- VIS VARSOMHET: Venstre-politiker og pappa Abid Raja har selv såre minner fra sommerferier uten feriereiser som barn. Han advarer mot et kappløp om hvem som kan fortelle om mest mulig kule ferier. Foto: FRODE HANSEN/VG,

Løy om sommerferien sin

Abid Raja likte ikke feriesamtalene

i oppveksten

Abid Raja (38) serverte den ene løgnen etter den andre da han i oppveksten fortalte om sine sommerferier. Han
mener lærere og foreldre skal være varsomme med å invitere til store samtaler i plenum om barn og unges ferieturer.

Publisert:

- For mange barn og unge er det fryktelig sårt å ikke ha noe å fortelle fra feriene sine. Noen tåler det. Men for mange barn er det trist. Det oppleves nok veldig sårt og aldri kunne fortelle om ferie-opplevelser rett og slett fordi man ikke har hatt dem, sier stortingsrepresentanten og pappaen til VG.

Han hadde en mor som var analfabet og en far som var industriarbeider på det gamle spikerverket i Oslo. Familien bodde i kommunal leilighet og hadde dårlig råd. Ferieturer var ikke noe selvsagt årlig høydepunkt for gutten med pakistansk bakgrunn.

- Jeg husker to ferieturer. Den ene da jeg gikk i 6. klasse, da gikk turen til Pakistan med det da sovjetiske flyselskapet Aeroflot. Den andre ferieturen gikk til et bryllup i Danmark. Vi hadde ikke bil selv, og satt på med andre folks bil, vi bodde privat under enkle kår, husker Raja.

Ellers var han aldri på ferieturer i oppveksten.

Den vanskelige feriesamtalen

- Jeg husker jeg kjente på dette at jeg aldri var på ferie, mens andre fortalte om at de hadde vært på safari i Afrika, eller i USA og i Thailand. Jeg kan lett identifisere meg med barn som gruer seg til å fortelle om hva de skal gjøre i ferien – og samtalen i klassen etter feriene om hva de har gjort- og hvor de har reist.

- Hva gjorde du når klassen eller kameratene snakket om hvor de skulle reise – eller hadde reist i ferien?

- Som oftest forsøkte jeg å snakke meg bort fra dette. Poenget var å slippe å fortelle. Når det likevel ble et tema i klassen, hendte det ofte at jeg serverte en løgn om at jeg hadde vært- eller skulle til Pakistan på sommerferie. Det ble godtatt på en måte, men jeg løy, svarer han.

- Bør lærere være mer varsomme med å oppmuntre til feriesamtaler i klassen?

- Både lærere og foreldre bør nok ofte være mer bevisste på at det finnes barn og unge som aldri eller sjelden har råd til å dra på ferieturer. Disse forskjellene kan nok føre til både mobbing og sosial utestenging. Vi som politikere må selvsagt jobbe for at det ikke skal finnes fattige barn i dette velstandslandet. Samtidig må vi alle bidra til at barn som ikke får dra på lange, fine feriereiser ikke får denne vonde følelsen av mindreverdighet, sier Raja.

Ikke applauder det eksotiske

Han er redd feriepraten barn i mellom skal bli en konkurranse om hvem som drar lengst på de mest eksotiske feriene.

- Jeg tror nok en del lærere kan være mer bevisst på at det kan påføre barn mindre smerte ved å la være å ta disse samtalene i plenum. Mange elever har nok taklet dette helt fint. Men det blir lett en litt vond konkurranse-situasjon mellom barna om hvem som har vært på den lengste og flotteste ferieturen, sier politikeren.

Forsker på barnefattigdom Anne Brita Thorød ved Universitetet i Agder, er enig med Raja.

- Jeg mener det er riktig at skolene er forsiktige med den typen samtaler. Det er viktig at elevene forteller om hva de har opplevd i feriene, men man må ikke applaudere frem det eksotiske, men heller verdsette variasjon, sier Thorød til VG.

Les også: Mange barn gruer seg til sommerferien

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder