«Det eneste han ville der og da,var å drepe oss og seg selv»

INNENRIKS

BODØ (VG Nett) Pilot Stein Magne Lian (56) fortalte i dag for første gang om de dramatiske minuttene i Kato Air-flyet på vei fra Narvik til Bodø.

Publisert: Oppdatert: 30.09.04 14:21

- Jeg var opptatt i cockpit da og så litt ned. Så får jeg et slag i bakhodet og oppfatter hva som er i erd med å skje. Jeg så at han slo styrmannen, sa den erfarne piloten.

Lian fikk et slag i siden på hodet med den butte siden av øksen. Headsettet hans falt av i slaget, mens hodet hans smalt i panelet foran ham. I kaoset som følger skjer følgende i cockpiten:

- Jeg tok tak i hans venstre hånd, holdt den fast. Det var den han holdt øksen i. Han hadde den andre hånden fri og klarte å få presset ned spaken til Kristian. Da er flyet i fritt stup fra 5000 fot, sa Lian.

Piloten ropte om hjelp til passasjerene mens kampen på liv og død pågikk i det lille flyet.

Høydemåleren raste. Da flyet befant seg over Tverlandet, under ti minutter før landing i Bodø, falt maskinen fra vel 1500 meters høyde, ned til bare om lag 30 meter over bakken.

- Det var mindre enn ett sekund igjen da vi fikk kontroll over flyet.

- Den eneste tanken jeg hadde i hodet var å få landet trygt på jorda. Det eneste han ville der og da var å drepe oss og seg selv.

Her kan du lese mer om