PST-BEVIS: Dette bildet ble lagt fram for Oslo tingrett i dag som bevis for familiefaren (30), t. v. sin tilknytning til IS. Lengst til høyre står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24) og bildet er tatt i Syria. Til venstre for Vasquez står det en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Foto:Politiet,

Terrortiltalt (30) om våpenbilder: Du går ikke med en blomst i hånden

OSLO TINGHUS (VG) Den norsksomaliske familiefaren (30) fra Skien forklarer dette bildet med Bastian Alexis Vasquez (24) som «et rent testostoronbilde».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

30-åringen fra Skien satt seg i vitneboksen rundt klokken 11.00 for å forklare hvorfor han dro til Syria i 2012 og hva han gjorde der.

– Jeg så hvordan uskyldige ble drept av regimet og at opprørere kjempet sammen mot Bashar Assad. Jeg valgte å reise til Syria for å hjelpe til, sier han til retten.

Han nekter for å ha deltatt i krig for IS, men erkjenner å ha avlagt en ed til IS og deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi april i 2013. Dette fremkommer også i en epost han sendte hjem til Norge 1. mai, som ble lagt fram for retten.

– Jeg drev hele perioden med humanitært arbeid, sier han, men erkjenner at han har «tatt i» våpen, blant annet for å beskytte seg selv.

BAKGRUNN: IS-tiltalt (30) var fotballtalent og «damemagnet»

– Du går ikke med en blomst i hånden

I sitt innledningsforedrag la statsadvokat Jan F. Glent fram bilder der familiefaren opptrer sammen med blant annet IS-krigeren Bastian Vasquez fra Skien, som har opptrådt i propagandavideoer der IS-fanger angivelig drepes.

Bildet er tatt i Syria nær den tyrkiske grensen, ifølge 30-åringen og de stoppet for å ta bildene fordi «det var fin natur der.»

I en epost til et familiemedlem sendte han dette og andre bilder hjem og ville at datteren hans skulle se dem, hvis han selv måtte lide martyrdøden i Syria.

– Om jeg dør i Syria ville jeg at datteren min skulle vite hva jeg gjorde der, forklarer han om bildene.

– Du er enig at du her er poserer som fremmedkriger? spør Glent.

– Nei. Jeg var på reise, og det er normalt at man var på reise at man har på seg vest og våpen. Du går ikke med en blomst i hånden. Du tar dine forholdsregler, svarer han og fortsetter:

– Alle gutter synes det er kult med våpen. Dette er et rent testostoronbilde.

ETTERLYST: Bastian Alexis Vasquez (24) er ettersøkt av norsk politi gjennom Interpol for hans tilknyting til IS. Foto:Politiet,

Nekter straffskyld

Det er to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum og den norsk-somalisk familiefaren (30) fra Skien som er tiltalt for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

De to eldste er tiltalt for å ha vært i Syria og kjempet for IS, mens den yngste broren er tiltalt for å ha støttet IS fra Norge.

Begge de to norsk-albanske brødrene og norsksomalieren (30) svarte retten, etter å ha fått opplest tiltalen, at de nekter straffskyld for å ha deltatt i eller støttet IS.

– Så at andre opprørere var korrupte

Via et familiemedlem fikk Skien-mannen kontakt med tyrkisk forretningsmann som kunne bistå i å få han inn i Syria. Han kom seg lett over grensen via et område som var kontrollert av Free Syrian Army (FSA) og nekter for noen gang å ha vært medlem av Jabhat al-Nusra, al Qaidas gren i Syria.

PST mener han først tilhørte Nusrafronen, før han skal ha sverget troskap til IS våren 2013.

– Det var ikke noe som het IS på den tiden. Når man er på bakken er det ikke slik at man får vite om en gruppe står på FNs terrorliste eller ikke, fra den ene dagen til den andre. Det er en hektisk hverdag, forklarer 30-åringen.

– Det var i denne perioden at ISIl brøt ut av Nusrafronten. Det var ikke krig eller konflikt blant opprørerne. Man spiste sammen, man spurte hverandre om hjelp og lånte kanskje bil fra en annen opprørsgruppe og så videre, fortsetter han.

Han så at «IS var disiplinerte og veldig organiserte» og sluttet seg til dem, ifølge sin egen forklaring.

– Jeg merket at en del av de andre opprørerne var veldig korrupte i måten de behandlet andre sivile. Så at mange av dem satt opp checkpoints og kidnappet sivilie, krevde ekstra penger og stjal.

Ville hjem igjen

På et tidspunkt bestemte 30-åringen seg for å returnere fra IS til Norge.

– Det ble på et tidspunkt i 2013 veldig kaotisk i Syria. Konflikten mellom opprørerne hadde blitt viktigere enn å fjerne Assad. De var da jeg bestemte meg for å trekke meg ut. Jeg spurte lederen min om jeg kunne dra og det fikk jeg. Da jeg kom hjem var det uten intensjon om å dra tilbake, sier han til retten.

– Hvordan oppfattet du ideologien til IS? spør aktor.

– Slik jeg forstod det var de for en islamsk stat basert på sharia og så ville de frigjøre sivilbefolkningen fra Assad, svarer 30-åringen.

Han fortsetter:

– Det som kommer ut i nyheter er veldig annerledes enn det som er på bakken. For eksempel at store deler av befolkningen anser IS som en legitim organisasjon. Da snakker jeg tilbake i 2013. Nesten alle opprørerne vil ha en islamsk stat basert på sharia, det er sånn jeg så det. Det var ikke en tankegang bare hos en enkelt gruppe. Folk i FSA ville også ha det, men de er regnet som moderate.

«Gå inn en barnehage, mann»

Aktor Jan F. Glent gikk i sitt innledningsforedrag gjennom hendelsesforløpet i saken, slik påtalemyndigheten ser det. Et særlig kritisk punkt i etterforskningen kom like før 17. mai i 2014.

PST hadde i hemmelighet avlyttet to biler tilhørende de to norskalbanske brødrene.

På en biltur uttalte en av de tiltalte: «Jeg har lyst til å drepe alle fra liten til stor, mann, gå inn en eller annen barnehage, mann.»

PST hadde ikke andre opplysninger som tilsa at det ble planlagt en konkret aksjon.

– Denne uttalelsen gjorde likevel at man fant det maktpåliggende å få avsluttet den hemmelige etterforskningen raskt. Vi så på det som et slags state of mind, et tankesett, hvilke tanker man gikk med, sier Glent til VG i en pause.

Han vil ikke kommentere hvem av de tiltalte som står bak uttalelsen foreløpig, og han understreker også at det ikke var snakk om en spesifikk barnehage.

– Vedkommende vil ikke forklare seg om dette i avhør. Han nekter å forklare seg, sier Glent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder