Hentet bortført sønn (2) med makt

Privat sikkerhetsselskap slo til i Japan **Barnemoren forteller om dramaet

Aksjonen kostet 1,3 millioner

Her - i en park i Tokyo - blir den norske barnefaren i 30-årene overmannet av en eks-spesialsoldat og fratatt sin egen sønn (2).

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tokyo 6. mars 2013

I 19 dager har agenten fra det norske sikkerhetsselskapet ABP World Group spanet på barnefaren og toåringen. Nå leker de i Hinokicho park i Midtown Tokyo, et finansområde i den pulserende millionbyen.

Over to måneder er gått siden den norske barnemoren i 30-årene sist så gutten sin - sønnen hun kun hadde vært borte fra én natt før han forsvant.

Da barnemoren får klarsignalet fra agenten hun har leid inn, begynner hun å gå mot parken i Tokyo.

- Jeg fikk veldig høy puls og måtte ta meg sammen. De var så nærme, forteller kvinnen til VG.

På en bakketopp skjer det som ikke skal skje. Barnefaren får øye på henne, og resolutt tar han gutten og løper i motsatt retning.

Stockholm 21. desember 2012

Den svenske hovedstaden er kledd i hvitt, og på radioen lover meteorologene at snøen blir liggende til julaften. I en leilighet øst i byen pakker faren i 30-årene, som jobber i finansbransjen, kofferten til seg og sønnen.

- Vi levde et stille og rolig liv. Jeg trodde mannen min var omtenksom som ønsket å ta del i oppdragelse. Nå føler jeg meg lurt, sier moren.

Samboerparet har vært sammen i åtte år, og de to siste årene har de bodd i Sverige. Mens far og sønn skal fly hjem, skal guttens mor, som jobber som forsker, fylle bilen med julegaver og kjøre til Norge dagen etter.

Hun aner ingenting om at samboeren på forhånd har plassert en bag i en oppbevaringsboks på jernbanestasjonen. At han slett ikke har planer om å fly til Oslo, vet hun heller ikke.

- Han sendte tekstmeldinger om at de var kommet frem til Gardermoen, men det var bare løgn, sier hun.

Dagen etter får ikke moren i 30-årene svar da hun ringer ham. Under den lange kjøreturen vokser uroen. Hun skjønner ikke hvorfor han ikke svarer.

Svaret ligger i en e-post:

«Vi har dratt frivillig. Alltid glad i deg, ta vare på deg selv».

Da svartner det for henne.

- Jeg ble hysterisk, sier hun.

Tokyo 6. mars 2013

Det hjelper ikke å legge på sprang for pappaen. I den andre enden av lekeplassen står agenten. Han er utenlandsk og har tidligere jobbet som spesialsoldat i hjemlandet. Faren holder toåringen tett inntil seg og forsøker å presse seg forbi.

Moren, som har telefonisk kontakt med agenten, hører hyl og skrik gjennom telefonen.

- Jeg stoppet ham og forklarte at han var etterlyst, at moren hadde alle rettigheter for gutten og at jeg skulle hente barnet til Norge, sier agenten til VG.

På vei mot lekeplassen hører moren rop om hjelp og ser folk løpe mot en hekk.

- Der sto han og holdt min skrikende sønn som var fra seg av redsel. Jeg løp bort, tok tak i sønnen min og forsøkte å rive ham løs, sier hun.

Flere lokale menn kommer til for å se hva som skjer. Sammen med agenten legges barnefaren i bakken for å få tak i gutten.

- Jeg løp med sønnen min i armene oppover noen trapper og en bakke, men følte det gikk som i en sakte film. Agenten var foran og ba meg skynde meg, forteller moren.

Østlandet 22. desember 2012

«Lever dere? Hvordan har NN det? Hvor er dere? Jeg er så lei meg. Hvordan kan du gjøre dette mot meg?»

Barnemoren svarer på e-posten, men får ikke svar. Heller ikke på tekstmeldinger.

- Jeg trodde vi var en velfungerende familie. Sønnen min begynte å snakke svensk og gikk i barnehage, mens samboeren min jobbet og jeg studerte. Det var helt ufattelig, sier forskeren.

Hun kontakter politiet, men de kan ikke hjelpe med annet enn å etterlyse barnefaren i 30-årene gjennom Interpol.

Dagene går uten livstegn, og hun innser at hun må feire jul uten sønnen. Julaften får hun tips om det private sikkerhetsselskapet ABP World Group.

- Jeg hadde ingen livslyst uten sønnen min og følte at selskapet var den eneste løsningen siden norske myndigheter ikke kunne hjelpe. Jeg visste heller ikke hvilken situasjon samboeren min var i, og fryktet for livet til gutten min, sier kvinnen i 30-årene.

Nå jobber hun og familien nærmest til alle døgnets våkne timer med å få tilbake sønnen.

Etter hvert blir det klart at samboeren fløy med Japan Airlines til Tokyo. Hun har endelig et håndfast spor, og det norske sikkerhetsselskapet tar på seg oppdraget. I begynnelsen av februar sender de agenten dit.

Senere drar også barnemoren.

Men håpet svinner. Japan har ikke undertegnet Haagkonvensjonen for barnebortføring, og landet fremstår for dem som et bra sted for de som ønsker å leve i skjul.

- Familiebildene var slettet fra datamaskin vår i leiligheten i Stockholm, og dokumentasjon om foreldreretten var borte, sier barnemoren.

Senere drar også barnemoren.

- Moren var en viktig del av operasjonen for at barnet skulle være hos en han kjente, og for å få ham ut av Japan med godkjente dokumenter om full omsorgsrett, sier den tidligere spesialsoldaten til VG.

10. februar får barnemoren en ny e-post fra samboeren. I den forteller han at «de har det fint, at sønnen går i barnehage, pusser tennene selv og spiser ris».

Han aner ingenting om at samboeren har hyret inn en privat agent som befinner seg i samme by som ham.

Tokyo 6. mars 2013

Løpende mot en ledig taxi med barnefaren like bak seg får moren gutten sin i sikkerhet.

Etter over to måneder kan hun endelig holde sønnen trygt i armene igjen.

- Han hang rundt halsen min hele tiden. Det var slik det skulle være og livet ble helt igjen, sier hun.

Sammen med agenten og advokaten ber de om å bli kjørt til den norske ambassaden.

Tilbake i veien står faren alene og fortsetter å rope etter hjelp.

Gardermoen 7. mars 2013

Etter en mellomlanding i Dubai er mor og sønn endelig på norsk jord igjen. Det har gått slag i slag etter at de kom på ambassaden, der de fikk utstedt nødpass til gutten.

Det hadde ikke engang gått ti minutter før lokalt politi ringte dem. De sa at de hadde blitt kontaktet av barnefaren, som sa at advokaten til moren hadde bortført sønnen hans.

- Advokaten sendte dokumentasjonen på at jeg har omsorgen alene for sønnen min, og at faren var etterlyst over hele verden. Politiet lot oss derfor være i fred, forteller barnemoren.

- Han anklaget oss for å ha angrepet ham og brukt vold, men politiet var enig i at vi hadde handlet i nødverge, sier agenten.

Totalt har aksjonen kostet 1,3 millioner kroner - penger hun og hennes far har betalt. De har også fått god hjelp fra øvrig familie og venner.

Fra gaten på Gardermoen blir familien, som nå kun teller to, eskortert til bilen. Derfra kjører de til et hemmelig sted.

- Det er helt utrolig å ha ham tilbake, og vi bare koser oss. Samtidig er jeg redd for at han skal bli tatt igjen, så jeg passer på ham 24 timer i døgnet. Jeg håper vi på sikt kan leve et normalt liv som mulig uten frykten, sier moren.

Barnefaren: - Sjokkartet opplevelse

Kort tid etter operasjonen i Japan, dro barnefaren tilbake til Norge. Nå sitter han i varetekt - siktet for barnebortføring.
Etter det VG får opplyst, ble barnefaren pågrepet onsdag ved et barnevernskontor på Østlandet i det han forsøkte å melde inn sønnens mor.

- Vi har bistått svensk politi med en pågripelse og vil etter hvert overføre ham til Sverige, sier jourhavende jurist i det aktuelle politidistriktet til VG.

Barnefaren vil trolig bli overført til svensk politi siden familien var bosatt i Sverige og bortføringen fant sted i Stockholm.

Var forberedt

I tillegg var det svenske myndigheter som etterlyste mannen i 30-årene internasjonalt for barnebortføring og som har ledet etterforskningen.

- Jeg kan bekrefte at vi har innledet forundersøkelser i saken, sier etterforskningsleder Elisabeth Brandt ved politiet i Stockholm i Sverige til VG.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere siden etterforskningen er i en innledende fase.

I løpet av de siste dagene har advokat Thorer Ytterbøl bistått barnefaren, blant annet for å ta stilling til om han ønsker å la seg utlevere til Sverige.

- Han forteller at han var i en situasjon hvor han mente det var riktig å ta med seg sønnen, men jeg ønsker ikke å gå noe nærmere inn på det.

- Han tenker på guttens ve og vel og sier at de hadde det fint i Japan, sier Ytterbøl til VG.

Ifølge advokaten, opplevde barnefaren at operasjonen i Tokyo var en sjokkartet opplevelse.

- Samtidig var han forberedt på at noe slikt kunne skje og dro til Norge for å snakke med barnevernet, sier Ytterbøl.

Straffesaken mot mannen vil trolig bli gjennomført i det svenske rettsapparatet dersom han begjæres overført.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder