Oppmuntret Breivik med rømningsplan

Truet med terror mot den norske ambassaden i Mexico

(VG Nett) En straffedømt nordmann (36) har sendt brev til terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) og lansert en rømningsplan med helikopter.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Gordon Andersen
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Ifølge brevet som VG Nett kjenner innholdet av, skriver 36-åringen at han befinner seg i Litauen. Brevet er undertegnet med fullt navn og ble beslaglagt av politiet etter at de fikk det fra Ila fengsel i desember i fjor.

«Polakken fixer nok et helikopter i den store luftegården om et par år når det har roa seg og Brasil til deg!», skriver 36-åringen.

Den angivelige polakken er navngitt med fornavn i brevet.

Etterforskes av politiet

Det er ikke kjent om innholdet er sannferdig eller om brevskriveren forsøker å gjøre seg interessant. Norsk politi har sendt en rettsanmodning til litauiske myndigheter hvor de ber om etterforskningsbistand i forbindelse med brevet.

36-åringen er tidligere straffedømt for bedrageri, narkotikasmugling og biltyverier. Han ble løslatt fra fengsel i fjor etter å ha sonet en lengre dom i Norge.

I brevet hevder han også å ha møtt Breivik på en pub i Oslo i 2002. Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med vedkommende.

Fikk tilsendt narkotika

Etter at brev- og besøksforbudet ble opphevet, har den terrortiltalte 33-åringen mottatt flere hundre brev fra hele verden. Siden massemorderen sitter innelåst i en avdeling med særlig høye sikkerhetstiltak, blir alle brev fortsatt lest av Ila fengsel før de sendes inn eller ut.

Les også: Breivik sendte
brev til norsk media

Politiet varsles dersom innholdet vurderes som en mulig sikkerhetstrussel. Brevet fra den straffedømte nordmannen er ett av mange som er undersøkt av politiet.

I et annet brev fra Mexico skal Breivik ha mottatt tre gjennomsiktige plastbiter med hvitt pulver inni. Bitene skal ha vært forseglet, og politiet mener pulveret er narkotika.

I samme brev skal avsenderen ha lagt ved en del brune og grønne frø som luktet sterkt.

Brevet skal ha blitt skrevet på spansk og rettet trusler mot den norske ambassaden i Mexico City.

Ifølge avsenderen, skal en rekke navngitte personer ha stått klar til å gå til angrep på ambassaden på samme måte som Breivik gjennomførte sine angrep 22. juli.

- Av sikkerhetshensyn kommenterer vi aldri sikkerheten ved våre utenriksstasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

- Blanding av tull og realiteter

Vedlagt i brevet ligger også adressen til den norske ambassaden i byen og noen detaljer om hvem av de navngitte personene som har ulikt utstyr, deriblant våpen.

- Innholdet er nok en kombinasjon av tull og potensielle realiteter. Breivik har utarbeidet en ideologi som mange helt eller delvis allerede sympatiserer med, og han har «markedsført» disse oppfatningene gjennom et spektakulært angrep. Spesielt drapene på Utøya vekker oppmerksomhet gjennom sin hensynsløshet, sier utenrikspolitisk forsker Helge Lurås til VG Nett.

FORSKER: Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Lurås regner med at terrorangrepene ville inspirere to kategorier mennesker:

1. Ressurssterke personer som sympatiserer med massemorderens ideologi og ser på ham som en martyr og foregangsmann. Disse vil mange oppfatte som gale, men blant dem kan det være målbevisste folk som vil forsøke å ta tråden opp etter Breivik.

2. Folk som kan legge planer uten å være i stand til eller å ha viljen til å gjennomføre et terrorangrep.

- Hovedmajoriteten er i den siste kategorien og det dreier seg mye om verbale støtteerklæringer, men vi må være oppmerksomme på ulike redningsforsøk, sier Lurås.

For øyeblikket er det omfattende sikkerhetstiltak rundt Breivik, og forskeren mener eventuelle redningsforsøk sannsynligvis vil mislykkes.

Får tilsendt penger

I begynnelsen av september i fjor fikk Breivik et brev fra en kvinne i USA som ønsket å være brevvenn med massemorderen.

Kvinnen skal ha lagt ved en postsjekk på syv dollar for å se om han kunne motta penger i fengselet.

Massemorderen har også fått fire brev fra en kvinne fra Stuttgart i Tyskland som blant annet skriver at hun syntes Breivik er kjekk og at hun ønsker kontakt med ham.

I tillegg har hun lagt ved totalt 650 euro, noe som tilsvarer om lag 5.000 norske kroner. Pengene ble beslaglagt av politiet, mens brevene ble overlevert til massemorderen på cella.

Støtteerklæringer

I romjula i fjor fikk Breivik et brev fra en ukjent avsender på seks sider. Sidene skal ha vært tilsynelatende blanke, bortsett fra vedkommende hadde nummerert sidene med romertallene 1-6.

I to andre udaterte brev fra en gruppe som kaller seg «Arkitekten» hylles Breivik for terrorangrepene 22. juli:

«Hei Anders! Takk for vel gjennomført aksjon, men det er selvfølgelig trist at du er der du er nå. Hele gruppen hilsen deg og takker deg for slaget mot kommuniststyret», skriver avsenderen.

I tillegg hevdes det at massemorderen aldri vil mangle noe.
Frimerket skal ha vært fra Norge, men var uleselig. Avsenderen skal ha vært påpasselig med å ikke legge igjen fingeravtrykk og DNA, noe vedkommende også gjorde politiet oppmerksom på.

«Brev og konvolutt er fri for fingeravtrykk og DNA. Vi er ikke dumme.»

I det andre brevet fra den ukjente gruppen lå det kun ett A4-ark.

«Hei Anders. Her får du en liten hilsen fra gruppen. Både du og vi vet at du ikke er psykotisk, men et fullt oppegående menneske som ofret deg for saken. Vi vil alltid stå med deg ogdu skal ikke mangle noe.»

Nederst på siden står det.

«Med norsk kamphilsen. Arkitekten.»

Les også

 1. Breivik i protestbrev fra cellen: «Verste som kunne rammet meg»

  Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) vil angripe 200 punkter i den rettspsykiatriske erklæringen når rettssaken…
 2. Massemorderens egne fengselsnotater

  I dagene etter terroraksjonen 22. juli skrev Anders Behring Breivik (33) detaljerte dagboknotater fra fengselscellen.
 3. Breiviks egne ord fra fengselscellen

  «22. juli var den verste dagen i mitt liv», skriver massemorderen Anders Behring Breivik (33) i et brev han har sendt en…
 4. Dobbeltdrapsmann skrev brev til Breivik

  Anders Behring Breivik (33) holdes fullstendig isolert fra andre fanger på Ila - men det hindret ikke en…

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Breiviks egne ord fra fengselscellen

 2. Frykter nytt Breivik-nettverk

 3. Breivik vil styre sitt påståtte nettverk fra cellen

 4. Dette mener psykiater om Breivik-brevet

 5. Breivik viser tilhengerne til mystisk nettside i flere brev

Fra andre aviser

 1. Beskrev fluktplan for Breivik i brev

  Fædrelandsvennen
 2. Russisk Breivik-nettverk opprettet

  Aftenposten
 3. - Breivik innrømmer løgn om brorskap

  Bergens Tidende
 4. Breivik sender brev til høyreekstreme støttespillere

  Fædrelandsvennen
 5. - Behring Breivik innrømmer løgn om brorskap

  Aftenposten
 6. Breivik får fengslene til å skjerpe postkontrollen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder