IKKE OVERSATT: En mistenkt medarbeider av en nynazistisk drapsgruppe i Tyskland fraktes inn til avhør hos den tyske riksadvokaten i Karlsruhe 12. desember. Tyske myndigheter kjenner ikke til at Anders Behring Breiviks manifest er blitt oversatt til tysk. Journalist og forfatter Øivind Strømmen har fulgt miljøet lenge og tror heller ikke manifestet er oversatt. Foto: Scanpix

Ingen kjente oversettelser av Breiviks manifest

Anders Behring Breivik ser ikke ut til å få oppfylt ønsket om å få kompendiet sitt oversatt til store europeiske språk.

Artikkelen er over åtte år gammel

Ganske tidlig i det såkalte manifestet skriver Breivik at han «sterkt anbefaler» at «patrioter» påtar seg å oversette og spre verket som han la ut på internett kort tid før han begynte massedrapene klokken 15.30 fredag 22. juli.

Men ingen myndigheter eller frivillige organisasjoner som NTB har kontaktet, kjenner til at Breiviks råd om oversettelse er blitt fulgt.

LES OGSÅ: Kopierte Una-bomberens manifest

Frilansjournalist Øyvind Strømmen, som følger det høyreekstreme miljøet ganske tett, sier til NTB at heller ikke han har sett noen oversettelser, bortsett fra korte utdrag.

Ikke kjent i Tyskland

Breiviks manifest skal ikke ha blitt oversatt til tysk, så langt det tyske overvåkingspolitiet, eller Forfatningsvernet (Bundesamt für Verfassungsschutz), kjenner til.

- Det er ikke kjent for meg at Breiviks verk er blitt oversatt, sier pressetalsmann Bodo W. Becker i BfVs hovedkontor i Köln til NTB.

LES OGSÅ: Slik var kontakten mellom «Fjordman» og Breivik

- Til og med på ytre høyrefløy i Tyskland blir hans ideologiske standpunkter avvist, tilføyer Becker.

Serbia

Breivik gir i sitt såkalte manifest en omfattende framstilling av det historiske forholdet mellom bosnjaker og serbere på Balkan. Har tar entydig og klar stilling for ekstreme serbiske nasjonalisters sak og omtaler for eksempel bosnjakene, eller bosniske muslimer, som «tyrkernes quislinger».

Helsingforskomiteen i Serbia kjenner ikke til at noen har oversatt Breivik til serbisk, opplyser Sponmenka Grujicic, programdirektør i den serbiske Helsingforskomiteen.

Les alt om terrorangrepet 22. juli på VG Nett her.

Men komiteen har reagert sterkt på at serbiske aviser har gjengitt Breiviks støtte til Radovan Karadzic, den tidligere bosnisk-serbiske lederen som nå står for retten i Haag, tiltalt for folkemord.

- Jeg antar Serbia har noen som betrakter Breivik som en helt og støtter hans såkalte sak, sier Grujicic. Han er ikke overrasket over at Breivik hedrer serbiske ekstremister.

Provokatør?

Direktør Aleksandr Verkhovskij i det uavhengige instituttet SOVA i Moskva, som følger utviklingen på ytre høyrefløy i Russland, tror ikke Breiviks manifest har fått stor utbredelse i Russland.

- Jeg har ikke sett noen oversettelser, sier han. Derimot har han sett linker til den engelske teksten på høyreekstreme russiske nettsider.

Breivik er kontroversiell blant russiske høyreekstremister.

- Noen har hyllet ham. Men det er flere som mener han er ledd i en konspirasjon. De mener han er jøde og frimurer. Deres oppfatning er at han begikk en provokasjon og er veldig farlig for Europas ytre høyre, sier Verkhovskij. Selv tror han ikke Breivik vil bli en person med innflytelse.

Sympati

Redaktør Gerry Gable i det britiske antifascistiske tidsskriftet Searchlight sier til NTB at han tror Breivik har en viss sympati i ytterliggående antimuslimske miljøer i Storbritannia, særlig innen gruppen English Defence League (EDL), men neppe stor innflytelse.

- Jeg tror mange av dem mener Breivik har gjort det de selv gjerne skulle ha gjort, men verken har nok fanatisme eller mot til å gjennomføre. Mange andre tror jeg ser på Breivik som pretensiøs og arrogant, sier Gable.

Han har heller ingen tro på at Breiviks såkalte manifest, skrevet på engelsk, får stor status.

- EDL er ikke akkurat fullt av intellektuelle. Kanskje så mange som en firedel av dem kan verken lese eller skrive, sier han.

- Belastning

Breiviks manifest verken er eller vil bli oversatt til svensk, tror redaktør Anders Dalsbro i det velinformerte, antifascistiske tidsskriftet Expo.

- Det er jo skrevet på engelsk, og jeg har verken sett noe eller hørt rykter om noen oversettelse, så jeg tror ikke det vil skje, sier Dalsbro.

Og Breivik bør ikke drømme om noen heltestatus på ytre høyre i Sverige.

- Han er jo snarere en belastning. Det antimuslimske miljøet han tilhører, ønsker ikke å bli betraktet som terrorister. Det kan være enkelte bloggere som uttrykker en viss sympati, men han er ingen helt på ytre høyrefløy.

Les også

 1. Vil hedre politihelten

  Politimannen Trond Berntsen (51) bør innstilles for tildeling av Politiets Hederskors for sin innsats under…
 2. Jens Stoltenberg: - Glemmer aldri det vonde på Sundvolden

  Inntrykkene fra Sundvolden vil følge Jens Stoltenberg for resten av livet.
 3. Rigmor Aaseud: - Ingen av oss hadde trodd det skulle skje

  Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren mener det tegnes et for negativt bilde av sikkerheten i departementene.
 4. «Fjordman»: - Jeg har spilt med åpne kort

  (VG Nett) «Fjordman» Peder Jensen bekrefter i en e-post til VG at politiet har fått kopi av e-postutvekslingen mellom…
 5. Presentasjon av dommere i 22. juli-saken

  Fredag blir dommerne som skal behandle 22. juli-saken presentert i Oslo tingrett.
 6. Bistandsadvokat begjærer ny sakkyndigrapport

  (VG Nett) Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber Oslo tingrett oppnevne nye sakkyndige som kan vurdere Anders Behring…
 7. Psykolog i 1983: - Ideelt sett burde han vært i et stabilt fosterhjem

  Den kommunale barnevernsnemnda i Oslo mente det ikke var nødvendig å sette inn tiltak i Breiviks hjem - til tross for at…
 8. Breivik ber ikke om nye sakkyndige

  ILA (VG Nett) Anders Behring Breivik og hans forsvarere har blitt enige om ikke å be om nye sakkyndige til å undersøke…
 9. Breiviks mor oppdaget våpen i 2010

  (VG Nett) Moren til Anders Behring Breivik (32) reagerte på at han kjøpte våpen og snakket om en forestående…
 10. Disse skal lede rettssaken mot Breivik

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Dommerne i straffesaken mot massemorderen Anders Behring Breivik (32) ble presentert fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder