MAGASINENE FYLLES: I utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i norske magasiner på 76,8 prosent. Her fra vannmagasinet Dalevatnet i Nordland i 2011. Vannstanden her er en del høyere her enn nå, men fylles stadig. Foto: RUNE ENGESÆTHER/NVE

Avlyser strømsjokk til vinteren

Ekspert: Prisene synker i 2014

Slik blir DIN strømregning fremover

Sjekk hvor du får billigst strøm NÅ!

Til tross for at årets strømpriser er noe høyere enn i fjor mener ekspertene at du ikke trenger frykte den store sjokkregningen i vinter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I fjor betalte en gjennomsnittlig familie på Østlandet 6511 kroner for strømmen. I år ligger strømregningen an til å ende på 7934 kroner - det tilsvarer en økt månedspris på kun 118 kroner i snitt.

Det viser beregninger Dine Pengers strømekspert Johan Nordstrøm har gjort for VG basert på historiske spot-priser og fremtidspriser på energibørsen.

STRØMEKSPERT: Johan Nordstrøm i Dine Penger. Foto:

I tillegg til strømregningen, må du betale nettleie inkludert offentlige avgifter, som varierer med hvor du bor.

Totalt koster strømmen i år i Oslo-området dermed 81 øre/kWh i gjennomsnitt, noe som tilsvarer en økning på 7,3 øre/kWh fra 73,7 øre/kWh i fjor.

Mye vann

- At strømmen i snitt er noe dyrere i år enn i fjor skyldes at det var en rekordhøy produksjon av kraft i 2012. Vi produserte mer enn vi brukte, noe som førte til mer eksport. Ved inngangen til 2012 hadde vi mye vann i magasinene, men mindre enn vanlig ved årets slutt. Underskuddet sammen med lite snø forklarer hvorfor prisene er noe høyere i år, forklarer Nordstrøm.

Mens gjennomsnittsprisen per kWh i 2012 lå på 33 øre, blir gjennomsnittprisen i år derfor 40 øre.

Men i 2014 vil prisene ifølge fremtidsberegningene gå ned igjen:

- Beregningene etter energibørsens fremtidspriser viser at gjennomsnittsprisen i 2014 blir på 36 øre per kWh. Basert på tilgjengelige tall i markedet ser det altså ikke ut til at vi får veldig høye strømpriser i vinter, men hvis det blir unormalt tørt eller unormalt kaldt kan prisene så klart gå opp, sier Nordstrøm.

Ifølge porteføljeforvalter Pål Johannessen i kraftmeglerselskapet Bergen Energi er lave priser på kull hovedårsaken til at strømprisene forventes å falle i løpet av 2014 og de kommende årene.

Kan snu

- Situasjonen slik den er nå skyldes at den totale ressursbalansen ble forverret i skjæringen 2012-2013. Den hydrologiske balansen er fortsatt noe i underskudd - noe som har gjort prisene i år noe høyere enn normalt. Hvis denne balansen hadde vært normal i vinter ville prisene ha vært lavere i år ene og alene på grunn av kull-prisene, sier Johannessen.

Porteføljeforvalteren tror ikke strømprisene i vinter blir sjokkerende høye:

- Slik situasjonen er nå ser det hyggeligere ut for husholdningskundene i vinter for spot-prisen. Men det er viktig å understreke at dette bildet kan snu hvis den hydrologiske ubalansen forverrer seg, sier han.

Påvirker tilgang

Redaktør Mona Adolfsen i Europower uttalte til VG tidligere i sommer at vi kunne forvente en dobling i strømprisene i vinter:

- Det er viktig å presisere at jeg da mente en dobling fra i fjor høst/tidlig vinter. Det vil ikke si at det blir ekstremt høye priser, men heller en mer normalisert utvikling. Stort sett er det været som styrer hvilken retning prisen går fordi det påvirker tilgang og forbruk av vannkraft. I 2012 var prisen

TROR PÅ NORMALISERT UTVIKLING: Redaktør i Europower, Mona Adolfsen.

lav på grunn av vannsituasjonen. I år er situasjonen nærmest snudd på hodet og vi har hatt en lang tørrere sommer enn i fjor, sier Adolfsen.

Sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Nena bekrefter at det ikke ligger an til store prisendringer i nordmenns strømutgifter i vinter:

- Vi venter at gjennomsnittsprisen vil holde seg slik den har vært hittil i år, omkring 30 øre per kWh. Det er et normalt prisnivå, sier Seland.

Seland trekker også frem at fyllingsgraden i norske vannmagasiner ikke ligger så langt under normalen.

- Koblet mot en lang periode med fall i kull-priser og prisen på co2-kvoter har det gjort strømproduksjonen billigere de siste to årene, noe som også pressen ned prisen på strømmen her hjemme, sier Seland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder