Norske Hilde mistet eks-kollega i angrepet:

- Et stort skritt i riktig retning

MASSAKRE: Tolv hjelpearbeidere og ti pasienter ble drept i angrepet på sykehuset i Kunduz natt til 3. oktober i år. Bildet er tatt like etter at bombene hadde falt. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

Sykehusbombing kan bli gransket
av uavhengig kommisjon

BERGEN (VG)  Bombingen av sykehuset i Kunduz i Afghanistan kan bli gransket av en internasjonal uavhengig kommisjon.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

Det kunngjør presidenten i Leger Uten Grenser, Johanne Liu onsdag, ti dager etter angrepet som kostet 22 mennesker livet.

– Vi har mottatt unnskyldninger og kondolanser, men det er ikke nok. Vi må vite hva som skjedde og hvorfor, uttaler Liu i en pressemelding.

Norske Hilde Brun Andersen (36) jobbet selv som lege ved sykehuset i Kunduz i fire måneder i 2014. Hun sier det er gledelig at hendelsen nå kan bli gransket av IHFCC.

– Det er et stort skritt i riktig retning. Den eneste måten å finne ut hva som gikk galt, er å iverksette en uavhengig gransking. En undersøkelse som er gjort av partene som er involvert, vil ikke være troverdig, sier hun.

USA har beklaget

Tolv hjelpearbeidere og ti pasienter ble drept i bombeangrepet på sykehuset, som drives av Leger Uten Grenser. Amerikanske myndigheter har tatt på seg ansvaret for hendelsen, og beklaget det som skjedde.

I forrige uke krevde den medisinsk humanitære organisasjonen at bombingen av sykehuset blir gransket av den uavhengige organisasjonen International Humanitarian Fact-Finding Comission (IHFCC) - et permanent organ under Genevekonvensjonene.

I dag kommer nyheten om at kommisjonen er aktivert, men at den avventer godkjennelse fra amerikanske og afghanske myndigheter for å kunne fortsette prosessen. Det vil i så fall være første gang kommisjonen etterforsker et mulig brudd på folkeretten.

LAGT I RUINER: Hvert år ble det utført rundt 5000 operasjoner i året ved sykehuset i Kunduz, som var det eneste stedet sivilbefolkningen kunne få gratis traumebehandling. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

Godkjent av 70 land

IHFCC ble etablert i 1972 gjennom en tilleggsprotokoll til Genevekonvensjonen, som et redskap for å etterforske brudd på humanitærretten. 70 stater - deriblant Norge - har ratifisert organisasjonen, og Leger Uten Grenser ba samtlige regjeringer ta initiativ til at kommisjonen måtte granske hendelsen.

USA har ikke ratifisert kommisjonen, heller ikke Afghanistan, og begge land må derfor samtykke til at bombeangrepet blir gransket av IHFCC.

Kommunikasjonssjef Nils Petter Mørk i Leger Uten Grenser sier at de ikke vet hvem som har aktivert kommisjonen, men at de er glade for at det endelig skjer.

– Vi håper Norge stiller seg bak en gransking, og at norske myndigheter vil legge press på USA for å akseptere at prosessen kommer i gang, sier Mørk.

Etter det VG får opplyst, er det ikke Norge som har tatt initiativ til at kommisjonen skal etterforske sykehusbombingen.

MISTET KOLLEGA: Hilde Brun Andersen (36) har jobbet ved sykehuset i Afghanistan som ble bombet. Foto: Leger Uten Grenser ,

I brevet til statsminister som ble sendt forrige tirsdag, Erna Solberg skriver styreleder Bjørn Nissen i Leger Uten Grenser Norge at bombingen av sykehuset er et grovt brudd på internasjonal humanitær lov, som kan utgjøre en krigsforbrytelse.

– Videre er det et angrep på et sykehus, pasienter og medisinsk personell, som er eksplisitt beskyttet av Genevekonvensjonen, skriver Nissen.

Les VG-leder: Tragedien i Kunduz

Må ha upartisk gransking

Leger Uten Grenser påpeker at det er tvingende nødvendig med en uavhengig og upartisk etterforskning av angrepet, for å få alle fakta på bordet.

– USA, NATO og det afghanske militæret har allerede satt i gang etterforskninger, men ettersom de er parter i konflikten, kan de ikke forventes å etterforske sine egne handlinger på en upartisk og helhetlig måte, heter det i brevet til statsministeren, som ble sendt i kopi til utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Les også: President Obama ba om unnskyldning

Respekt for humanitærretten

Leger Uten Grenser oppfordrer i brevet også USAs og Afghanistans myndigheter til å akseptere en slik uavhengig gransking, for å vise respekt for humanitærretten.

Nissen skriver at bombingen av sykehuset i Kunduz var et angrep på kjernen i humanitær arbeid.

– Uten Norges støtte kan selve grunnlaget for internasjonal humanitærrett bli ytterligere truet og muligheten for internasjonale humanitære organisasjoner til å yte hjelp i krig og konflikt settes på spill.

En av Hilde Brun Andersens tidligere kolleger var blant de omkomne i angrepet på sykehuset i Kunduz.

SYKEHUS I BRANN: Traumesykehuset i Kunduz ble fullstendig ødelagt i bombeangrepet for ti dager siden. Foto: LEGER UTEN GRENSER ,

Må kunne være trygge

– For oss som jobber i konfliktområder er det helt avgjørende å komme til bunns i slike forferdelige hendelser. Hvis vi ikke kan være trygge, vil det være vanskelig å drive hjelpearbeid, sier hun.

VG har i dag spurt Utenriksdepartementet om Norge støtter kravet om at bombingen av sykehuset blir gransket av IHFCC, men UD vil ikke svare før Leger Uten Grenser har fått svar på sin henvendelse til norske myndigheter.

– Leger uten grenser har stilt spørsmål om granskning i et brev til Utenriksdepartementet. De er invitert til et møte her i departementet i morgen, der de også vil få svar på dette brevet. Vi deler gjerne svaret med VG etter møtet, svarer pressevakt Astrid Sehl i UD.

Lysbakken vil ha svar

SV-leder Audun Lysbakken vil også ha svar fra utenriksminister Børge Brende, og i dag har Lysbakken sendt følgende skriftlige spørsmål til statsråden.

– Vil Norge støtte at bombingen av Leger uten grensers sykehus i Kunduz blir gransket av den uavhengige kommisjonen IHFFC, og vil Norge be USA og Afghanistan om å akseptere en uavhengig granskning?

Flere artikler

 1. UD ser ikke behovet for uavhengig granskning av sykehusbombing i Afghanistan: Leger Uten Grenser: -Vi er dypt skuffet over den norske regjeringen

 2. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 3. En krig mot krigens regler

 4. Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

 5. Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

Fra andre aviser

 1. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 2. Leger Uten Grenser: Sykehusbombing må granskes

  Fædrelandsvennen
 3. Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

  Bergens Tidende
 4. Uakseptabelt angrep

  Bergens Tidende
 5. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Fædrelandsvennen
 6. 19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder