LEKER SELV: Mens barna Sofia (8) og Marit (11) spiller krokett, kan mor Inger-Lise Køltzow lese bok. Hun er opptatt av at barn skal få leke selv, uten at foreldre hele tiden må være med. Foto:Helge Mikalsen,VG

Pedagog: La barna leke alene i ferien

Barnepsykolog: Unødvendig budskap

Mange foreldre bruker sommerferien til å leke med barna, for å veie opp for tiden tidsklemma stjeler i dagliglivet. Da gjør vi barna en bjørnetjeneste, mener forfatter og pedagog.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis vi bare skal leke sammen med barna hele tiden blir det veldig slitsomt. Ferie skal være for alle, også voksne, sier Inger-Lise Køltzow.

Hun er firebarnsmor, pedagog, ungdomsskolelektor og nå forfatter av boken «Tiden med barn». Køltzow viser til forskning på at norske foreldre er flinke til å legge til rette for og leke med barna når de først har tid. Det er bra, men:

– Baksiden er at vi tar oss til pannen og sier at ungene våre er slitsomme, og gleder oss til vi skal ha barnefri. Da gir vi barna en rolle de ikke har bedt om. Ingen barn er født masete, sier forfatteren.

Hva synes du? Diskutér i kommentarfeltet nederst.

Les også: Dette må du ikke si til barna

Krever forarbeid

Hennes heteste tips for sommerferien er at det er fullt mulig å legge bena høyt, lese avisen og nyte ferien – selv om barna er våkne og har fri. Men det krever litt forarbeid: Du må lære barna å leke selv, med det Køltzow kaller sosiale stunder.

KVALITET, IKKE KVANITET: Inger-Lise Køltzow er opptatt av at lekestunder med barna skal være gode. Men du bør ikke leke mer enn du har lyst. Barna trenger å få tid til å leke selv. Foto:Guro Skjelderup,

– Det er tiden da voksen og barn er oppslukt av samme ting, gylne øyeblikk med felles fokus. Det kan være lek med de minste barna eller en god samtale med de større barna, forklarer Køltzow.

Husker du denne saken?: Kjære storbarnsforeldre

Slik utvider barna lekerepertoaret sitt. For eksempel kan du med små barn late som om soverommet er en jungel, og at man skal gå på løvejakt.

De voksne må hengi seg fullstendig til fantasien, hverandre og øyeblikket. Da blir det lettere for barna å ta opp igjen denne leken, og utvikle den, alene.

– Mitt og andre voksnes problem er at vi ikke vil leke så lenge. Jeg har smertegrense på femten minutter. Da blir jeg fjern, og det merker ungene. Det er bedre å leke intensivt og ekte en kort stund.

Sanna Sarromaa: Når jobber egentlig folk som har barn?

«Nå kan du leke selv»

Etter en periode der du over tid har hatt sosiale stunder med barna, kan du begynne å si: «Nei, nå kan du leke selv», mener Køltzow.

– Det er ikke populært, og vil kanskje føre til at barna går rundt i ring en stund. Men etter en stund kommer leken i gang, og da kan du hente avisen eller boken.

Når barna får tid til å leke selv blir de oppslukt i sin egen verden og konsentrerer seg. Køltzow peker på at denne konsentrasjonen er den samme de har med seg inn i skolehverdagen.

– Men er det ikke en aldersgrense for dette?

– Jeg synes ikke det. Har du en baby som er mett og uthvilt kan du ha sosiale stund med å snakke og kose. Så kan du legge den under en babygym. Da vil du oppdage at babyen gurgler og snakker med den. Det kan være fristende å gå bort, men da leker babyen selv. Den trenger ikke deg, den er fornøyd.

Undersøkelse: Barn foretrekker nettbrett fremfor venner

Ikke supermamma

I tillegg til å ha fire barn i alderen åtte til 20 år, har Køltzow åtte års erfaring fra familiebarnehage for barn under tre år. Hun trekker mye på egne erfaringer, og sier at det hele egentlig er ganske enkelt:

– Det er bare å kreve, samt ikke forstyrre dem når de leker alene og gi dem sosiale stunder. Da er du på sporet av en deilig trend, hvor voksne og barn kan slappe av sammen. Da blir det ferie for alle.

– Det høres jo fint ut. Går dette på skinner hjemme hos deg, eller?

– Ja, det gjør det, men jeg er ikke supermamma. Av og til blir jeg litt slapp, og merker at ungene spiller mye data istedenfor å leke selv. Da bruker jeg metoden for å komme ut av et dårlig spor, avslutter Køltzow.

Barnepsykolog: Vil ha aldersgrense på sosiale medier

BARNEPSYKOLOG: Professor Willy-Tore Mørch på Universitetet i Tromsø. Foto:Terje Mortensen,VG

Barnepsykolog uenig

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch har et annet budskap enn Køltzow:

– Tilpass ferien etter barnas behov. Ikke ta med barna på «voksenferie». Da vil barna kjede seg og bli masete. Lek med barna i ferien, og velg ferie med barneaktiviteter tilpasset barnas alder, sier han til VG.

Mørch foreslår at du heller kan be besteforeldrene om å passe barna en uke dersom man vil ha fred til å ligge på stranden og lese avisen.

Han merker seg at fagfolk av ulike kategorier regelmessig går ut i media og verner foreldre mot barna.

– Foreldrevern, ikke barnevern

Han viser til flere saker angående det han kaller foreldrevern, for eksempel at barn har godt av å falle ned av trær og skade seg. Et annet eksempel er at man ikke skal bli helikopterforeldre eller curlingforeldre.

– Nå rykker en pedagog ut og advarer mot å leke med barna sine i ferien.

– Hun sier vel at man ikke trenger å leke med barna sine hele ferien. Hun sier også at det er viktig for barnets utvikling å leke for seg selv, og få konsentrere seg alene. Er ikke dette riktig, mener du?

– Ja, men budskapet er feil. Det er et unødvendig budskap og føyer seg inn i rekken av foreldrevern istedenfor barnevern.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder