BER OM HJELP: Leder Kari-Janne Lid ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt mener politiet ikke kan forebygge voldtekter alene. Foto: SCANPIX

Slik skal Oslo-politiet redusere antallet voldtektstilfeller

Vil blant annet øke informasjonen på asylmottak

Denne uka starter Oslo politidistrikt arbeidet med å lage en omfattende handlingsplan mot voldtekt. Ett av tiltakene er økt informasjon på asylmottak.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Etter en helg med flere voldtekter bare i hovedstaden, går nå politiet ut med en en egen handlingsplan som de håper skal bidra til færre voldtekter her til lands.

Allerede i oktober i fjor krevde regjeringen at politiet satte i gang tiltak mot voldtekt.

- Oslo politidistrikt og Oslo kommune fikk planen formelt på plass i forrige uke. Allerede denne uka starter vi for fullt med denne handlingsplanen. Vi ønsker å identifisere og iverksette ulike tiltak. Men vi kan ikke forebygge dette alene, sier lederen for sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, til NTB.

LES OGSÅ: Voldtektsoffer skal ha blitt holdt fangett i Oslo-leilighet

I planen inngår blant annet informasjon på asylmottak. Dette ble først gjennomført i Stavanger der politiet iverksatte flere tiltak som førte til at antall anmeldte voldtekter i byen ble kraftig redusert.

- Operative tiltak som bruk av sivile spanere for å identifisere potensielle voldtektsmenn, blir for stort i Oslo. Når det gjelder informasjon på mottak, så er det noe som kommer i handlingsplanen, sier Lid.

Vil gå bredt ut

Politioverbetjenten sier at de allerede har identifisert flere mottakere av budskapet politiet vil få fram. Tre aktuelle grupper er der det dreier seg om voldtekt i nære relasjoner, såkalte nachspielvoldtekter og overfallsvoldtekter.

- Det er forskjell på hvem som er gjerningsmenn i gruppene der voldtekten skjer i familie, på fest eller i et overfall, sier Lid.

Politiet og kommunen vil gå bredt ut i sitt holdningsskapende arbeid.

- Det går helt ned til barneskolen og inkluderer ungdomsskole, videregående skole, ungdomsklubber og idrettslag. Her er det mange arenaer der vi når både jenter og gutter, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder