Han forteller at det kan være glatt på småveiene i Oslo-området samt mindre fylkesveiene.

Og i fjellet er det mange stengte veier og kolonnekjøring.

– Det er både snø og mye vind. Det er dårlige kjøreforhold og vanskelig sikt, sier Eriksen.

Regn fryser på Sørlandet

På Sørlandet er det greie forhold på E18.

– Men på fylkesveiene, spesielt i Aust- og Vest Agder regner det og der fryser det slik at det er litt vanskelige kjøreforhold for øyeblikket, sier trafikkoperatør Heidi Hauge Rasmussen i region Sør til VG ved åtte-tiden.

Hun forteller at været beveger seg østover og at det kommer inn over Telemark etter hvert. Her fryser regnet når det treffer bakken og det kan dermed bli svært glatt.

Politiet i Telemark har da også tvitret at de ber alle trafikanter om å være ekstra forsiktige siden været veksler mellom snø og regn og det også er meldt til dels kraftig vind flere steder.

Vind på Vestlandet

Trafikken går som normalt på Vestlandet og ifølge Vegtrafikksentralen region Vest er det heller ikke glatt.

– Men det blåser godt og vi begynner å få en del meldinger om trær som har falt over veibanen enkelte steder, sier Hanne Norheim, trafikkoperatør i region Vest, til VG.

les også

2017: Et av de våteste årene noensinne

Flere veier stengt

Som følge av uværet er flere ferjesamband innstilt og en rekke veier stengt. Vegtrafikksentralen har denne oversikten over statusen på fjelloverganger:

E6 Dovrefjell: Stengt pga uvær. Blir mest sannsynlig ikke åpnet i dag.
Rv. 15 Strynefjellet: Kolonnekjøring.
Fv. 27 Venbabygdsfjellet: Stengt pga uvær. Blir mest sannsynlig ikke åpnet i dag.
Rv. 3 Kvikne: Åpen for trafikk. Redusert sikt pga snøføyke.
Rv 52 Hemsedalsfjellet: Stengt grunna uvær.
Fv 50 Aurland-Hol stengt grunna uvær

Aldri før har færre omkommet på grunn av snøskred

NESTEN HELE LANDET: Dette er en skjematisk grovoversikt over værsituasjonen i Norge for søndag og mandag. Foto: MET.NO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder