SKIFOLK: Berit Aunli og ektemannen Ove Aunli, som var ute og preppet skiløyper da VG ringte i ettermiddag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra: Tidligere langrennsstjerne: – Vi skal ta Krekar godt imot

Fotballandslagets Vegard Forren: Skal spandere fotballsko på mullaen

Ardian Gashi bodde på Øra i tolv år: – En fantastisk plass

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det ble kjent at Krekar kommer flyttende til Kyrksæterøra. Men bygdas kjendiser mener han har mye å se frem til.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den tidligere norske langrennsstjernen, Berit Aunli (58), er bosatt på samme sted som Krekar nå blir tvangsbosatt.

Tettstedet har om lag 2500 innbyggere og ligger ved Hemnefjorden 110 kilometer vest for Trondheim. Aunli er tidligere verdensmester på 5 km, 10 km og stafett i Oslo i 1982 og både hun og ektemannen, Ove Aunli (58), er fortsatt aktive skientusiaster.

Begge er jevngamle med Krekar (58).

ØRA BY NIGHT: Stille og rolig ved innfallsporten til Kyrksæterøra, Mullah Krekars nye hjembygd, tirsdag kveld. Folk på spasertur har iført seg refleksvekst i januarmørket. Foto:Henrik Sundgaard,NTB Scanpix

Da VG tar kontakt med skidronningen har hun nettopp fått beskjeden, og forteller at hun allerede har fått inn noen meldinger på mobilen.

– Jeg har fått noen meldinger på at det er enkelte som ønsker å komme og se på ham i sommer, sier Berit Aunli og ler.

Ikke bekymret

Aunli velger å ta det hele med et glimt i øyet, og er ikke bekymret for at Krekar skal by på problemer.

– Jeg vil vel ikke si at jeg redd akkurat, og regner med at de som styrer med dette har kontroll, sier hun.

VIL TILBY FOTBALLSKO: Landslagets og Moldes midtstopper, Vegard Forren, vil spandere et par fotballsko på Mulla Krekar når han kommer til Kyrksæterøra. Til venstre: landslagskeeper Ørjan Nyland. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Molde-spiller og midtstopper på fotballandslaget, Vegard Forren (26) kommer også fra Kyrksæterøra. Han ønsker også Krekar velkommen til perlen ved Hemnefjorden.

Forren gir bort fotballsko

– Han får høre med Berit og Ove Aunli om de kan spandere et par langrennsski. Så skal jeg stå for fotballsko, skriver Forren i en sms til VG.

Også Rosenborg-spilleren Pål Andre Helland kommer fra Øra. Forren ser ikke bort fra at de to kan ta kontakt med mullaen når han kommer til hjembygda deres.

MOTTAK I SENTRUM: Hovedkontoret på Jarlen asylmottak, der Krekar etter planen skal bosettes, ligger i sentrum på Kyrksæterøra. Tirsdag kveld kunne butikken like ved reklamere for røde epler til 7,90 pr. kilo. Foto:Henrik Sundgaard,NTB Scanpix

– Jeg hører rykter om at Helland kan spandere middag på Krekar på «Kafe Koselig» med en påfølgende rånetur i Hellands BMW, fleiper Forren.

Dersom mulla Krekar ønsker seg en tur på kino, er det dårlig med den slags i bygda, ifølge fotballspilleren.

– Men det er rikelig med muligheter for fjellturer, jakt og fiske. Eller en fotballkamp på Ånesøyan stadion, foreslår Forren, som selv spilte for det lokale laget KIL/Hemne i mange år.

Gashi: – Kan glede seg

Tidligere landslagsspiller og nå Odd-spiller, Ardian Gashi, (33) mener Krekar kan glede seg til å flytte til stedet der ingen skulle tru at mullaen kunne bu.

TRIVELIGE FOLK: Ardian Gashi, som nå spiller for Odd i Skien, lovpriser folk fra Kyrksæterøra. Han bodde i bygda i 12 år. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Gashi kom selv flyttende som innvandrer fra Kosovo til Kyrksæterøra da han var syv år gammel. Hans far kjøpte et hus til familien Gashi i bygda.

– Jeg har hørt at det ble Øra for Krekar. Det er en fantastisk plass å bo, meget hyggelige folk og lett å trives, forteller Gashi til VG. Han bodde der til han var 19 år gammel, og følte seg velkommen fra første stund.

– Her har han en ypperlig sjanse til å få orden på livet sitt nå som han skal bosette seg på en av de beste plassene i Norge, mener Gashi.

Klarer ikke å sende ham ut

58 år gamle Mulla Krekar slipper ut av fengsel til helgen etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

I elleve år har skiftende norske regjeringer forgjeves forsøkt å få Krekar ut av Norge.

I lang tid har regjeringen jobbet med hva de skal gjøre med ham etter endt soning. Høyesterett har besluttet at Krekar skal sendes ut av landet fordi han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Men fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet, kan ikke Norge sende ham ut uten å bryte menneskerettighetene.

Berit Aunli trekker frem at han skal bli godt tatt imot hvis han kommer.

– Det er mye fin natur her ute, han kan reise ut i fjorden og fiske hvis han vil, foreslår skidronningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder