Shah har blitt truet tidligere

Sønnen mener angrepet var drapsforsøk

Foto:,

Sønnen: - Vi takker Gud for at det gikk bra

Sønnen til  imamen som mandag kveld ble knivstukket på Grønland, mener gjerningsmannen prøvde å drepe faren.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over fem år gammel

Litt over klokken 23 mandag kveld ble imam Nehmat Ali Shah angrepet og knivstukket av en maskert mann i sin egen bakgård. 57-åringen ble påført livstruende skader, men kom levende fra overfallet. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut fra sykehuset.

- Han er hjemme nå, og det går bra med ham. Skadene var alvorlige, men han unngikk å miste så mye blod. Vi takker Gud for at det gikk bra, sier imamens sønn, Jawad Haider (27) til VG.

IMAM: Nehmat Ali Shah. Foto:Foto: Morten Holm, NTB Scanpix,

Haider kjørte selv faren den korte veien til legevakten på Grønland. Turen fra garasjen under boligblokken hvor både far og sønn bor til den døgnåpne legevakten tok ifølge sønnen ikke mer enn ett minutt.

VG møter Jawad Haider på Grønland tirsdag ettermiddag. Sønnen har ikke sovet hele natten, men tar seg tiden til å gå sammen med VG den samme veien som faren gikk kvelden før. Fra restauranten Kebabish til bakgården hvor Shah ble knivstukket og videre ned i garasjen hvor imamen kom seg i sønnens bil. Flere steder på veien er det fremdeles blodspor som vitner om dramaet kvelden før.

- Det første jeg spurte pappa om da han kom blodig hjem, var om det hadde skjedd noe i moskeen, for jeg visste at han hadde vært der. Men han fortalte at han hadde blitt angrepet av en mann med finlandshette i bakgården. Han var svært blodig, men rolig. Han prøvde å roe oss ned, og vi prøvde å roe ned ham så han ikke skulle miste så mye blod, forteller Haider.

Sønnen er klar på at angrepet mot faren må ha vært planlagt.

- De siste fire dagene har porten ut mot gaten vært ødelagt, så vi tror at gjerningsmannen har vært her på forhånd og fått med seg dette. Han ventet trolig bak et hjørne og angrep pappa da han kom inn i selve bakgården, sier Haider.

Han forteller at faren ble knivstukket fire-fem ganger, fra låret og oppover til hodet. Faren fikk også en rekke kuttskader, blant annet på hendene. Haider mener angrepet var et drapsforsøk.

- Det var ikke noe ran, for pappa hadde med seg mobilen, og den ble ikke tatt. Det var heller ikke noe forsøk på bare å skade ham, da ville han ikke angrepet bakfra. Gjerningsmannen var ikke ute etter å skade, han var ute etter å drepe, sier Haider.

Broren ønsker ikke å la seg avbilde, i frykt for fremtidige angrep. Han forteller at faren tidligere har anmeldt en rekke trusler mot ham. Truslene skal komme fra en gruppering som har vært i konflikt med personer ved Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen siden 2006. I mars 2006 ble fire mennesker skadet etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep

- Likevel er det ikke sikkert at det er disse som står bak, men vi må holde alle muligheter åpne. Personlig tror jeg ikke at dette kan dreie seg om et hatangrep. Jeg tror ikke vi har det så ille i Norge at slike ting skjer, men vi kan heller ikke utelukke det, sier han.

Han sier faren var en kjernefar som ikke hadde fiender. Det siste døgnet sier han at han har mottatt mellom 300 og 400 henvendelser fra inn- og utland. Mens VG snakker med ham, mottar Haider lykkeønskninger fra en rekke personer.

- Noen har blitt sjokkert når de hører om angrepet, mens andre har blitt provoserte, sier han.

Politiet etterforsker saken som et drapsforsøk.

Mer om

  1. Imamangrepet i Oslo

Flere artikler

  1. Kollega: - Gjerningsmannen ville ta livet av imamen

  2. Imamens familie har følt frykt etter angrepet

  3. Én mann pågrepet etter imam-angrepet

  4. Erkjenner ikke straffskyld etter siktelse i imam-saken

  5. Leder Norges største moské: Dette er imamen

  6. Naboer hørte noen dra i døren til oppgangen: - Det var spor av blod i bakgården

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder