NY KURS: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg hvisker til hverandre under pressekonferansen på Sundvolden hotel i Hole kommune mandag kveld. Foto: Frode Hansen

Lover skattelettelse allerede neste år

SUNDVOLLEN (VG) Erna Solbergs regjering skal gjennomføre skattelettelser for folk flest allerede i statsbudsjettet for 2014.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mandag om en uke legger avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) frem sitt siste statsbudsjett for regjeringen Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har lenge holdt fast på at han ikke vil gi skattelettelser som senker skattene fra 2004-nivået.

Vil merke endringer

Men regjeringen til påtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier hennes finansminister kommer til å gjøre endringer på skattenivået.

- Jeg håper folk vil merke endringer i det nye budsjettet som kommer. De raskeste tingene vi vil gjøre noe med er skatter, avgifter og en del sånne ting, sier Erna Solberg til VG.

- Vi kommer til å finne rom til noen skattelettelser i neste års budsjett, men det er begrenset hva vi vil få gjort på den korte tiden vi har før vi må levere endringene til statsbudsjettet i begynnelsen av november, sier Solberg.

Øker minstefradraget

Også Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen sier at regjeringen vil gjøre skattelettelser til neste år.

- Handlingsrommet vil til enhver tid avgjøre hvor store skattelettelser vi kan gi. Uansett vil det nok komme noen lettelser på skattene neste år. Der vil Frp kjempe særlig for å øke minstefradraget, slik at folk flest merker den nye regjeringens politikk, sier Solvik-Olsen til VG.

Han har tidligere skissert at Frp i regjering vil kutte skattene med 50-100 milliarder kroner i løpet av en fireårsperiode.

- Det har jeg fortsatt tro på at vi kan få til. Det er fullt mulig å se for seg skattelettelser i den størrelsesordenen også med denne regjeringen, men det avhenger av handlingsrommet. Vi vet ikke hvor stort det vil være. Det kan komme kriser eller katastrofer som gjør at vi ikke vil finne like stort rom til lettelser, sier Frp-nestlederen.

Bevisst ikke konkret

I Sundvolden-erklæringen til Høyre og Fremskrittspartiet kommer de to blåblå partiene med få, konkrete skatteløfter.

Partiene sier at de vil øke minstefradraget, redusere antallet som betaler toppskatt og formueskatt, men skriver ingenting om hvor mange færre som skal betale, hvor mye mindre de skal betale eller når lettelsene skal skje.

- Det er helt bevisst. Det finnes ingen regjeringsplattform som er konkret på slike lettelser, sier Solberg.

- Porsjoneringen på skatte- og avgiftsområdet kommer vi tilbake til i de årlige budsjettene. Jeg håper virkelig at folk vil merke skattelettelsene. Vi skal gi skattelettelser til bedrifter og folk med vanlige lønnsinntekter, sier Siv Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder