Alvorlig e.coli-bakterie påvist i Vennesla-barnehage

(VG Nett) Vennesla kommune er i beredskap etter at to barn har blitt syke etter smitte fra en alvorlig e.coli-bakterie. 20 andre barn undersøkes for mulig smitte.

  • Fredrik Svendsen

Begge e.coli-tilfellene er oppdaget i Smååsane barnehage i Vennesla. Det første tilfellet ble påvist i slutten av september. Denne uken ble et nytt tilfelle påvist, og dermed ble det satt i gang tiltak for å hindre at bakterien sprer seg.
Ingen av de smittede barna er blitt alvorlig syke.

- Begge disse to barna har fått individuell oppfølging og har blitt tatt ut av barnehagen, sier kommunalsjef for oppvekst i Vennesla kommune, Kristin Eidet Robstad.

Kan føre til nyresvikt

E.coli-bakterien finnes flere ulike varianter. De foreløpige prøvesvarene tyder på at utbruddet i Vennesla er av typen EHEC-e.coli som kan gi alvorlig sykdom hos barn.

- I verste fall kan det føre til nyresvikt. De to barna som har fått påvist e.coli er i god form, sier Robstad.

De foresatte ved Smååsane barnehage fikk beskjed om e.coli-smitten på et møte fredag. Etter møtet har kommunen mottatt 20 avføringsprøver som nå undersøkes for e.coli. Flere barn ved barnehagen har slitt med diaré den siste tiden.

I løpet av helgen har blant annet kjøkken blitt vasket ned i barnehagen. Kommunen har også tatt kontakt med andre barnehager i kommunen.

- Det viktigste tiltaket er god håndhygiene. Vi instruerer alle barnehager til å være ekstra skjerpet på håndhygiene, og alle barnehagene som oppdager tilfeller av diaré skal gi beskjed, sier Robstad.

- Ser alvorlig på utbruddet

Søndag kveld hadde kommunen møte for å diskutere hvordan utbruddet skal behandles. De endelige prøveresultatene fra de påviste tilfellene, vil først bli klare mandag.

- Vi må avvente til i morgen for å få ytterligere beskjed om hvordan dette ser ut. Da vil kommunelegen eventuelt sette inn ekstra tiltak for å hindre spredning, sier Robstad.

Så langt er ikke andre kommuner varslet etter at e.coli-bakterien ble påvist.

- Vi ser alvorlig på dette, men så langt har ingen blitt alvorlig syke. Bakterien er potensielt farlig og vi er i en beredskapssituasjon akkurat nå. Det er ingen krisestemning, men vi følger med for å ha dette under kontroll, sier Robstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder