SYRIA-FARERE: Bildet er tatt i mai 2013 i Syria, nær den tyrkiske grensen. Fra venstre: Valon Avdyli, Djibril Abdi Bashir. Nest lengst til høyre står en for PST ukjent mann og lengst til høyre en avdød norsk-algerer (32) sittende på kne. Foto: PST Foto:PST,

Tre IS-tiltalte nordmenn terrordømt

Saken blir anket

Norsk-albaneren Valon Avdyli (28) og norsk-somalieren Djibril Bashir (30) er dømt for å ha vært med i terrorgruppen IS i Syria – etter historisk rettssak.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Valon Avdylis lillebror, Visar Avdyli, (25) var den tredje tiltalte. Han er dømt for å ha gitt materiell støtte til brødreparets tredje bror, Egzon, ved å handle inn klær som skulle sendes til ham i Syria.

Bashir ble dømt til fire års og tre måneders fengsel, den eldste Avdyli-broren ble dømt til fire års og ni måneders fengsel, mens Visar Avdyli fikk syv måneders fengsel.

LES: PST avlyttet IS-tiltalt: «Lyst til å drepe alle fra liten til stor»

Alle de tiltalte nektet straffskyld da forklarte seg i februar og mars, tiltalt etter paragrafen 147 d i straffeloven.

Dette er første gangen paragrafen testes for norsk rett og det har vært knyttet stor spenning til utfallet. Paragrafen gjør det straffbart å delta i en terrorgruppe uavhengig av hva man har gjort som medlem i gruppen – fra førstehjelp til krig.

LES: Den etnisk norske IS-kvinnen

Brødre anker

Svein Holden er forsvarer for Valon Avdyli, som fikk den strengeste straffen.

– Han er naturligvis misfornøyd med resultatet. Han har hele tiden hevdet å ikke ha vært en del av IS og det er nedslående for ham å ikke bli trodd på dette. Han har bestemt seg for å anke til lagmannsretten og ser frem til behandlingen der, sier Holden.

Kjell T. Dahl representerer Valons yngre bror, Visar.

– Jeg registerer at tingretten mer enn halverer påstanden til aktor, fra 15 måneder til syv måneders fengsel. Det er et lyspunkt, men det er negativt at han dømmes for materiell støtte etter paragraf 147 d. Dette vil bli anket, sier Dahl.

Visar var også tiltalt for grovt brudd på våpenloven.

– Han ble frikjent for dette. Posten ble nedjustert til simpelt brudd på våpenloven, noe som naturligvis er langt mindre alvorlig, sier Dahl.

Det har ikke lyktes VG å få kontakt med Fredrik S. Brodwall, som representerer Bashir.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Aktor: Fornøyd

Aktoratet la ned påstand om henholdsvis fem år og fem år og tre måneders fengsel for Bashir og Valon Avdyli.

– Vi er godt fornøyd med dommen. Det er tett opp til fullt medhold her. Det er en helt ny straffebestemmelse, så dette er et godt resultat, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent til VG.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AKTORATET: Statsadvokat Frederik G. Ranke og førstestatsadvokat Jan F. Glent. Foto:Frode Hansen,VG

Hemmelig etterforskning

Mens Bashir sier han kun gjorde nødhjelpsarbeid etter å ha sverget troskap til IS, har Valon Avdyli forklart at han var med i en annen mer moderat opprørsgruppe.

Begge dro inn i Syria sommeren og høsten 2012 og landet på Gardermoen igjen 29. januar 2014.

Valon Avdyli ble ikke trodd på at han ikke var med i IS av retten. Tvert i mot mener Oslo tingrett at han «med forsett» var med terrorgruppen.

LES: Skien-mannen Djibril Bashirs (30) forvandling fra fotballtalent til terrortiltalt

Visar Avdyli nektet straffskyld for at innkjøpene til sin bror Egzon i Syria var terrorstøtte – han har forklart at han bare ville hjelpe broren sin.

Egzon Avdyli omkom i april i 2014 i kamp for IS, ifølge IS.

Alle ble pågrepet 27. mai i fjor, etter et halvt års hemmelig etterforskning av Politiets Sikkerhetstjeneste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder