FORBUD: Fra og med tirsdag blir det forbudt å kjøre dieselbiler visse steder i Oslo på grunn av helseskadelig luftkvalitet.

FORBUD: Fra og med tirsdag blir det forbudt å kjøre dieselbiler visse steder i Oslo på grunn av helseskadelig luftkvalitet. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

På grunn av akutt helsefarlig luftforurensning blir det forbudt å kjøre dieselbiler på kommunale veier i Oslo på tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Forbudet vil gjelde mellom kl 0600 til kl 2200 fra og med tirsdag 17. januar.

– Vi står ovenfor en periode med høy luftforurensning. Mandag og tirsdag ventes kaldt vær med lite vind, og det er sannsynlig med høy eksosforurensning store deler av byen, forklarer kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten Alise Davidsen.

Derfor vil det bli forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier, men det gjøres unntak. Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

Unntak: Her kan du sjekke hvem unntakene gjelder for

– Når det akutte behovet ikke er til stede lenger, vil vi selvsagt oppheve forbudet. Slik prognosene ser ut i dag så kan forbudet mot å kjøre dieselbiler vare helt fram til torsdag, men det kan jo endre seg, legger Davidsen til.

Samtidig oppfordrer Davidsen folk til å unngå å kjøre på de aktuelle dagene hvis det lar seg gjøre.

Dieselforbud: Her kan du se hvilke veier som omfattes av kjøreforbudet.

Les også: Her kan du kjøre – selv med dieselforbud

Må stå opp tidligere

Søndag kveld møtte VG Fredrik Bø Nilsen (28) da han fylte diesel på sin nye Volvo V40 på Tøyen. Nilsen hadde akkurat hørt om dieselforbudet på radioen på vei hjem fra skitur.

– Jeg bor på Grünerløkka og jobber i Asker. Så tirsdag må jeg stå opp en halvtime tidligere for å ta T-banen på jobb, sier han.
Nilsen forteller at han ikke har merket noe særlig til den helsefarlige luftkvaliteten i Oslo.
– Jeg synes det er greit at kommunen gjør dette for å få bedre luftkvalitet, sier han.

FYLLER DIESEL: Fredrik Bø Nilsen (28) må la bilen stå tirsdag på grunn av dieselforbudet som trer i kraft i Oslo tirsdag. Foto: Fredrik Solstad VG

– Problematisk

– Uff, dette er litt problematisk. Jeg jobber i Asker, og kjører bil fra Tøyen til jobb hver dag. Jeg hørte om forbudet på tirsdag i sted, men har ikke funnet ut hvordan jeg skal komme meg på jobb på tirsdag enda. Må jeg ta bussen tar det fort en og en halv time, i motsetning til den halvtimen det tar i bil. Jeg kan jo ta båt fra Aker brygge også, men da må jeg ta en som går allerede 06.20 om morgenen, forteller Maria Skeie (28).

– Men må man så må man. Jeg er lege, så jeg er enig i at det er viktig å ta grep for å bedre luftkvaliteten for alle de som har astma og andre lungeplager. Jeg har selv merket at luften har vært dårligere i det siste, og forholder meg til de helsemessige vurderingene som er gjort, sier hun.

Skeie forteller at hun og samboeren hennes har planer om å bytte ut sin dieseldrevne Kia Ceed for å kjøpe seg en hybridbil.

– Det er av hensyn til miljøet, og på grunn av situasjoner som dette, sier hun.

VIL BYTTE BIL: Maria Skeie (28) må belage seg på å ta bussen til jobben i Asker tirsdag på grunn av dieselbilforbudet. Hun ønsker seg en hybrid-bil, forteller hun. FREDRIK SOLSTAD, VG

Politiet vil slå ned på de som ikke overholder forbudet

Forbudet rettes mot dieselbiler fordi de har det høyeste eksosutslippet av NO2.

Det kan ilegges gebyr på 1500 kroner ved overtredelse som politiet og Statens vegvesen har myndighet til å håndheve, ifølge Oslo kommune.

Visepolitimester Roger Andresen uttaler følgende via kommunikasjonsavdelingen søndag.

– Vi anmoder folk om å overholde kjøreforbudet som er et resultat av helseskadelig luft, det er mange personer som sliter som følge av dette. Vi kommer til å slå ned på det om bilister ikke overholder forbudet.

Politiet har imidlertid tidligere sagt til NRK at de ikke kommer til å ilegge bøter, fordi forbudet er vanskelig å håndheve i praksis.

Ruter venter økt pågang under dieselforbudet

Ruter ser for seg at det vil bli større pågang på kollektivtransport med dieselforbudet på kommunale veier.

– Med det forbudet som er vedtatt, venter vi noe økt pågang i kollektivtrafikken. Vi ser at vi har noe ledig kapasitet. Hvis folk følger de rådene som er gitt, skal dette gå greit, sier kommunikasjonssjef Gro Janborg i Ruter til NTB.

Hun gjentar rådene som kommunen har kommet med, som å reise utenom rushtiden eller jobbe hjemmefra – dersom der er mulig.

Ruter vil komme med oppdatert informasjon på nettsidene sine og via sosiale medier.

– Det kan også være lurt å beregne litt god tid, så skal vi gjøre vårt, sier kommunikasjonssjefen.

Luftkvaliteten på rødt nivå

Høy luftforurensning forekommer oftest når det oppstår såkalt temperaturinversjon, hvor det ved kald og stillestående luft dannes et «lokk» over byen med svært lite utskiftning av luft.

Husker du? Norge dømt for farlig høy luftforurensning

På enkelte dager i vinterhalvåret blir forurensningen fra eksos i Oslo så høy at barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjerte-, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Les mer: Oslo-luften dårligst i Europa

Søndag viser også Norsk institutt for luftforsknings (NILU) målestasjoner at luftkvaliteten er helsefarlig og på rødt nivå i Oslo.

185 mennesker dør for tidlig hvert år på grunn av svevestøv-lufta i Oslo, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder