Påtalemyndigheten mener Breivik ikke kan straffes

Aktoratet ikke overbevist

INNENRIKS

- Tvilen må komme tiltalte til gode

Breivik gjorde høyreekstrem hilsen mot aktoratet

OSLO TINGHUS (VG Nett) Terroristen svarte med å vise aktoratet sin høyreekstreme hilsen da de la ned påstand om å overføre ham til tvungent psykisk helsevern.

Publisert: Oppdatert: 21.06.12 15:40

Påtalemyndigheten falt ned på denne konklusjonen fordi de mener tvilen er såpass stor at Anders Behring Breivik (33) ikke kan overføres til fengselsstraff.

- For vårt vedkomnde reiser imidlertid erklæringen til Husby og Sørheim en reell tvil om han faktisk kan ha vært psykotisk. Og da følger det at dagens lovverk at Breivik ikke skal idømmes straff, sa aktor Svein Holden etter en lang argumentasjonsrekke både for og imot tvungent psykisk helsevern.

VG DIREKTE: Se hva som skjedde under aktoratets prosedyre her

Da Breivik fikk høre aktoratets påstand, smilte han bredt. Han hvisket noe til sin forsvarer Geir Lippestad, og lente seg tilbake igjen mens han fortsatte å smile.

Aktoratet er imidlertid ikke sikre på om Breivik virkelig var psykotisk under terrorangrepene.

- Vi er altså ikke overbevist eller sikre på at Breivik er utilregnelig, men vi er i tvil. Så vår påstand vil være at han overføres til tvungen psykisk helsevern, sa Holden.

VGTV: Her gjør Breivik sin høyreekstreme hilsen

Høyreekstrem hilsen

Før den terrortiltalte 33-åringen ble ført ut av rettssalen i rettssakens nest siste dag, gjorde han sin hjemmelagede høyreekstreme hilsen som vi så i starten av rettssaken.

De første dagene hadde han en rutine med å vise denne hilsenen når han fikk av seg håndjernene. Dette skapte såpass store reaksjoner at forsvarer Geir Lippestad ba klienten om å slutte med det. Det innrettet han seg etter - helt til i dag.

Mens han gjorde dette hadde han et svakt smilende drag over munnen.

Det er imidlertid retten, med fagdommerne Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng i spissen, som skal ta den endelige avgjørelsen om Breiviks fremtid. Det er antydet at dommen vil falle enten 20. juli eller 24. august.

Slik loven om tvungent psykisk helsevern er i dag, skal det hvert tredje år vurderes om pasienten skal slippes fri.

LES OGSÅ: Utøya-mor: - Det viktigste er at han aldri kommer ut igjen

Lang argumentasjonsrekke

Det var aktor Inga Bejer Engh som startet påtalemyndighetens nærmere tre timer lange prosedyre. Hun snakket i all hovedsak om den død og fordervelse 33-åringen har påført de involverte og det øvrige norske samfunnet.

- Handlingene er så grusomme er at de går langt utover vår fatteevne. Jeg må stadig minne meg selv på om at dette har vært en virkelighet, sa hun.

Bejer Enghs kollega Svein Holden tok over den juridiske bolken. Han sa tidlig at aktoratet mener det er verre å sende en syk mann i fengsel, enn at en ikke-psykotisk sendes på psykiatrisk instutisjon.

Deretter fulgte en lang argumentasjonsrekke hvor han blant annet viste til flere tidligere dommer - som hovedsakelig hadde gått helt opp til Høyesterett. Disse dommene var en del av argumentene for at de mener at Breivik ikke kan straffes.

Senere gikk han også til angrep mot Torgeir Husby og Synne Sørheims rapport på flere punkter.

Her kan du lese mer om