ETTERLYSER Ap-LØSNINGER: Venstres leder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen i et lattermildt øyeblikk på Venstre-landsmøtet søndag. Nå ber de Jonas Gahr Støre konkretisere Aps klimapolitikk.

Stoler mer på Frp og H enn på klima-Jonas

Venstre vil ikke fremsnakke den nye Ap-lederen

FORNEBU (VG) Den gjenvalgte Venstre-lederen Trine Skei Grande mener at hun får mer klima-støtte hos Høyre og Frp, enn det hun tror at påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre kan gi henne.

- Jonas Gahr Støre er en trivelig fyr, men jeg er veldig usikker på hva han står for i klimapolitikken. Jeg driver og ser etter Klima-Jonas, men jeg har ikke sett han ennå, sier Grande til VG.

Ut av Venstres landsmøte i helgen har Venstre-ledelsen med seg et dokument hvor de har konkretisert - tiltak for tiltak - hva som skal til for å kutte større klimautslipp enn det Stortingets brede klimaforlik la opp til.

Her er Venstres klimakur (ekstern lenke)

Mens KrF-leder Knut Arild Hareide skrøt av sitt gode og nære forhold til Jonas Gahr Støre i VG i går, inntar Venstre-lederen en langt mer avventende holdning til den nye Ap-sjefen:

- Jonas ligner veldig mye på Jens Stoltenberg på de fleste områder. Jeg tror ikke det blir et stort politisk skifte om han blir Ap-leder, og jeg er spent på hvordan han er når han skal fronte kontroversielle spørsmål, sier Trine Skei Grande.

- Vil Venstre fri til Ap for hjelp til å presse regjeringen i klimavennlig retning?

- Hittil har Ap ikke vært villig til å sette i verk ett eneste tiltak for å forsterke klimaforliket. I to klimaforlik har Venstre, KrF og Høyre presset de rødgrønne i klimariktig retning. Problemet var hverken Sp eller SV, men Ap. Jeg savner å høre hva Ap vil stå for nå i opposisjon. De har gode analyser, men ikke ett eneste forslag som peker i retning av å forsterke klimaforliket, sier hun.

I DEBATT: Trine Skei Grande og Jonas Gahr Støre, her sammen i en valgdebatt i 2013. Foto: SCANPIX

Grande viser til at Ap har vært med på å stemme ned en grønn skattekommisjon flere ganger. Nå har hun fått gjennomslag for dette hos Frp, Høyre og KrF.

Avviser all kritikk

Støre kjenner seg ikke igjen i Grandes karakteristikker.

- Venstres historiefortelling om Arbeiderpartiet og klima blir vi nok ikke enige om; klimagassutslippene er på vei ned i Norge selv om økonomien vokser og befolkningen øker og få har gjort mer for verdens klima enn Jens Stoltenberg. Stikkord er regnskog, klimafinansiering og klimadiplomati, sier Støre til VG.

- Men nå handler det om fremtiden. Klima er vår tids største utfordring. Arbeiderpartiet har pekt ut klima som en av våre politiske hovedsaker. Vi skal bruke tid på å jobbe frem gode løsninger, det er et vanskelig felt og løsninger vil utfordre. Men her ligger også muligheten for å skape et optimistisk fremtidssamfunn, fortsetter Støre.

- Da trengs alle gode krefter, så vi stenger ikke døren til noen. Om Venstre ønsker å snakke med oss er døren åpen, om de ikke ønsker det får vi respektere det, sier han.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen er derimot enda tydeligere i sin kritikk av Arbederpartiet på miljøfeltet:

- Ap har regjert i åtte år. De leverte ikke på innenlandske utslippskutt. Den jobben må nå den nye regjeringen og samarbeidspartiene gjøre, og Venstre er forberedt på at det er vi som må ta pådriverrollen.

- Kan Ap med Støre bli en ny alliert i klimakampen?

- Venstre forholder seg til de borgerlige samarbeidspartiene. Vi fire har en avtale som tydelig sier at vi skal forsterke klimaforliket sammen. Nå er Ap i opposisjon, og den nye regjeringen har en helt annen tilnærming. Det er i dette fellesskapet at Venstre skal gjøre seg gjeldende, selv om vi vet at det blir krevende, sier Elvestuen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder