DROSJE-REKRUTTERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at dersom datteren til en drosjesjåfør ønsker å følge i sin fars fotspor, så skal hun ha ei god og trygg inntekt å leve av. Foto: Janne Møller-Hansen

Vedum: − Vil ha lønnsfrys og lavinntekts-kommisjon

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum raser mot at statlige ledere er lønnsledende. Han krever lønnsfrys og sier han vil foreslå en lavinntektskommisjon, hvis han havner i regjering.

Av 

Bjørn Haugan

Publisert:

– Vi vil ikke ha et Norge der statsdirektører får stadig høyere millionlønninger og lavere skatter, mens vanlige arbeidsfolk får dårligere råd og økte avgifter. Jeg er veldig bekymret over at det er store grupper som faller utenfor i Norge i dag, sier Vedum.

Sp-lederen sier det ikke hjelper at lønnsoppgjørene jevnt over har gitt reallønnsvekst og at rentene lenge har vært lave.

– Kommisjon

– Det er veldig mange som ikke får gleden av oppgjørene eller som har råd til bolig og som kan nyte godt av rentegleden for tiden:

– Jeg er redd for at det er mange som faller utenfor den lønnsstatistikken. Det er så mange folk i deltidsstillinger, innleide, konsulenter, håndverkere og frilansere som ikke får delta i lønnsøkningene, sier han.

les også

Frp splitter dem: Derfor blir det ingen felles rødgrønn front mot Erna

Vedum sier han vil ta initiativet til en lavinntekts-kommisjon til høsten, hvis han havner i regjering.

– Med bakgrunn i det vi ser blant annet i Staten, hvor lederne er blitt lønnsledende og de ansatte sakker akterut, så vil jeg foreslå en lavinntekts-kommisjon, som skal undersøke hvordan de reelle inntektene i Norge fordeler seg.

– De som vasker togene taper

Han sier den lavinntektskommisjonen skal være en brekkstang for å løfte lavinntektsgrupper i Norge «slik at de får en bedre hverdag».

SKEPTISK: Trygve Slagsvold Vedum sier vi ikke kan belage oss på arbeidsinnvandring. Foto: MATTIS SANDBLAD

Vedum bruker følgende bilde.

– Når lønningene til toppsjefene i jernbaneselskapene er doblet, er jeg redd for at det er de som vasker togene som taper, i et system som nå er konkurranseutsatt.

les også

Ny statsministermåling: – På vei tilbake som kongen på rødgrønn side

Han varsler at de også vil innføre lønnsfrys for høytlønte ledere i staten.

– Staten bør ikke være driveren til økte forskjeller. Derfor vil vi innføre en lønnsfrys for alle statlige ledere som tjener mer enn 1,5 millioner kroner.

– Slik kan vi ikke ha det

Vedum nevner drosjebransjen. Han mener frislippet av løyver har bidratt til at mange drosjesjåfører ikke lenger kan leve av jobben sin.

– Slik kan vi ikke ha det. Arbeidsfolk med praktiske jobber skal ha ei god lønn og trygge arbeidsvilkår. Vi skal legge rammer for drosjenæringen som gjør at dersom datteren til en drosjesjåfør ønsker å følge i sin fars fotspor, og bli drosjesjåfør, skal hun ha ei god og trygg inntekt å leve av.

les også

Disse kan bli Støres statsråder

Sp-lederen er bekymret for at vanlige arbeidsfolk rundt om i landet rammes.

– Hva mener du konkret må gjøres?

– Det er en rekke grep som må gjøres. Sysselsettingsveksten i Norge de siste årene, kommer, som VG har vist, ene og alene av import av arbeidskraft. Vi har laget oss et system som ikke er bærekraftig. Vanlige arbeidsfolk må komme bedre ut og vi må satse kraftig på at flere skal få faste jobber og at flere unge velger fagopplæring.

Aps stortingsrepresentant Gharahkhani Masud sier det samsvarer med deres planer, hvor de har foreslått å fryse de statlige lederlønningene og nedsette en lederlønnskommisjon.

– Det har de siste årene vært en helt hinsides lederlønnsgalopp som går på tilliten løs. Vi går inn for lønnsfrys og nedsetting av en lederlønnskommisjon, sier han.

Publisert:

Mer om

Trygve Slagsvold Vedum

Flere artikler

 1. Endelig på lag med både bygde- og byfolk flest, Vedum!

 2. Støre krever lønnsfrys for ledere – og politikere

 3. Ine Eriksen Søreide: – Ligg unna EØS-avtalen, Vedum!

 4. Venstre-Guri frykter Vedum mer enn Listhaug

 5. Kamp om gratis parkering på Stortinget: – Vedum må ta til vettet

Fra andre aviser

 1. Staten bruker dobbelt så mye på konsulenter som på egen stab

  Aftenposten
 2. Slagsvold Vedum og Bøhler: NRK må flyttes til Grorud stasjon

  Aftenposten
 3. «Støre vil helst snakke om jobber og Høyre-svik. Men til slutt blir han nødt til å snakke om rus.»

  Bergens Tidende
 4. Sp er mot norsk «biffavgift,» men vil utrede klimatoll på importert kjøtt

  Aftenposten
 5. Støre kan få flertall av EØS-motstandere i ny regjering

  Aftenposten
 6. Nesten en tredjedel av Aps velgere foretrekker Sp-lederens regjeringsalternativ.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no