SKADDE TIL OSLO: Flere av de skadde fra Utøya ble fraktet med luftambulansen til Ullevål universitetssykehus. Foto: Scanpix

- Dette er helt vilt. Jeg har aldri sett noe verre.

Øyenvitne: 20-30 drept på Utøya

UTSTRANDA/OSLO (VG Nett) De som har overlevd skytedesperadoen på AUF-leiren på Utøya forteller om forferdelige scener.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Et øyenvitne forteller til NRK at det minst må være 20-30 drepte på Utøya. Flere meldinger i andre medier og på sosiale medier antyder et lignende omfang. Samtidig er det minst syv døde etter bombeangrepet i Oslo.

Politiet opplyser at ti personer så langt er bekreftet døde.

Oslo-politiet opplyser at de mistenker at samme mann står bak begge angrepene. Årsaken er at de har vitneopplysninger om en mann i politiuniform i en brun varebil utenfor Høyblokka.

Løp for livet

PÅ FASTLANDET: Grethe Helen Larre og Kristine Melby trodde det var noen som hadde skytekonkurranse. Foto: RUNE THOMAS EGE

Grethe Helen Larre og Kristine Melby befant seg på en hytte på fastlandet, rundt 300 meter fra Utøya da skytingen startet.

De forteller til VG Nett at de trodde først ungdommene hadde en skytekonkurranse da de hørte skudd og så mange av ungdommene komme løpende ned på stranden.

Først da de så båten som vanligvis frakter folk til og fra øya liggende å drive skjønte de at noe var forferdelig galt.

Deretter hørte de desperate rop om hjelp og så flere ungdommer i badetøy som gjemte seg i buskene.

De to kvinnene tok imot flere av dem som etter hvert kom seg i sikkerhet på fastlandet. Mange hadde omfattende skuddskader og minst to personer døde på stranden der de to forsøkte å hjelpe så godt de kunne.

- Dette er det eneste jeg vil si nå: Jeg er i dyp sorg , og mine tanker går til alle i AUF. Jeg er i sikkerhet og venter på informasjon, sier AUF-leder Eskil Pedersen til VG Nett.

- Verste jeg har sett

En antatt gjerningsmann er pågrepet. Øyenvitner har opplyst til VG Nett at det var en mann utkledd som politimann som begynte å skyte rundt seg. Han skal ha sagt at han skulle til øya i forbindelse med bomben mot regjeringskvartalet.

Nordre Buskerud bekrefter at mannen som ble arrestert, hadde på seg politiuniform.

- Det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Det ligger det som tilsynelatende er døde personer langs strendene. Scenene er de samme andre steder på øya. Flere har svømt over til en annen øy hvor de sitter samlet, forteller frilansfotografen Vegard M. Aas til VG Nett, som var en av de første pressefolkene på stedet.

Personen som utga seg for å være politimann skal ha snakket norsk og vært blond. Politikilder opplyser til VG Nett at den pågrepne våpendesperadoen er fraktet til Oslo og sitter i avhør.

Den spesialtrente beredskapstroppen til Oslo-politiet rykket med helikopter og kan være de som fikk kontroll på gjerningsmannen.

- Alle er i sjokk

Det henger flere helikoptre fra forsvaret over Utøya, melder VG Netts reporter Rune Thomas Ege som er på stedet. Dykkere og SeaKing-helikopter søker etter folk i vannet ettersom flere la på svøm for å redde eget liv.

Politiet mistenker at det befinner seg eksplosiver på AUF-leiren på øya, og Forsvarets bombegruppe jobber med saken.

- Vi er blitt reddet. Alle er i sjokk, skriver Nicoline Bjerge Schie på SMS til NTB. Hun gjemte seg fra gjerningsmannen i en fjellsprekk sammen med noen venner.

STERKE INNTRYKK: Det ligger flere tilsynelatende døde personer langs strendene på Utøya. Det er ikke klart om de er døde. Mange er også kraftig nedkjølt etter å ha svømt i vannet. Bildet er sladdet av VG Nett. Foto: VEGARD M. AAS / PRESSE30.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder