Barnevernsjef: Alvorlig at utenlandsk media sprer usannheter

om norsk barnevern

INGEN NORGESVENN: Den tsjekkiske presidenten mener det norske barnevernet har fellestrekk med nazistene raseprogram for uekte barn. Han taler han under 70-årsmarkeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz i slutten av januar. Foto:Michal Kamaryt,Ap

Tsjekkias president sammenligner norsk barnevern med nazi-program

Presidenten i Tsjekkia anklager norske myndigheter for å «avnasjonalisere» tsjekkiske barn som er tatt hånd om av barnevernet.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Rune Thomas Ege
 • Mona Grivi Norman
 • Synnøve Åsebø

Artikkelen er over fem år gammel

I 2011 ble en kvinne med tsjekkisk bakgrunn fratatt omsorgen for sine to sønner av barnevernet i Norge. Saken - og den påfølgende striden mellom norske myndigheter og den biologiske moren - har flere ganger blitt omtalt i tsjekkiske medier.

Men den betente saken har nå eskalert til et nytt nivå, etter at presidenten i Tsjekkia, Miloš Zeman, gikk til frontalangrep på norsk barnevern i et intervju med det tsjekkiske mediehuset Blesk:

– Guttene er i fosterfamilier, som ligner Lebensborn. Moren deres får treffe dem i 15 minutter to ganger i året, og hun får ikke lov til å snakke tsjekkisk til dem, sier han i et intervju med avisen.

– Oppdrar dem som nordmenn

Nazi-Tysklands «Lebensborn»-program ble grunnlagt av Heinrich Himmler under andre verdenskrig for å drive rasehygiene. Målet var å styrke den nordiske rases andel i det tyske folk, og det ble opprettet egne fødehjem og andre støtteordninger for ugifte mødre som ble ansett som rasemessig verdifulle.

Gjennom programmet ble barn som var født utenfor ekteskap, men som likevel ble ansett som raserene, adoptert bort til tyske foreldre.

President Zeman norske myndigheter for å frata barna deres tsjekkiske arv.

– Barna blir avnasjonalisert. Det norske systemet (barnevernet journ. anm) oppdrar dem til å bli unge nordmenn, sier han.

Kjetil Moen, ekspedisjonssjef i barnevernavdelingen i Barne- og likestillingsdepartementet vil ikke kommentere uttalelsene fra den tsjekkiske presidenten.

– Uttalelsene faller på sin egen urimelighet og jeg ønsker derfor ikke å kommentere dem spesifikt, sier Moen.

Stor sak

Journalist i Blesk, Ladislav Leimer, sier til VG at det har vært svært stor interesse for saken i Tsjekkia.

– Saken er stor her, ettersom det ikke er noen grunn til å ta de tsjekkiske barna fra moren sin, hevder Leimer.

– Leserne våre er sinte på det norske barnevernet. Der er nok av lignende saker i Europa, det er alltid det samme: Barnevernet tar barn fra utenlandske foreldre, uten noe bevis, for å gi dem til fosterfamilier.

Kjetil Moen sier til VG at han ser alvorlig på det han mener er utenlandsk media som sprer usannheter om norsk barnevern:

– Det er et tett samarbeid mellom ulike norske myndigheter om disse sakene. Norge har forsøkt å tilbakevise grunnløse påstander, sier Moen videre.

Møter kritikken

Departementet har blant annet holdt informasjonsmøter med utenlandske ambassader i Norge, laget informasjonsbrosjyrer om norsk barnevern på flere språk, samt hatt møter med myndighetsrepresentanter i utvalgte land der kritikken har vært spesielt sterk.

– Norsk barnevern holder en meget høy standard. Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Alle barn i Norge skal ha en god barndom, uavhengig av barnets bakgrunn. Barn i Norge skal ha et sterkt rettslig vern, sier Moen.

Det norske barnevernet har blitt kraftig kritisert i flere land de siste årene, og spesielt i østeuropeiske land har reaksjonene vært sterke.

Protesterte i Russland

I 2012 tok aksjonister til gatene ved norske utenriksstasjoner i flere russiske byer for å protestere mot rundt 15 barnevernssaker i Norge. De mente at norske myndigheter fratok russiske mødre omsorgsretten på «latterlig» grunnlag, ifølge TV 2.

I 2014 anklaget det russiske barneombudet, Pavel Astakhov, Norge for «barneterror» på bakgrunn av håndteringen av flere saker som involverer barn med russisk bakgrunn.

Også i India har norsk barnevern vært gjenstand for kritikk. I 2012 lot et foreldrepar seg intervjue om sin kamp mot systemet - de mente nemlig at de var fratatt omsorgen for sine barn på grunn av kulturforskjeller. Saken ble i indiske medier omtalt som «det norske marerittet». Både den indiske presidenten og utenriksministeren engasjerte seg i saken, noe som førte til flere diplomatiske dilemmaer for den norske utenrikstjenesten.

Tatt til EU

I 2011 møtte norsk barnevern i retten i Polen for å få utlevert en ni år gammel jente som ble bortført fra en kommune i Vestfold. Året før kalte en ansatt ved den polske ambassaden i Oslo norsk barnevern for Hitlerjugend.

Den konkrete barnevernssaken som har satt sinnene i kok i Tsjekkia har også blitt bragt på banen i EUs parlamentariske rekker. Høsten 2014 fremmet den tsjekkiske politikeren Tomáš Zdechovský et spørsmål for Europaparlamentet: Kan EU bistå kvinnen i å få barna tilbake?

For få dager siden svarte EU-kommisjonen at de er klar over problemstillingen, men at de ikke har anledning til å gripe inn i nasjonale saker. De oppfordrer de involverte til å klage saken inn for retten.

Flere artikler

 1. Full strid om barnevernssak: Vil ikke lenger feire høytidsdag i Tsjekkia med Norges ambassadør

 2. Indias utenriksminister raser mot norsk barnevern

 3. Massedemonstrasjoner mot norsk barnevern i 19 land

 4. Pluss content

  Protest mot norsk barnevern i 19 land

 5. De vet at i Norge stjeler vi barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder