HIMMELBLÅTT: Her ankommer Erna Solberg Unge Høyres sommerleir på Hove i Arendal kommune 5. august i Eurocopter-helikopteret til Stein Erik Hagen. Piloten fra Pegasus Helicopter passer på. Foto: LISE SKOGSTAD sz51201f og sz512037 Foto: Lise Skogstad

Stein Erik Hagen betaler Ernas helikopterturer

.. og nå har Erna mer valgkamp-penger enn Jens

Høyre-leder Erna Solberg har fløyet land og strand rundt i helikopter for å vinne valget. Regningen tar mangemilliardær Stein Erik Hagen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mandag ettermiddag landet Erna Solberg (52) for siste gang i helikopter for valgkampen.

Etter å ha besøkt Gulset sykehjem i Skien og sett på alternative turnusløsninger, ble Solberg og hennes pressesjef Haakon Dagestad (29) fraktet med den tyskproduserte Eurocopter-maskinen EC 135 til Oslo.

Minst 35 millioner

Helikopteret som har en marsjfart på 235 kilometer i timen, har Høyre-lederen fått til sin disposisjon av partivenn og finansmann Stein Erik Hagen (57).

Hagen kjøpte helikopteret i 2009, men prislappen er ukjent. Listeprisen for helikoptertypen starter imidlertid på 35 millioner kroner, ifølge E24.

Helikopteret har en rekkevidde på 250 nautiske mil, som så vidt tilsvarer turen fra Solbergs arbeidsplass i Oslo til hennes hjemby, Bergen.

TAR REGNINGEN: Stein Erik Hagen. Foto: Terje Bringedal

Trengte mer plass

Ifølge Høyre har de fløyet helikopter for 378.000 kroner i valgkampen. Fra før av har Hagens selskap Canica AS bidratt med én million kroner til Høyres valgkamp.

- Vi har tidligere hatt forskjellige som har gitt oss helikoptergaver. Utfordringen i år var at vi trengte et større helikopter fordi Politiets sikkerhetstjeneste følger meg. Et så stort helikopter var det bare han som hadde, og det sa han var helt greit. Det er en del av hans gave til oss, sier Erna Solberg til VG.

Ny milliongave

Men Stein Erik Hagen er ikke den eneste som bidrar til Høyres valgkamp. Så sent som forrige uke sponset Bjarne Rieber (77) partiet med én million kroner.

Rieber er tidligere hovedeier av matvareprodusenten Rieber & Søn AS, som blant annet eier Toro. Bjarne Rieber har vært en mediesky person. Men i 2005 kom han med krass kritikk av norsk politikk.

- Jeg har flere ganger vurdert å flytte til London. Norske regjeringer med ulike partifarger har ført en lite forutsigbar skattepolitikk. Og særlig har den norske formuesskatt irritert meg, sa Rieber til Bergens Tidende den gang.

KOMFORTABELT: Helikopteret har plass til seks passasjerer i skinnseter. Stein Erik Hagen har tidligere hatt et luksusjetflyet til 250 millioner kroner, men solgte det høsten 2008. Foto: Lise Skogstad


Med Rieber-millionen kaprer Høyre dermed tronen i kampen mot Arbeiderpartiet om å samle inn mest valgkamppenger.

VGs oversikt viser at Arbeiderpartiet har samlet inn 18,8 millioner. Høyre har derimot passert 19 millioner kroner.

- Det har vært helt nødvendig for oss å hente inn disse pengene for å kunne matche nivået vi har på meningsmålingene. Samtidig føler vi oss ressursmessig som Arbeiderpartiets lillebror, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

Han peker på at blant annet LO og Fagforbundet også driver valgkamp for Arbeiderpartiet på egenhånd.

Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Stein Erik Hagen i går kveld.

SLÅR JENS: Erna Solberg slår Jens Stoltenberg i å samle inn penger, men ifølge VGs kommentatorer var det Stoltenberg som vant debatten over Solberg i NRKs folkemøte fra Norges Handelshøyskole i Bergen torsdag kveld. Foto: Lise Skogstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder