Malala i Norge: - Føler at jeg har kommet hjem

Malala (16) har reist verden rundt etter at hun overlevde et attentat fra Taliban i 2012. Men lille Norge har gjort stort inntrykk på den pakistanske skolejenta.

  • Ingvild Sagmoen
  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Lørdag ettermiddag takket hun tilhørerne for at de gir henne styrke, da hun holdt sin appell foran Stortinget.

– Når jeg ser ut over alle dere her, vet jeg at jeg ikke trenger å være redd. For det er så mange med meg i denne kampen, sa 16-åringen, til applaus fra flere hundre tilskuere, ifølge NTB.

- Føler at vi alle er i familie

Malala Yousafzai (16) ble verdenskjent etter at hun ble forsøkt drept av Taliban for sin kamp for skolegang for jenter verden over.

– Jeg føler meg ikke som en gjest i Norge. Jeg føler at jeg har kommet hjem og at vi alle er i familie, sa Malalai solskinnet på Eidsvolls plass.

Hun takket for støtten og for at hun fikk holde en offentlig tale under sitt norgesbesøk.

Vant sjansen til å stille spørsmål

Før appellen foran Stortinget besøkte hun Røde Kors i Hausmannsgate i Oslo, hvor frivillige fra ungdomsorganisasjoner og skoleelever var møtt opp. To av ungdommene hadde på forhånd vunnet sjansen til å stille hvert sitt spørsmål direkte til Malala.

Sander Solbakken (16) var en av dem.

- Jeg spurte om hva vi som individer kan gjøre for å hjelpe saken hennes og støtte saken om utdanning for unge. Hun ga et fint svar, hun sa at vi må være engasjerte, sier Solbakken, som legger til at han nå vurderer å melde seg inn i en hjelpeorganisasjon.

- Det å faktisk se og høre henne i live gir et nytt perspektiv. Det gir virkelig lyst til å engasjere seg, sier han.

- Hev stemmen

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, er stolt over og takknemlig for å ha Malala på besøk.

- Det var viktig for oss at hun på dette norgesbesøket også fikk møte ungdom. Jeg snakket med henne i forkant og fortalte henne om konkurransen vi hadde hatt, hvor vinnerne skulle få stille henne spørsmål, og det gjorde et sterkt inntrykk på henne, sier Mollekleiv.

Malala oppfordret de fremmøtte til å heve stemmen og jobbe sammen for at barn og unge verden over skal få rett til utdanning.

- Jeg håper at dere gjennom deres skolegang lærer de samme tingene som jeg har satt pris på: Ikke bare at vi tillegger oss kunnskap, men også en rekke andre grunnleggende ting, som likeverd, toleranse, respekt for andres syn og meninger, og å ta rettferdige beslutninger, sa Malala.

Hun fortalte at opplevelsene hjemme i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i Pakistan, hvor hun opplevde at skoler ble ødelagt og stengt, har engasjert henne til å bruke stemmen.

- Jeg måtte fortelle verden hva som foregikk i landet mitt. Vi, folket i Swat-dalen, beviste at vi kan bekjempe terrorismen ved å ta språket i bruk og heve stemmen.

Tettpakket program

Malala er invitert til Norge av 14. august-komiteen, som blant annet arrangerer markeringen av Pakistans nasjonaldag i Norge, og Oslosenteret for Fred og menneskerettigheter.

Programmet lørdag og søndag er fullpakket, og den pakistanske jenta har lagt besøket til helgen fordi hun ikke vil skulke en skoledag.

Lørdag hadde hun et lunsjmøte med statsminister Erna Solberg og utenrikminister Børge Brende, hvor hun ba statsministeren bidra til jenters utdanning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder