ÅPNINGEN: En glipe i døren inn til soverommet der Shilan Shorsh døde, gjør at politiet ikke kan utelukke at noen andre var til stede da den påsatte brannen startet. Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty og SVs Oddny Miljeteig, er kritiske til politiets etterforskning av dødsfallet til Shilan Shorsh. Foto: Politiet / Annemor Larsen / VG Foto: ,

Bergenspolitiet åpner for gjenopptakelse etter medieoppslag: Shilan-saken: – Bekymringsfullt og kritikkverdigav politiet

Flere aktører mener det er svært kritikkverdig og skremmende at politiet først velger å gjennomgå Shilan-saken etter at riksmedier har viet saken stor oppmerksomhet.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død etter en påsatt brann 18. mai i fjor. Saken ble henlagt av politiet 17. desember.

«Hva skjedde med Silan Shorsh?»(VG + Krever innlogging)

Bakgrunnen for at politiet nå vil gjøre en ny gjennomgang av saken, er medieoppslag i helgen, blant annet i VG, opplyser politimester Geir Gudmundsen søndag. Han viser også til at Riksadvokaten i forrige uke la frem nye retningslinjer for saker med mistenkelige dødsfall. En ytterligere årsak er også frykten for mistillit hos folket, ifølge politimesteren.

Etterforskningen vil kunne bli gjenopptatt dersom sakens dokumenter avdekker ubesvarte spørsmål.

– Det er veldig bra at politiet gjør en ny vurdering. Vi håper at gjennomgangen vil gi oss svar på spørsmålene som vi har, sier Shilan Shorshs søster Shahen Ahmad til NTB, som først omtalte politiets avgjørelse.

– Skal ikke være slik

Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty, hadde selv kontakt med Shilan om truslene hun mottok før hun døde, og har fulgt saken svært tett gjennom politiets etterforskning.

KRITIKKVERDIG: Det mener Beate Ekeløve-Slydal om politiets håndtering av Shilan-saken. Foto:Annemor Larsen,VG

– På én side er vi veldig glade for at politiet i Bergen har gjenopprettet etterforskningen. Men vi synes det er bekymringsfullt og kritikkverdig at så mange aktører har forsøkt å få politiet til å sette inn ressursene det kreves for å avdekke forhold rundt denne saken, sier hun til VG, og utdyper:

– Det er først når VG har gjort et fantastisk journalistarbeid i over et år og en reportasje på 14 sider når ut til norsk allmennhet, at politiet i Bergen føler søkelyset er såpass sterkt at de må gjenåpne saken. Det skal ikke være slik i rettsstaten Norge, konstaterer hun.

– Blir vettskremt

Oddny Miljeteig, SVs gruppeleder i Bergen bystyre, mener det eneste akseptable er at politiet gjennomfører en etterforskning og kartlegging av trusselbildet som Shilan Shorsh opplevde i årene før hun døde.

KRITISERER POLITIET: SVs Oddny Miljeteig har engasjert seg sterkt i saken om Shilan. Hun mener politiet må jobbe hardt for å gjenvinne tillit. Foto:Annemor Larsen,VG

– Det har ikke politiet gjort så langt. Det er altfor mange Shilan betrodde seg helt eller delvis til om det trusselbildet hun opplevde, som politiet ikke har snakket med. Jeg vil ikke forskuttere utfallet av gjennomgangen, men politiet må etterforske på en måte som viser at de tar spørsmålene på alvor. Det har de ikke gjort til nå, sier Miljeteig til VG.

Hun er tilfreds med at saken nå skal gjennomgås på nytt, men frykter det har gått prestisje i saken hos bergenspolitiet.

– Det er klart at man blir vettskremt når det som må til er at landets største avis setter inn alle sine ressurser og jobber frem omstendigheter i en slik sak gjennom et år. Hva betyr det da for andre saker som mediene ikke skriver om? spør hun, og legger til at det i lys av Monika-saken fremstår som om politiet ikke tar vold mot barn og kvinner på alvor.

– Derfor står politiet i en alvorlig situasjon der det gjelder å gjenvinne tillit. Per i dag ser det ut som at fellesnevneren er at det er kvinner og voldsutsatte barn som politiet ikke klarer å ta på alvor. Jeg har mistet all tillit, sier Miljeteig.

Vil gjenopprette tilliten

VIL GJENVINNE TILLIT: Geir Gudmundsen, politimester i Hordaland politidistrikt, tar kritikken som har kommet fra flere hold til etterretning. Foto:Trond Sørås,VG

Politimester Geir Gudmundsen påpeker at politiet tar kritikken som har kommet fra flere hold til etterretning.

Blant annet har ordfører i Bergen, Trude Dreveland, sagt at håndteringen av Monika-saken gir «grunnlag for sterk tvil om det gjøres et grundig nok arbeid i andre saker».

– Jeg forstår at det på bakgrunn av Monika-saken er slik at folk stiller spørsmål om håndteringen vår. Det tar vi til etterretning. Vi gjør det vi kan for å gjenopprette tilliten, sier politimesteren.

Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty mener det nå er viktig at Stortinget og regjeringen tar problematikken om kvinners rettigheter, æresdrap og tvangsgifte i noen av innvandrermiljøene på alvor og avsetter de nødvendige ressursene til arbeidet med dette.

– Jentene og kvinnene skal ikke stå alene i dette, trakasseres og trues. De skal vite at de har vår fulle støtte, og ingen skal måtte oppleve Shilans mareritt, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder