SKINNFELLE: Denne skinnfellen ble tilbudt i Møbelringens butikk i Hokksund: Foto: Silje Storm Fredriksen
SKINNFELLE: Denne skinnfellen ble tilbudt i Møbelringens butikk i Hokksund: Foto: Silje Storm Fredriksen

Møbelringen ville selge ulveskinn - dyreforening raser

INNENRIKS

Dyreforeningen Bygdefolk for rovdyr raser etter at en Møbelringen-butikk i Hokksund la ut en ulveskinnfelle for salg. Nå fjerner butikken produktet fra hyllene.

  • Eirik Landsend Henriksen
Publisert:

Lørdag kveld fikk foreningen tips om at Møbelringen i Hokksund hadde en skinnfelle av ulv liggende for salg i butikken. Da foreningen postet et bilde av ulveskinnet på sin Facebook-gruppe lot ikke reaksjonene vente på seg.

- Det er veldig mange som blir provosert av at en møbelkjede velger å selge skinnfeller av en dyreart som er fredet i Norge, sier presseansvarlig i Bygdefolk For Rovdyr, Ingunn Lund-Vang til VG.

Nesten 400 personer har så langt delt ulveinnlegget, og kommentarene har strømmet inn.

- Vi måtte sitte på skift gjennom hele natten for å moderere kommentarene. Noen av reaksjonene var så sterke at vi ble helt nødt til det, sier hun.

I kommentarfeltet videreformidler flere av brukerne de sinte e-postene de har sendt til butikken. Ingunn Lund-Vang har aldri tidligere hørt om at det er blitt solgt ulveskinn i en kommersiell butikk.

- Jeg synes det er uetisk og umoralsk å selge produkter av en dyreart som er utrydningstruet i Norge.

Foreningen ønsker svar på hvor og hvordan ulven ble avlivet.

- Det finnes ikke pelsfarmer for ulv. Enten er den skutt et sted, eller så kan det være fra utlandet, der tillater å ta ulv med fotfeller. Dette er en barbarisk fangstmetode som medfører timesvis med smerter for dyra. Dette er for lengst ulovlig i Norge. Hvis det er tilfellet, er det enda verre, sier Lund-Vang.

- Det er forbudt å selge og importere dyreskinn, dyrehoder, elfenben og liknende av fredete dyrearter i Norge, så dette virker litt lite gjennomtenkt, i og med at også ulven er fredet her til lands.

Legger seg flate

Møbelringen i Hokksund har i kjølvannet av alle reaksjonene nå fjernet skinnfellen fra butikken.

- Jeg legger meg helt flat, og beklager. Vi har nå fjernet skinnet, og det kommer aldri til å legges ut for salg i butikken igjen, forsikrer daglig leder, Ruben Amundsen.

Han understreker at skinnfellen er kjøpt inn på lovlig vis.

- Skinnfellen ble kjøpt på interiørmessa i Oslo, som er en anerkjent møbelmesse. Jeg har også bedt om å få all dokumentasjon fra leverandøren for sikkerhets skyld.

- Jeg hadde rett og slett ikke trodd at reaksjonene skulle bli så sterke ettersom ulven er felt på lovlig vis. Jeg er selv en dyrevenn og synes hele situasjonen er trist, sier Amundsen.

Importøren: - Helt legalt

Også importøren Erik Garthus er klar på at importen av ulveskinnet er innenfor lovens rammer.

- Dette er helt legalt, understreker Garthus.

- Skinnet er kjøpt på auksjon i Canada. Med skinnet følger et CITES-sertifikat som blir forevist i fortollingen. Denne dokumentasjonen går også videre til norsk CITES-myndighet som er direktoratet for naturforvaltning.

- Hvordan er ulven felt?

- Den ble ikke fanget i feller. Den ble skutt, sier Garthus.

Ifølge Rovdata er den norske ulvebestanden, de ulvene som kun er observert på norsk jord, i størrelsesorden 33-37 dyr.

Her kan du lese mer om