- KRASSE ORD: En polsk ambassadeansatt er sitert på å sammenligne norsk barnevern som Hitlerjugend i behandlingen av saken med den ni år gamle polske jenta. Niåringen ble kidnappet fra et beredskapshjem i Larvik av den omstridte privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski. Foto: Aftonbladet / Skjermdump

Polsk avis: Ambassade-ansatt kalte norsk barnevern for Hitlerjugend

(VG Nett) Den kvinnelig ansatte ved det polske ambassaden i Norge skal ha skjelt ut norsk barnevern. Ambassaden benekter anklagene.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I forkant av onsdagens kidnapping av en ni år gammel polsk jente i Norge, var den polske barnefamilien involvert i en norsk barnevernsprosess.

Den polske ambassaden i Oslo var involvert i prosessen, og bekrefter overfor VG Nett at de har gitt barnefamilien råd og veiledning.

Blant annet sendte ambassaden et brev til barnevernsetetaten i den aktuelle Vestfold-kommunen der de skal ha gitt uttrykk for støtte til de polske foreldrene.

VET DU NOE OM KIDNAPPINGEN I LARVIK?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

- Hitlerjugend

Samtidig skal en ansatt ved ambassaden angivelig ha kommet med svært krass kritikk av barnevernets behandling av saken i en polsk avis.

I en artikkel som sto på trykk 18. juni, snaue tre uker etter at niåringen ble tatt fra sine polske foreldre, er konsulsekretær Adrianna Warchol sitert på følgende:

- Dette er ren idioti. NN (navnet på jenta) er et kontaktsøkende og elsket barn. I dagene før hun ble tatt var hun trist. Bestemoren hennes, som lå på sykehus, døde. Hensynsløse tjenestemenn ville ikke høre foreldrenes forklaring. Jenta ble hentet på skolen og plassert i en fosterfamilie 30. mai, er tredjesekretæren sitert på.

Hun skal også ha uttalt at det norske barnevernet jobber for å skaffe utenlandske barn til barnløse nordmenn, og da særlig polske barn.

Lenger ned i samme avisartikkel er tredjesekretæren sitert i enda kraftigere ordelag:

- Tjenestemennene fra barnevernet oppfører seg som Hitlerjugend.

FRA POLSK AVIS: Her er alt den polske ambassadeansatte er sitert på i den polske avisen i forkant av kidnappingsaksjonen i Larvik natt til onsdag. Foto: Skjermdump

Ord mot ord

Lederen for barnevernet i kommunen som hadde ansvaret for den polske jenta blir overrasket over de angivelige utsagnene til konsulsekretæren.

- Du verden... Jeg kan ikke forholde meg til slike utsagn engang. Dette er selvsagt påstander uten noen rot i virkeligheten, sier barnevernslederen til VG Nett.

Den polske ambassaden nekter å la Adrianna Warchol svare på VG Netts spørsmål om de angivelige uttalelsene.

- Dette har absolutt ikke blitt sagt. Barnvernet er en veldig viktig institusjon, og vi forstår at den spiller en veldig viktig rolle i det norske samfunnet. Vi ville aldri ha kalt dem for noe sånt som Hitlerjugend, sier konsul Marek Pedzich til VG Nett.

- STEMMER IKKE: Ifølge den polske konsulen Marek Pedzich så har ikke den ambassadeansatte sammenlignet barnevernet med Hitlerjugend. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN

- Den polske journalisten er krystallklar på at disse uttalelsene har falt?

- Hvordan kan jeg kommentere noen så idiotiske setninger når hun benekter å ha sagt dette? Jeg kan ikke forklare dette. Det er ord mot ord, sier konsulen.

Konsulen sier at ambassaden har tiltro til at barnevernet har håndtert saken i henhold til norsk og internasjonalt regelverk.

Les også: - Norge er maktesløse

Polsk journalist: - Hun sa dette

Journalist Kamil Metlerski i den polske avisen Super Express er ikke i tvil om at tredjesekretær Adriana Warchol brukte de ordene hun brukte da hun angivelig raste mot barnevernet.

- Ja, dette er det hun sa. Jeg vet ikke hvorfor hun benekter dette nå, sier Metlerski til VG Nett.

- Har du opptak av intervjuet?

- Nei, men jeg er ikke i tvil om at hun har sagt dette, sier journalisten.

Føler seg krenket

Den polske ambassaden sendte torsdag ut en pressemelding der de benekter påstandene fra privatetterforskeren som går under navnet «Rambo» om at ambassaden var involvert i kidnappingen av niåringen.

- Jeg blir krenket av disse påstandene, sier konsul Marek Pedzich til VG Nett.

Norsk UD har torsdag jobbet med å få klarhet i saken. De har så langt ikke fått noen bekreftelser på hvorvidt den polske ambassaden var involvert i selve kidnappingen, men avventer etterforskningen fra Vestfold politidistrikt.

- Generelt er det slik at dersom en ambassade bryter norsk lov, vil UD følge det opp overfor ambassaden, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder