Foto: Grafikk: TOM BYERMOEN,

Mann pågrepet under vitneavhør om imam-angrepet

Nekter straffskyld - fengslet i fire uker

Tidligere dømt for grovt ran og vold

Politiet utelukker ikke flere pågripelser

Politiet stusset over forklaringen til den etnisk norske småbarnsfaren i 20-årene om angrepet på imamen Nehmat Ali Shah - og pågrep ham umiddelbart.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Han er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, men jeg kan ikke kommentere ytterligere detaljer siden vi kun har hatt innledende samtaler med siktede og ikke foreholdt ham politiets opplysninger, sier politiadvokat Andreas Strand ved Oslo politidistrikt til VG.

Mannen er i Oslo tingrett fengslet i fire uker, hvorav to uker er i fullstendig isolasjon og brev-, besøks og mediaforbud er i hele perioden.

Den etnisk norske småbarnsfaren var i utgangspunktet innkalt som vitne i straffesaken - men omstendigheter under vitneavhøret - som ble gjennomført mandag - førte til at statusen hans ble endret.

- Det var omstendigheter under avhøret som gjorde at man klarte å plassere ham i bildet, sier Strand.

Omfattende etterforskning

Det var natt til 17. juni at imamen Nehmat Ali Shah ble angrepet på vei hjem fra kveldsbønn i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland i Oslo.

- Hvilken rolle mener dere den siktede hadde under angrepet?

- Vi har ikke foreholdt ham våre opplysninger, så det kan jeg ikke kommentere, svarer politiadvokaten.

Politiet har etterforsket saken intensivt gjennom hele sommeren og har blant annet gjennomført avhør av en lang rekke personer og foretatt ommfattende tekniske undersøkelser.

- Knyttes siktede direkte til åstedet?

- Det ønsker jeg ikke å kopmmentere på nåværende tidspunkt. Vi har fått gjort mye, og det begynner å danne seg et bilde av persongalleriet og motivet, svarer Strand.

Politiadvokaten opplyser at det gjenstår noe etterforskning i saken ogn utelukker ikke flere pågripelser.

Den etnisk norske mannen har fått oppnevnt advokat Paal Berg Helland som forsvarer.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Helland til VG.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag.

Dømt tidligere

Ifølge VGs opplysninger, er mannen i 20-årene dømt flere ganger tidligere - deriblant for grovt ran og grov vold.

Ifølge en dom fra 2010, skal han overfalt en mann ved å slå ham med en støvsuger og stikke vedkommende i magen med en kniv i forbindelse med et ran av en mobiltelefon og 39.000 kroner. I den samme dommen beskrives ytterligere en voldsepisode hvor småbarnsfaren skal ha slått til en mann i NAVs lokaler, samt flere tilfeller av ruskjøring.

Ifølge den samme dommen, skal småbarnsfaren ha blitt dømt til ett år og seks måneders fengsel for vold mot morens tidligere samboer - og senere også utvist fra Danmark.

- Lite tegn til anger

«Tiltalte har ved flere anledninger her brukt slagvåpen og kniv. (...) Tiltalte har øvet vold mot og truet flere personer, og viser lite tegn på anger, og har heller ikke lært noe av de straffereaksjoner han hittil har fått.», står det i dommen fra 2010.

I 2008 ble småbarnsfaren dømt for flere alvorlige trusler, deriblant mot en ansatt i sosialtjenesten under et hjemmebesøk. I tillegg ble han dømt for narkotikaforbrytelser og skadeverk.

I 2006 ble småbarnsfaren dømt for grov vold med teleskopbatong og kniv, samt narkotikabruk.

Norsk-pakistaner siktet

Fra før er en 38 år gammel mann siktet og varetektsfengslet etter angrepet på imamen Shah. Også 38-åringen, som nekter straffskyld, har tidligere hatt en sentral rolle i gjengmiljøet.

Ifølge VGs opplysninger, skal 38-åringen og en hittil ukjente gjerningsperson ha flyktet fra området ved moskeen i en ventende bil – nærmere bestemt en Mercedes. Det er foreløpig uklart hva slags roller de to har hatt - men politiet jakter fortsatt minst én person som de knytter til angrepet.

Den aktuelle bilen som skal ha blitt brukt under flukten har også blitt sporet opp av politiet like i nærheten av åstedet.

Tok beslag i klær

Ifølge VGs opplysninger, skal politiet også ha tatt beslag i klær som knyttes til angrepet.

Den 38 år gamle norsk-pakistaneren er dømt en rekke ganger for bruk og besittelse av narkotika, sist gang i 2010. På 90-tallet satt han flere år i fengsel i forbindelse med en alvorlig narkotikasak. 38-åringen har også vært sentral i Young Guns - en kriminell gjeng i Oslo.

I en dom mot mannen fra 2009 går det frem at han jevnlig brukte både heroin og beroligende tabletter.

«I skjerpende retning har retten lagt en viss vekt på tiltaltes tidligere dommer, som viser at han særlig på 90-tallet var involvert i alvorlig narkotikakriminalitet», står det i dommen fra 2009.

Onsdag ble 38-åringen varetektsfengslet i ytterligere fire uker i Oslo tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder