Alt startet med én video: Slik avslørte politiet en av Norges største overgrepssaker

Klikk deg gjennom grafikken

Skal ha filmet overgrep mot jentebaby

Har etterforsket misbruk av 100 mindreårige og småbarn

Da politiet pågrep en tidligere overgrepsdømt 33-åring i fjor,
fant de på en harddisk flere korte filmklipp der en ukjent, liten gutt ble seksuelt misbrukt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ble starten på det som omtales som en av Norges største overgrepssaker noensinne.

Gjennom intensiv etterforskning klarte politiet å identifisere barnet på de korte sekvensene, som til sammen utgjorde en film på rundt 30 sekunder.

Det var en norsk gutt med en far og mor fra Østlandet.

Slik startet opprullingen av den omfattende saken og i dag kan VG presentere en interaktiv oversikt (se i toppen av saken) over hvordan politiet trinn for trinn pågrep totalt fem personer – tre menn og to kvinner.

Risikerer 21 års fengsel

Den korte overgrepsfilmen med guttebarnet ledet politiet til to menn og én kvinne, som også skal ha begått minst to overgrep mot en jentebaby. Disse overgrepene er fotografert og filmet – og skal derfor utgjøre noen av sakens viktigste bevis.

Jentebabyens biologiske mor og hennes daværende kjæreste, samt en Oslo-venn av ham, er de tre som er siktet for disse forholdene – noe de risikerer inntil 21 års fengsel for.

I tillegg mener politiet at den ene av disse to mennene, en Buskerud-mann i 30-årene, er overgriperen på den første videoen som ble funnet. Samtidig er han også den lille guttens far.

Etterforsket av tre politidistrikt

Saken har vært etterforsket av tre ulike politidistrikt med bistand fra Kripos. Alle distriktene – Romerike-, Søndre- og Nordre Buskerud politidistrikt – er ferdig med etterforskningen og saken ligger nå hos statsadvokat Kristin Røhne.

– Jeg kan ikke kommentere saken før det foreligger en tiltale, noe som først vil skje etter at min innstilling er oversendt Riksadvokaten, sier Røhne til VG.

Én video forener de fem siktede

Ifølge VGs opplysninger er det den korte filmen med overgrepet av den lille gutten som binder sammen det som kan ses på som tre ulike straffesaker:

** Romerike politidistrikt siktet den tidligere dømte 33-åringenfra Romerike for besittelse av videoen, etter først å ha startet etterforskning av antatte overgrep mot i underkant av 100 mindreårige.

** Nordre Buskerud politidistrikt siktet en kvinne i 40-årene fra Buskerud for besittelse og spredning barneporno. Politiet mener hun mottok videoen av den lille gutten fra 33-åringen.

** Søndre Buskerud politidistrikt siktet Buskerud-mannen i 30-årene for det filmede overgrepet av sin egen sønn. Deretter ble hans daværende kjæreste, kvinnen i 20-årene fra Buskerud, og Oslo-mannen, siktet for flere overgrep mot jentebabyen – sammen med Buskerud-mannen.

STATSADVOKAT: Kristin Røhne er statsadvokaten som skal føre den svært omfattende saken for retten. Hun har bakgrunn som politiadvokat fra Asker og Bærum politidistrikt og dette bildet er tatt i den sammenheng Foto:Markus Aarstad,VG

Kan bli tre måneder lang rettssak

Etter det VG kjenner til planlegges foreløpig disse tre sakene ført for retten som én samlet straffesak og omfanget tilsier da at en hovedforhandling i Drammen tingrett på nyåret kan strekke seg over tre måneder.

VG har vært i kontakt med alle forsvarerne i saken, men ingen ønsker å kommentere den før tiltalen foreligger, utover hvordan klientene ser på skyldspørsmålet og dette er gjengitt i grafikken.

– Min klient har en perifer rolle og det hun var siktet for har hun tilstått. Jeg har derfor tatt opp med påtalemyndigheten om hennes sak kan kjøres som en tilståelsesdom, sier Knut Fure, som representerer Buskerud-kvinnen i 40-årene.

Bistandsadvokat: Meget alvorlig sak

– Dette er en meget alvorlig sak, men av hensyn til min klient så ønsker ikke jeg å kommentere den nå, sier Linn Anett Borge Doornich, som er oppnevnt som bistandsadvokat for sønnen til Buskerud-mannen, som politiet fant på den avgjørende første videoen i saken.

– Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar på nåværende tidspunkt, sier Vibeke Gjone Bille, som er oppnevnt for bistandsadvokat for jentebarnet, som ifølge politiet er utsatt for flest overgrep.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder