SAVN: I fjor fikk mamma Katrine Olsen Gillerdalen hjelp av Odin til å feste stjernen på toppen av juletreet. I år måtte hun klare seg uten hjelp fra sønnen. Foto:Line Møller,VG

Odins mamma: - Vi jobber beinhardt for å få julen til

Katrine Olsen Gillerdalen om:

Den første julen uten Odin * Mobbestiftelsen * Bokavtalen

AURSKOG (VG) Lenge følte hun at hun måtte vente
på Odin. Til slutt innså mamma Katrine Olsen Gillerdalen at hun måtte pynte juletreet selv.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Førjulstiden har vært sår for familien i Akershus. Den tradisjonsrike ventetiden gjør tomrommet etter Odin (13), som tok livet sitt i mars i år, ekstra stort.

– Hvert år har vi gitt bort gaver fra barna – Odin, Tuva og Joachim. I år har jeg måttet kaste mange lapper fordi jeg begynte å skrive «Odin». Til slutt ga jeg opp og skrev «fra oss i Linåkerveien» i stedet, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

– Tiden skal være fylt med glede og samvær. Vi jobber beinhardt for å få det til. Men lillesøsteren har ikke lyst på jul i det hele tatt. Hun vil ikke feire jul uten broren sin.

– Føles litt feil

Det hvite huset har vært ferdigpyntet i et par uker allerede. Det henger lys i alle vinduer, og i et hjørne har en gammel nissefar funnet sin vante plass. På juletreet i stuen henger pepperkakefiguren Odin laget i første klasse.

Likevel er ingenting som det skal. Det var Odin som skulle ha festet julestjernen som lyser fra toppen av treet. Det var han som skulle ha pyntet hekken utenfor huset med en lyslenke.

– Odin elsket julen. Han likte å pynte til jul, og hadde julepynt på rommet sitt året rundt, sier Katrine.

– Nå har vi tatt opp juletingene og skal liksom kose oss – på en måte føles det litt feil. Da vi reiste på ferie i sommer, sa lillesøsteren at vi har glemt Odin. Det føles litt sånn, nå også.

– Alle kjenner seg igjen

Det er snart to måneder siden Katrine og pappa Espen fortalte omfavnet etter sønnen – og om kampen for å sikre ham en mobbefri hverdag. Historien deres vakte et enormt engasjement.

I ukene som fulgte gikk tusener i fakkeltog mot mobbing, fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Statsminister Erna Solberg måtte svare for regjeringens mobbepolitikk i Stortinget, og kunnskapsministeren inviterte henne til et møte i departementet.

HJEMMELAGET: «Odin 2004», står det på nissen som henger på juletreet i stuen. Foto:Line Møller,VG

Selv beskriver Katrine den siste tiden som en karusell.

– Jeg har hundrevis av ubesvarte e-poster og meldinger, og de tikker fortsatt inn. Jeg føler jeg må svare på alle.

– Hvorfor tror du så mange engasjerer seg?

– Dette er noe alle kan kjenne seg igjen i. De har selv blitt mobbet, de har mobbet andre eller så har de barn som blir mobbet. Alle har en historie.

Hun er dypt rørt over støtten de har fått.

– Jeg har fått bekreftet at det ikke var jeg som var splitte pine gæren – at jeg ikke var hysterisk, men at jeg hadde rett i det jeg følte og at det var riktig å stå på.

Skriver bok

Det ni måneder siden Odin døde, men minnene fra marsdagen er like levende. Katrine tåler ikke lyden av helikopter, og synes fremdeles det er vanskelig å kjøre forbi bårebiler og ambulanser.

Da vinterens første snø kom for noen uker siden, holdt hun seg innendørs.

– Odin var som meg – han elsket den første snøen. Og det snødde den dagen han døde. Nå måtte jeg låse meg inne.

VGTV:Se dokumentaren om Odins historie

Å skrive har blitt en form for terapi. Kort tid etter Odins død, begynte Katrine å føre dagbok. De personlige notatene skal bli til en bok om hvordan det er å miste barnet sitt til selvmord.

– Jeg tror man mangler kunnskap om hvordan de pårørende opplever en slik situasjon. Bare det å gå fra fem asjetter til fire – det er små ting som de rundt deg ikke har mulighet til å vite om, men som kan være nyttig for fagfolk å kjenne til.

– Jeg håper at jeg kan gi noen innsikt i en verden som ikke synes fra utsiden.

Skal jobbe med mobbing

I fremtiden håper Katrine å jobbe med barn og unge.

JULEKLART: Juletreet er ferdigpyntet og nissene er hentet frem. Men i år har juleforberedelsen vært tøffe, sier Katrine Olsen Gillerdalen. Foto:Line Møller,VG

De siste ukene har hun brukt all ledig tid på Odinstiftelsen, som hun har startet sammen Elisabeth Hatland og Ann Kristin Liland. Elisabeth er moren til Villemo (14), som sto frem med sin mobbehistorie i sommer. Ann Kristins sønn ble nylig tilkjent erstatning fra Søgne kommune for langvarig mobbing.

De tok kontakt etter å ha lest om Odin i VG.

– Vi har til felles at vi har kjempet for barna våre, og at barna våre ikke har blitt trodd eller tatt på alvor. Vi har forskjellige utgangspunkt, men ingen av oss har en solskinnshistorie.

På sikt er målet å kunne tilby veiledning og juridisk hjelp til barn og foreldre som står i en mobbesituasjon.

– Jeg er også opptatt av ettervern. Mange tror alt er greit når en mobbesak er over. Men for barnet er det nå det starter – det blir stille, og det er ingen som snakker om det. Da kommer tankene, sier Katrine, som allerede er spurt om å holde foredrag.

– Jeg ønsker å fortelle Odins historie for å forhindre at noe likende skjer igjen. Og jeg håper at det kan bidra til å holde engasjementet oppe.

Får besøk

Denne julen har Katrine invitert hele familien hjem til seg og mannen Audun. Huset vil bli fylt av barneleker og barnelatter. På julaften skal de tenne lys på Odins grav – som hun og Espen har gjort annenhver dag siden han døde.

Katrine sier at de etter hvert blir nødt til å skape nye juletradisjoner – uten Odin.

– Det har vært tungt. Skal man starte nye vaner med én gang, eller skal man vente litt til? Vi må finne vår måte å feire julen på. I år har vi gått rundt med en følelse av at vi må vente med alt til Odin kommer, sier Katrine.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder