STORFANGST: Dette bildet er egentlig alt for stort for denne artikkelen, men sånn måtte det bli for å få plass til hele den 2,28 meter lange fisken og Jon Arne Stokke, mannen som fanget den. Foto: Bjarne Rygg
STORFANGST: Dette bildet er egentlig alt for stort for denne artikkelen, men sånn måtte det bli for å få plass til hele den 2,28 meter lange fisken og Jon Arne Stokke, mannen som fanget den. Foto: Bjarne Rygg

Fy feite for en kveite

INNENRIKS

(VG Nett) Da Jon Arne Stokke så fisken han hadde fanget, måtte han rope på naboen.

  • Sigrid Helene Svendsen
Publisert:

63-åringen fra Rygg i Sogn og Fjordane var ute i tresnekken sin for å hente kveitelinet som hadde blåst ut på fjorden tirsdag morgen da han forsto hvilken gigantisk fangst han hadde.

- Jeg hadde begynt å trekke og trekke for hånd, og det var ganske tungt. Så så jeg at den kom oppunder båten og at det var et digert beist på lina, sier Stokke til VG Nett.

Han skjønte raskt at han ikke ville klare å dra monsterfisken opp av vannet alene.

HAR DU EN FISKEHISTORIE? FORTELL DEN TIL OSS HER!

- Den var så diger at det var ikke mulig, så jeg fikk naboen til å taue oss ganske nær land. Sammen klarte vi å dra kveiten opp i fjæresteina og den var tung, forteller han.

Over to meter lang

Den to meter og 28 centimeter lange fisken er større enn mannen som fanget den, og den største 63-åringen noen gang har dratt i land.

- Jeg hadde aldri drømt om å få noe så stort! Det er sjelden det er sånne store kveiter her inne i fjorden, sier han.

Han og naboen har ikke fått veid kjempefisken ordentlig ennå, men regner med at den er mellom 140 og 160 kilo tung. Det var for mye til at han kunne ta den med hjem.

- Naboen som hjalp meg måtte bruke traktor og han kjørte den opp i garasjen sin, hvor den henger nå.

Skal ikke spise den

Stokke er en ivrig fisker, og selv om han er glad i fisk har han ikke planer om å spise kveite til middag det neste året.

- Det er ikke så lenge siden jeg fikk en kveite som var adskillig mindre, 23 kilo, og jeg har ikke spist den opp ennå.

- Hva skal du gjøre med kveita?

- Det har jeg ikke fått tenkt på ennå, jeg må kanskje se om noen andre er interessert, sier han.

- Helt uvanlig

Det er ikke vanlig å få så store kveiter, men noen rekordfisk er det ikke, sier fiskeribiolog Keno Ferter ved Universitetet i Bergen til NRK Sogn og Fjordane.

- Det er helt uvanleg, og i dette området er det ganske sjelden, sier han til nettsiden og mener hobbyfiskeren har hatt kjempeflaks.

Også andre fiskere har dratt i land uvanlige fangster i år. VG Nett har tidligere skrevet om Ole Petter Henriksen som klarte å fange en monsterfisk i et ukjent Østlands-vann, og Tor Gustavsen som fikk sel på kroken i Drøbaksundet. I Skien trengte de ikke en gang ta med seg stang for å få fisk i juli, og badegjesten Oddgeir Løe skulle nok helst vært fisken foruten da han ble bitt av en gjedde i slutten av mai.

Her kan du lese mer om