Flomvannet stiger fortsatt - og aller mest i Trysilelva

Ordføreren i Trysil frykter en femtiårsflom.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Flomsituasjonen på Østlandet er foreløpig bedre enn fryktet. Men det kan fortsatt komme mye nedbør, og Trysil er mest utsatt.

Trysils ordfører Ole Martin Nordrehaug sier kommunen er i høyeste beredskap, og forbereder seg på en femtiårsflom.

- De som har erfaring med at det kan bli vann i kjelleren i forbindelse med flom, bør tømme kjelleren for verdier, sier han til VG.

I Trysilelva har vannet steget 60 kubikkmeter per sekund siden fredag og bare det siste døgnet har vannføringen ved NVEs målested økt med 30 centimeter, melder NTB.

Fraråder folk å oppsøke elva

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker utviklingen i Trysilelva. De har også sendt ut flomvarsel på oransje nivå, både for Hedmark og Oppland - det nest høyeste beredskapsnivået, som innebærer at det er fare for bygninger og veier langs elver og innsjøer.

- Det er mye vann i elva nå, og vi opprettholder dermed også faren for jordskred. Vi fraråder dermed folk å oppholde seg langs elvene, og flytte eiendeler som befinner seg i nærheten av elva, sier Heidi Bache Stranden, hydrolog ved flomvarslingstjenesten.

Ifølge Bache Stranden er vannføringa høyere på kvelden og natta, som følge av at snøsmelting fortsatt er den største årsaken til at vannet stiger.

Mer nedbør i vente

Det har hittil i helga kommet mindre nedbør enn varslet, spesielt i Telemark og Buskerud, opplyser Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Flomvarselet er derfor nedgradert fra oransje til gult nivå for fylkene Telemark og Buskerud.

- Det kan likevel forekomme store lokale problemer, og vannføringen er fortsatt stor også her, sier hydrolog Inger Karin Engen ved NVE, og legger til:

- Det er en del nedbør ventet i løpet av helga, som kan føre til at vannstanden øker på nytt.

Det er foreløpig ikke kommet noen meldinger på alvorlige ødeleggelser etter flommen, men flere bedrifter har måtte stenge dørene på grunn av den store vannmengden.

Blant disse er sagbruket Moelven Trysil og Trysil fjernvarmeanlegg, som ifølge NRK måtte gå over på nødfyring lørdag.

VG / NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder