FRA JULEBORD TIL POLITIETS «HERBERGE»: Kvinnen som gikk seg vill i hagen slapp å overnatte i Bodø-politiets fyllearrest (bildet). Nå har Salten-politiet laget egne råd for å unngå at du skal ende julebordet der. Foto: Illustrasjonsfoto:Salten politidistrikt,

Her er politiets julebord-regler

Slik kan det gå: Kvinne (36) gikk seg vill i hage etter julebord

Les rådene for taxituren - nachspielet - alkoholbruken - aggresjon

Julebordet ble såpass fuktig at julebordsgjesten gikk seg
vill i hagen utenfor huset hun var på fest i.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den noe spesielle episoden som skjedde i Bodø natt til lørdag, viser med all tydelighet at julebordsesongen er i gang for fullt.

- Det var en kvinne som ringte oss. Hun hadde ikke peiling på hvor hun var eller hva som hadde skjedd, sier operasjonsleder Vidar Lundås i Salten politidistrikt til VG.

Ifølge politiet var kvinnen så beruset at hun heller ikke klarte å reise seg.

- Men var i alle fall i stand til å operere telefonen, sier Lundås syrlig.

- Etter litt om og men klarte vi å lokalisere henne. Det viste seg at hun befant seg i hagen utenfor huset der hun var på nachspiel, sier Lundås.

Dermed ble kvinnen tatt hånd om av sine svirebrødre – og -søstre – på det noe fuktige laget.

Omtrent samtidig som kvinnen trolig gjorde seg klar til julebordet, la Salten politidistrikt ut en liste med syv råd til julebordgjester på Facebook-sidene sine. Her lister de opp råd for alt fra refleksbruk, oppførsel, pirattaxi, støynivå på nachspiel – og alkoholbruk.

- Den siste hadde kvinnen i hagen ikke fått med seg?

- Enten det, eller så hadde hun bommet litt på tipsene våre. Men det er viktig å understreke at julebordsesongen så langt har gått veldig bra for seg, sier Lundås.

HER ER POLITIETS JULEBORDRÅD:

1. Ikke drikk for mye!

Mange er feststemte o g vil komme i godt humør tidligst mulig på julebordskvelden. Det går sjelden bra. Et moderat inntak av alkohol hindrer pinlige episoder, bondeanger og opphold i politiarresten. I helgene har vi mistenkelig få edru arrestanter. (Just saying…)

2. Ikke la deg provosere!

Du er ikke alene på byen. Vis hensyn og ikke irriter deg over kø, «dagens ungdom», kommentarer eller provokasjoner. Gå heller en annen plass og vær like blid.

3. Gå flere sammen!

Det er lettere å unngå bråk og andre uønskede hendelser dersom man går flere sammen. Enkelt knep som fungerer. Prøv det.

4. Vi er på jobb for deg!

Alkohol, uteliv og mye folk på byen betyr dessverre mye ordensforstyrrelser og en del vold i helgene. Ikke bland deg inn i andres konflikter, men ring heller politiet. Det er derfor vi er her.

5. Ikke ta pirattaxi!

Du vet sjelden hva du får: har sjåføren førerkort, forsikring og er edru? Pirattaxi er ulovlig virksomhet som kan få uante og alvorlige konsekvenser. Bruk de vanlige drosjene, ta bussen eller gå. (Og nei. Vi kan ikke kjøre deg.)

6. Bruk refleks!

Skal du gå hjem, bruk refleks. Og ikke vær kjip: Masse refleks.

7. Nachspiel?

Metallica, Pink Floyd eller Celine Dion? Hver sin smak. Men høy musikk er sjeldent en suksess kl. 05. Vær en god nabo. Ikke ta sjansen på å bli anmeldt for ordensforstyrrelse eller få beslaglagt stereoanlegget. 6000 kroner i bot påvirker julebudsjettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder