ÅPNET VANNKRAFTVERK: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet det første vannkraftverket i Uganda på mange år. Bildet er tatt ved en annen anlednign. Foto: Scanpix.

Solheim åpnet kraftverk i Uganda

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har sammen med blant andre Ugandas president Yoweri Museveni åpnet det første vannkraftverket i Uganda på lang tid.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kraftverket ligger i Bugoye, vest i Uganda og ikke langt fra grensen til Kongo. Kraftverket er bygget av TrønderEnergi og finansiert av det statlige, norske finansieringsselskapet Norfund. Det er første gang på 14 år at det åpnes et moderne vannkraftverk i Afrika.

- Vi håper dette skal bli starten på en serie nye vannkraftverk i Afrika, sier Solheim til NTB på telefon fra Entebbe-flyplassen ved Kampala.

Han framholder at kraftverket er bygget innen tidsrammene og innenfor budsjett, og at behovet for ren energi i Afrika er enormt.

Sjefen for TrønderEnergi, Rune Malmo, skriver på selskapets hjemmeside at utfordringene har vært mange, men at man har holdt nulltoleranse overfor korrupsjon. Han fastslår også at det viktigste for selskapet er at det nye kraftverket er lønnsomt.

Han er overbevist om at kraftverket vil styrke TrønderEnergis omdømme.

I Uganda produseres energi i hovedsak ved hjelp av mindre dieselaggregater.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder