8 rettigheter norske elever har

Ifølge Kunnskapsdepartementet skal alle norske skoler sørge for at elevene kan oppleve sosial tilhørighet og ha et trygt og godt læringsmiljø. Her er listen over elevers rettigheter:

 • Xueqi Pang
 1. Må du være hjemme på grunn av karantene, milde forkjølelses-symptomer og liknende, skal du få opplæring hjemme. Da skal skolen ikke føre fravær.
 2. Frem til sommeren holder det med bekreftelse fra en forelder eller egenmelding for myndige elever hvis du har fravær av helsegrunner, blant annet coronarelatert fravær. Det skal heller ikke føres helsefravær på vitnemål eller kompetansebevis ut skoleåret.
 3. Hvis du er syk eller er forkjøla slik at du må holde deg hjemme og får dokumentert fravær fra eksamen, har du rett til å gå opp til første etterfølgende eksamen i faget.
 4. Selv dersom det er rødt nivå, skal likevel alle elever jevnlig og hver uke få opplæring på skolen. Når det er nødvendig for å stanse pågående smittespredning, kan skolen være stengt, og de fleste elevene må da i en periode få all opplæringen hjemme.
 5. Elevene som har rett til spesialundervisning og andre individuelle rettigheter, har fortsatt slike rettigheter selv om det er hjemmeopplæring.
 6. Elever som har særlig behov som ikke blir dekket når eleven er hjemme, skal få et tilbud på skolen selv om skolen ellers er stengt eller har redusert tilbud.
 7. Elever som selv er i risikogruppen eller har nær familie i risikogruppen, skal få tilbud om opplæring hjemme også når skolen ellers er åpen.
 8. Skolen skal være i dialog med elevene om hvordan det fungerer med opplæringen hjemme, og sette inn egnede tiltak når det trengs.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Les også

 1. Ofre for corona-skolen: 14.026 elever mistet undervisning de har krav på

  De inngår i det regjeringen kaller sårbare barn i corona-skolen. Likevel ble 14.

Mer om

 1. Beredskap
 2. Rettigheter
 3. Skole og utdanning
 4. Coronaviruset
 5. Kunnskapsdepartementet
 6. Karantene
 7. Skole

Flere artikler

 1. Her dropper flest ut

 2. Coronastengte skoler i Tromsø: – Mange har litt panikk

 3. Elevleder Aslak (18): – Fritt skolevalg funker veldig godt her

 4. Norges største fylke: Innfører rødt nivå for alle videregående skoler

 5. Oslo-elever mye mer borte fra skolen - rektor med bønn til foreldre