Matkjeder får refs av Mattilsynet

IKKE BÆRRE LEKKERT: En rekke bær som er merket som norskproduserte, stammer ikke nødvendigvis fra Norge. Foto: Frode Hansen/VG

«Norskproduserte» bær er ikke norske

Matvarer som er merket «produsert i Norge» er ikke nødvendigvis norske. - Villedende merking, mener Mattilsynet.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Både Rema 1000 og Norgesgruppen selger i dag poser og pakker med fryste bær som er merket «produsert i Norge», men der det ikke går klart frem hvor bærene kommer fra.

- Det viser seg at mange av disse bærene er importerte fryste bær som ompakkes i Norge. Det går ikke tydelig frem av merkingen at bærene er importert. Dette er villedende merking, og slik skal ikke forekomme, sier seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet til VG.

Hun forklarer at frisk frukt og bær skal merkes med opprinnelsesland - både ferdigpakkede og ikke ferdigpakkede varer. Det er ikke tilsvarende krav for fryste bær.

- Men opprinnelsesland skal oppgis dersom det er fare for at forbrukere misforstår hvor det kommer fra, sier Lødemel.

- Ukultur

Mattilsynet har nå årlige kampanjer mot villedende merking av mat, og går systematisk til verks ved å se på ett og ett område av mye solgte matvarer på markedet.

- I fjorårets kampanje fant vi feil i merkingen på halvparten av produktene vi sjekket. Det er for mange. Vi ser konturene av en ukultur, der produsentene tøyer grensene i regelverket. Det er en utvikling som vi vil til livs. Her må vi passe bedre på, uttalte Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet, i en pressemelding i slutten av mars i forbindelse med oppstart av årets kampanje.

Lødemel opplyser at det fra 13. desember 2014 innføres nye merkeregler i Norge, som skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Opprinnelsesmerking er at av punktene som skal forbedres.

Norgesgruppen: Vi ser problemet

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, opplyser at de nedfryste bærene fra dagligvaregigantens eget varemerke Eldorado, som selges blant annet hos Spar, Joker, Kiwi, Meny, Ultra og Centra, er importerte. De er merket med «produsert i Norge».

KOMMUNIKASJONSSJEF: Kine Søyland i Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen

- Vi ser problemet med at dette ikke går frem av emballasjen, og vi er derfor godt i gang med et hastearbeid for å få merkingen tydeligere. I henhold til dagens regelverk er merkingen gyldig, men vi har ingen problemer med å forstå at den merkingen kan være misvisende for forbruker, sier hun.

Hun opplyser at hastearbeidet ble satt i gang i forbindelse med at Mattilsynet i starten av april advarte mot at importerte fryste bær kunne være kilden til et utbrudd av hepatitt A-viruset, og at disse derfor burde kokes.

Torsdag opplyste Mattilsynet at det ikke lenger var mistanke til smitte i importerte fryste bær, og at kokerådet dermed er opphevet.

- Men, det er viktig at folk vet at det allikevel er en viss risiko knyttet til det å spise importerte fryste bær uten at de kokes først. Vil du være på den sikre siden bør du om mulig koke bærene før du spiser dem, uttalte Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet, i en pressemelding.

- Ikke helt i mål

Søyland i Norgesgruppen opplyser at Norgesgruppen har hatt et prosjekt gående siden 2012, der de går gjennom og forbedrer emballasjen på produktene sine.

- Men vi hadde dessverre ikke kommet helt i mål med de fryste bærene. Bringebær, blåbær og multer har imidlertid rukket å få oppdatert merking som inkluderer informasjon om opprinnelsesland for råvaren, sier Søyland.

- Mattilsynet mener at når det ikke går tydelig frem at bærene er importert, så er det villedende merking. Villeder dere forbrukerne?

NY EMBALLASJE: Fryste blåbær fra Norgesgruppens eget varemerke Eldorado. Bærene er importerte, og med den nye emballasjen går det frem at de kommer fra Polen. Dette var det eneste av produktene fra Eldorado som hadde fått ny emballasje da VG var på en handlerunde i går. Foto: FRODE HANSEN

- Det er ikke med vilje, men vi ser at når denne situasjonen oppstod, så kunne merkingen vært tydeligere. Derfor er det viktig for oss å gjøre noe med det. Vi har ikke noe ønske om å villede forbrukerne, for vi er avhengig av deres tillit.

- Må oppfordringer fra Mattilsynet til for at dere skal være tydelige overfor forbrukerne?

- Det må det ikke. Som sagt er vi i gang med et prosjekt med tydeligere merking. Dessverre så hadde vi ikke kommet helt i mål med fryste bær. Det må vi bare beklage.

Har tatt tak

Også nedfryste bær merket med Rema 1000 er importert, men i likhet med varene Norgesgruppen selger, er de merket med «produsert i Norge».

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Mette Fossum Beyer i Rema 1000. Foto: Rema 1000

- Rema 1000 ønsker å ha tydelig og informativ merking og har derfor iverksatt opprinnelsesmerking på alle bær som er pakket fra og med denne uken, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til VG.

- Har dere villedet forbrukerne?

- Mattilsynet har ikke hatt noe krav om opprinnelsesmerking dermed er det ikke gjennomført hos de enkelte leverandørene.

Daglig leder Trond Manvik i Norrek, som er leverandør av produkter med fryste bær, opplyser at deres emballasje også er merket med «produsert i Norge for Rema 1000». Han opplyser at de også hovedsakelig har importerte bær.

- Vi har etter ønske fra vår kunde begynt å trykke opprinnelsesland på pakkene med bær, og dette vil på grunn av lagerbeholdninger ikke komme til butikk før om cirka tre til fire uker, antar jeg, sier han.

Ulik praksis hos andre produsenter

ICA Norge har ikke ordlyden «produsert i Norge» på sine egne merkevarer med bær. Kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg opplyser at de er merket «pakket i Ungarn».

- Så lenge det ikke skapes et inntrykk av at råvarene er norske ellers på emballasjen, så er dette greit, sier seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet.

Kjellberg opplyser at bærene kan stamme fra en rekke land, men dette går ikke frem av emballasjen. Norge er ikke representert blant landene hun lister opp.

Coop er den eneste av de store matvarekjedene som har emballasje der det går klart frem hvor bærene kommer fra, viser VGs gjennomgang av varer som inneholder fryste bær.

Kvalitetsdirektør Irena Brustad i Findus opplyser at bærene de leverer importeres og at de gjennomgår rutinemessige analyser før de pakkes ved anlegget deres i Vestfold. Produktene er ikke merket med opprinnelsesland.

- Det er ikke påkrevd å opplyse om opprinnelsesland på disse produktene, sier Brustad.

VG gjorde innkjøpene av fryste bær fra de ulike produsentene i Oslo torsdag 24. april om ettermiddagen. Innkjøpene ble gjort på Rimi og Kiwi på St. hanshaugen, på Rema 1000 i Sporveisgaten og Coop Mega i Dalsbergstien på Bislett. De ulike leverandørene har flere produkter som inneholder fryste bær enn det VG fikk tak i.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder