3 UKER GAMLE: Kyllingene er bare tre uker gamle, og er derfor helt avhengig av både mat og varme fra foreldrene.
3 UKER GAMLE: Kyllingene er bare tre uker gamle, og er derfor helt avhengig av både mat og varme fra foreldrene. Foto:ATLANTERHAVSPARKEN,

Er i livsfare: Pingvinkyllinger stjålet i Ålesund

INNENRIKS

Pingvinkyllingene som er bortført fra Atlanterhavsparken i Ålesund klarer ikke overleve uten foreldrene. Ett pingvinegg er også stjålet, og politiet bekrefter at det har vært russ på området.

  • Cathrine Ekehaug
  • Mona Byrkjedal
Publisert: Oppdatert: 14.05.15 21:46

Daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal, forteller til VG at personer med russeklær på seg er observert på overvåkningsbilder.

– Det har vært syv personer inne på anlegget i løpet av natten. Disse har så vidt vi kan se russeklær på seg, sier Standal til VG rundt klokken 18.00.

– Disse bærer på noe, og det er nok eggene og kyllingene, sier Standal til Sunnmørsposten, som omtalte tyveriet først.

Saken er anmeldt, og Standal opplyser at politiet har gjort beslag på bildene fra overvåkningsutstyret til akvariet.

Avhengig av foreldrene

Standal forteller at kyllingene blir tre uker i morgen. Det er helt nødvendig at kyllingene kommer raskt tilbake til parken:

– De er helt avhengig av foreldrene, både for å få i seg i mat og for å holde varmen for å overleve. De klarer seg ikke selv, sier Standal.

Det er umulig å vite hvor lenge dyrene kan overleve uten foreldrene, opplyser Standal. Så små pingvinkyllinger spiser og vokser svært raskt, og er avhengig av foreldrene fram til de er 2-3 måneder gamle.

– De sulter eller fryser nok i hel veldig fort. Det er fortsatt håp om at de er i live, men dette håpet svinner jo lenger tid det går, fortsetter han.

Alt fokus er nå på om de skulle være så heldige at kyllingene fortsatt lever. Standal oppfordrer alle, både russ og andre, som vet noe om å ta kontakt snarest.

Russ har vært på området

Operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt, Kenneth Sætre, bekrefter at det er russ har vært inne på området i løpet av natten.

– Det er vi sikre på. Vi har flere navngitte personer som har vært inne i parken, og de har også meldt seg. Disse vil vi snakke med i håp om å komme nærmere løsningen. Foreløpig har vi ingen opplysninger om verken kyllingene eller egget som er borte, sier han til VG like etter klokken 18.

Da nyheten om pingvintyveriet sprakk tidligere torsdag, opplevde politiet stor pågang fra russ som fortalte at de hadde vært på området. Disse hevder at de ikke har borttatt noe.

Torsdag kveld foretar politiet avhør av russen, men understreker at de ikke vet om det er russ som står bak tyveriet.

– Svak dømmekraft

Daglig leder Standal er helt matt over at det går an å stjele dyr på denne måten.

– Jeg synes det er trist at dømmekraften er så svak. Vi som jobber med dyr tenker dyrevelferd hele tiden, og det er umulig å tenke seg at noen kan finne på noe så dumt, sier Standal.

– Det høres sikkert gøy ut når noen kommer på en sånn ide, men det er så trist at man ikke tenker lengre, fortsetter han.

Russepresident: - Dette er fryktelig

Ålesunds russepresident Lars Standal Sørnes (18) synes det er fryktelig hvis russen står bak.

– Det er utenkelig at russen skal gjøre sånne ting. Russen er unge voksne som feirer at de er ferdige med 13 års skolegang, men å stjele pingviner er ikke en del av russefeiringen, sier Sørnes til VG.

Han sier at han allerede har vært i kontakt med Atlanterhavsparken.

– Vi skal jobbe tett sammen for å finne ut hvem som har gjort det. Dette er russen sitt ansvar, og vi vil gjøre opp for oss. Viktigst nå er likevel å finne pingvingkyllingene, sier Sørnes.

Overfor Sunmørsposten beklager russen pingvin-tyveriet.

– Vi beklager overfor akvariet at russ har gjort dette. Dessverre er det noen få som har ødelagt for de mange, sier representanter for russen til avisen.

Atlanterhavsparken på Tueneset i Ålesund er et stort akvariumsanlegg. Det ligger omtrent tre kilometer fra Ålesund sentrum. Russen pleier å ha fester i dette området, noe Atlanterhavsparken lenge har ønsket å få en slutt på, ifølge Sunnmørsposten.

Her kan du lese mer om