FALLER: Ap fikk en strøm av nye, unge velgere etter terrorangrepet på Utøya. Nå er de fleste av disse sympatisørene forsvunnet, viser en fersk måling. Foto: Krister Sørbø

Ungdommen forlater Ap igjen

(VG Nett) Arbeiderpartiets kraftige vekst blant ungdom etter terrorangrepet ble kortvarig. Partiet har falt 13 prosentpoeng blant de yngste velgerne på under to uker.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

Terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya utløste en kraftig vekst for Ap, spesielt blant de yngste velgerne. På VGs måling 11. august fikk partiet en oppslutning på 42 prosent i aldersgruppen 18-24 år.

Blant velgerne i Oslo svarte nesten halvparten av de unge at de ville stemt Ap dersom det var kommunevalg i morgen.

Følg valget på VG Netts Facebook-sider!

Størst blant de eldste

Nå er de fleste av de nye ungdomsvelgerne til Ap forsvunnet. På det ferske partibarometeret Infact har utarbeidet for VG får Ap en oppslutning på 29 prosent i denne aldersgruppen.

Velgerflukten fra Ap er dermed langt større blant de yngste velgerne enn i velgermassen for øvrig. Totalt går Ap tilbake med rundt 5 prosentpoeng i samme periode.

Valgforsker Bernt Aardal spådde allerede etter rekordmålingen for to uker siden at oppslutningen blant de unge velgerne ville falle fram mot valget.

- Dette er en gruppe der valgdeltakelsen tradisjonelt er veldig lav. Utfordringen for partiet blir å kanalisere det sterke følelsesmessige engasjementet etter terrorangrepet slik at de yngste faktisk går og stemmer, sa Aardal.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet nå gjør det best blant velgerne over 60 år.

Ap-topp om valgkampen: - Vi ønsker ikke særbehandling

Krisemåling for SV

VGs partibarometer viser ellers at Aps oppslutning fortsetter å synke etter rekordmålingene den første perioden etter terrorangrepene. Partiet faller med to prosentpoeng siden målingen i forrige uke og drøyt fem prosentpoeng siden målingen for to uker siden.

LES OGSÅ: Partilederne lettet etter den første debatten

Samtidig bekrefter målingen at SV er inne i en dyp krise. På alle de siste ti nasjonale målingene har SV hatt en oppslutning på 5 prosent eller dårligere, sier målingsnettstedet pollofpolls.no

Bare drøyt halvparten av de som stemte SV ved kommunevalget i 2007 holder fast på sitt partivalg, viser den siste VG-målingen.

Frp ligger nå på nøyaktig samme nivå som ved kommunevalget for fire år siden, mens Høyre fortsatt ligger an til å gjøre et svært godt lokalvalg.

Målingen er tatt opp 23. august, og er basert på 2020 automatiske telefonintervjuer med et representativt utvalg personer over 18 år.

Mer om

  1. Kommunevalget 2011
  2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Unge strømmer til Ap etter Utøya-massakren

  2. Aps beste måling på tolv år

  3. Beste VG-måling for Frp på nesten fem år

  4. To nye bunnmålinger for SV

  5. Frp nede på 12,7 prosent i ny måling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder