Sandberg: Skremsel fra Ap

BEKYMRET: Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen er redd for at de borgerlige partiene vil rive ned rettighetene til lesbiske og homofile. Her er hun sammen med AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: TROND SOLBERG

Advarer mot tilbakeskritt i homokampen

Anette Trettebergstuen (Ap) mener det vil bli enda vanskeligere å komme ut av skapet dersom det blir en borgerlig regjering.

 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

Nestleder i Stortingets Arbeid- og sosialkomite ønsker å advare mot et tilbakeskritt i kampen om homofiles rettigheter.

- Den rødgrønne regjeringen har fullbyrdet rettigheter som for eksempel homofilt ekteskap, kunstig befruktning og diskrimineringsloven. Mye av dette som vi tar for gitt, er sterkt truet dersom vi får et regjeringsskifte, sier Trettebergstuen til VG.

Hun peker blant annet på muligheten til assistert befruktning, adopsjon, og ikke minst ekteskapsloven som ble innført i 2008.

- Hvis KrF hadde kommet til makten, hadde vi ikke hatt ekteskapsloven. Nå går de til valg og vil ta fra oss rettigheter som for eksempel at lesbiske ikke lenger har rett til assistert befruktning eller adoptere. Det er et helt klart tilbakeskritt, sier Trettebergstuen.

I helgen foregår den årlige uka Skeive Dager for de homofile for å feire de homofiles rettigheter.

I den anledning inviterte Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud homobevegelsen i Norge til representasjonsboligen i Parkveien torsdag ettermiddag.

INVITERTE: I anledning Skeive Dager inviterte Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud en rekke representanter fra det homofile Norge til statsministerboligen torsdag. Komiker, skuespiller og tekstforfatter Linn Skåber er stolt over forholdene vi har i Norge. Her med leder i Bård Nylund i LLH og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: JAN PETTER LYNAU


Mottakelsen beskrives blant annet av Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner, som historisk.

- Mer legitimt med forskjellsbehandling

Trettebergstuen er ikke i tvil om at hverdagen for homofile og lesbiske vil kunne bli annerledes dersom det ikke blir de rødgrønne som får fortsette å regjere.

- Vi ser at det er vanskelig nok å være en homofil 16-åring på bygda, og det vil bli enda vanskeligere å komme ut av skapet med en borgerlig regjering, om de tar fra oss rettighetene.

- Det vil på sikt føre til flere og ikke færre fordommer. Det vil bli vanskeligere å være homofil i Norge.

- Hvis KrF får gjennomslag for politikken sin, vil det bli større legitimitet for å forskjellsbehandle homofile. En fjerning av ekteskapsloven eller pengestøtte til organisasjonene som gjør jobben ute blant folk er noe som vil føre til mer forskjellsbehandling, sier Trettebergstuen.

Men ikke bare KrF vil kunne sørge for at de homofiles rettigheter blir svekket, ifølge Trettebergstuen.

- Per Sandberg i FrP mener homoadopsjon er en uting. Høyre består av en god del homoforkjempere som jeg respekterer, men likevel mange ambivalente og lunkne motstandere, sier hun.

HANDLER OM BARN: KrFs Øyvind Håbrekke mener debatten om adopsjon og assistert befruktning for homofile handler vel så mye om barns som voksnes rettigheter. Foto: HARALD HENDEN


Hun mener vi har kommet eksepsjonelt langt her til lands.

- Vi lever i det jeg liker å kalle et sosialdemokratisk homoparadis. Vi ser blant annet at utviklingen i mange andre land i Europa går i feil retning.

Kjemper for det heterofile ekteskapet

KrF sto ved årets landsmøte fast på at ekteskapet er mellom en mann og en kvinne. 2. nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Øyvind Håbrekke, mener allikevel homofile og lesbiske ikke har noe å frykte med en borgerlig regjering.

Etter at Fremskrittspartiet endret en lignende formulering i sitt partiprogram, er KrF nå det eneste partiet som kjemper for at ekteskapet skal være heterofilt i Norge.

- Der står vi alene, og det er vi innforstått med. Men vi har forpliktet oss til å arbeide for det, sier Håbrekke.

- Hva forteller det deg at dere står alene?

- Det forteller meg at i kampen for barns rettigheter, så trenger vi et sterkt Krf, sier han.

Ifølge Håbrekke handler nemlig debatten rundt ekteskapsloven, adopsjon og assistert befruktning vel så mye om barn som voksne.

- Ekteskapsloven som innebar at lesbiske fikk rett til assistert befruktning, har utløst en strøm av nye krav. Arbeiderpartiet har konkludert med at når lesbiske får assistert befruktning, så er det diskriminerende at enslige ikke får det. Det forteller meg at barnespørsmål må handle om barn, og ikke egner seg som kamparena for voksnes rettigheter, sier KrF-politikeren.

Håbrekke påpeker samtidig at han ikke mener at homofile og lesbiske står tilbake for heterofile som foreldre.

- Barn kan ha en flott oppvekst hos en enslig mor, hos to mødre eller to fedre. Spørsmålet er om vi som samfunn har rett til å frata barn retten til en mor og en far. Gjennom lovverket for adopsjon og assistert befruktning, er det vi som samfunn som tar ansvar for å etablere familier, sier han.

SKREMSEL: Fremskrittspartiets Per Sandberg (t.h.) mener homoutspillet går inn i rekken av skremselsutspill fra Arbeiderpartet. Her er Sandberg sammen med partifelle Anders Anundsen under fredagens valgkampåpning i Kristiansand. Foto: PETER EMIL WIKØREN


Fremskrittspartiets Per Sandberg kjenner seg ikke igjen i Trettebergstuens bilde av en borgerlig regjering. Han innrømmer imidlertid at homofiles adopsjonsrettigheter ikke er hans største prioritet.

- Det er helt riktig at jeg har mer fokus på barns rettigheter enn friske voksnes rettigheter. Men Trettebergstuen og Arbeiderpartiet bør feie for egen dør og sørge for at barn får rettigheter som er nedfelt i FNs barnekonvensjon, sier Sandberg og henviser til barns rett til å ha kontakt med begge sine foreldre.

Frp-politikeren slår tilbake mot Trettebergstuen og Arbeiderpartiet, og ber dem fokusere på egen politikk heller enn andres.

- Dette føyer seg inn i rekken av panikkartet utspill fra Arbeiderpartiet. De har ingenting å komme med gjennom sin egen politikk, og må derfor skremme med andres politikk. Homofile har ingen verdens ting å frykte med en ikke-sosialistisk regjering, sier Sandberg.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ap og homohets

 2. Homo-Høyre slår tilbake mot Ap-topp: - Hun må ha fått solstikk

 3. Pluss content

  Lesbiske Anette (35) og homofile Christian (33) forteller sin historie: Vår vei til å få barn sammen

 4. Frps homo-minister: Homofile i Norge har aldri hatt en bedre regjering enn vår

 5. Pluss content

  Sivs homofile vennekrets

Fra andre aviser

 1. Høie (H): Uaktuelt at man kan nekte å henvise lesbiske til assistert befruktning

  Aftenposten
 2. Uaktuelt at man kan nekte å henvise lesbiske til assistert befruktning

  Aftenposten
 3. Fem prosent vil melde seg ut av kirken

  Fædrelandsvennen
 4. Angrer på homo-uttalelser

  Aftenposten
 5. Uaktuelt at man kan nekte å henvise lesbiske til assistert befruktning

  Fædrelandsvennen
 6. Høie (H): Uaktuelt at leger kan nekte å henvise lesbiske

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder