Politiet etterforsker krenkelse av privatlivets fred

Baneheia-drapsmann hengt ut og drapstruet på Facebook

Jan Helge Andersen ble prøveløslatt i januar. Nå skjelles han ut og trues på gaten. Torsdag startet politiet etterforskning av en video som er spredd på nettet.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over fire år gammel

Nå er både politiet og Kriminalomsorgen koblet inn etter at et nytt opptak og opplysninger om den drapsdømte mannen er spredd til flere tusen mennesker på Facebook.

Videoen overfor viser hvordan en mann går inn dørene på en 7-eleven-kiosk og konfronterer Andersen, som satt og ventet ved disken etter å ha kjøpt to store poser smågodt.

– Øøøy! Pedo! Smil til kamera. Hva er det du kaller deg nå, da? Du skal flytte fra denne byen her. Skjønner du det? Du, Baneheia-jævel? Forstår du det, eller? Du skal vekk fra denne byen, sier mannen til Andersen.

Drapsmannens mor: – Hevnlysten må ikke overta

Anmeldt til politiet

Mannen la ut videoen på sin facebookside. Der ble den i løpet av kort tid sett 24.000 ganger, og delt videre av over 300 personer. I kommentartråden under videoen kommer både Andersens adresse og konkrete drapstrusler mot ham.

– Vi har bestemt oss for å gå til anmeldelse av videoen, sier leder for friomsorgskontoret i Vestfold, Jo Inge Svendsen.

DRAPSDØMT: Jan Helge Andersen ble dømt til fengsel i 19 år. Foto: Tore Andre Baardsen , VG

Han ble kjent med videoen og facebook-oppdateringen da en kollega varslet ham om den onsdag kveld, og kontaktet øyeblikkelig politiet.

– Jeg har taushetsplikt når det gjelder enkeltsaker. På generelt grunnlag kan jeg si at domfelte soner sin straff i fengsel, noen av dem kommer ut og blir prøveløslatt med oppfølging av Kriminalomsorgen. Det er helt vanlig, sier Svendsen.

Husker du Baneheia-drapene? Slik endret de Retts-Norge

Prøveløslatt

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel etter at Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

Andersen ble dømt for drapet på den yngste av jentene og voldtekt av begge. Kameraten Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på én eller begge jentene.

Han sonet den siste delen av straffen på Berg fengsel utenfor Tønsberg, og ble overført til hjemmesoning i 2015. I januar i år ble han prøveløslatt.

Andersen kommuniserer via Kriminalomsorgen at han ikke ønsker å uttale seg til VG.

Ville ikke ut: Jan Helge Andersen sa nei til permisjon

– Får aldri gjort opp for seg

Når VG kontakter mannen som la ut videoen, sier han at han står inne for den, selv om han senere har fjernet den.

– Jeg har sittet sammen med ham på Berg fengsel i forbindelse med en dom, så jeg visste hvem han var. Det er tredje gang jeg ser ham i byen, og jeg har sagt noe til ham hver gang.

Han ble oppringt av politiet sent onsdag kveld og bedt om å fjerne videoen. Men han angrer ikke at han la den ut.

– Det var ikke min intensjon at folk skal reagere med trusler og hat. Men jeg vil at folk skal vite at han er der. Jeg synes ikke at folk skal glemme hva han har gjort, av respekt for foreldrene og barna som ble drept, sier mannen.

LES OGSÅ: Baneheia-pårørende til sak mot staten

Mannen er også tidligere straffedømt, blant annet for vinningskriminalitet, ran og legemsbeskadigelse.

– Du har jo sittet i fengsel selv, tenker du ikke at Andersen har sonet og gjort opp for seg?
– Han kommer aldri til å få gjort opp for seg, etter det han har gjort.

– Hva hvis noen hadde lagt ut en video av deg der de forteller hva du er dømt for?
– Det er noe som de fleste vet. Det har stått i avisa, og alle kan gå til domstolen og finne papirene og se hva jeg har blitt dømt for. Det er ikke bra det heller, men å ta livet av to småunger er noe helt annet. Det er vel det verste som finnes. Det kan vi vel være enige om?

Mannens advokat Knut-Erik Søvik har så langt ikke hørt noe fra politiet.

– Vi får avvente og se anmeldelsen, og så får man vurdere i lys av hans forklaring om det er et forhold som er straffbart eller ikke.

Viggo Kristiansen til VG: – Jeg er Norges mest forhatte mann

MEDTILTALT: Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for å ha vært med på drapene. Foto: , NTB scanpix

Vil etterforske

Etter soningen ved Berg er det Kriminalomsorgen i Vestfold som har ansvaret for oppfølgingen av Andersen. De har anmeldt saken til politiet i Tønsberg. Leder for etterforskningsseksjonen ved politistasjonen der, Knut Erik Ågrav, bekrefter at saken vil etterforskes.

– Vi får avvente og se på hva som konkret står i anmeldelsen, og vurderere om det er et straffbart forhold eller ikke. Det vil nok eventuelt dreie som krenkelse av privatlivets fred gjennom å publisere og distribuere videoen. Vi har ikke sett de konkrete truslene, så det må vi eventuelt undersøke, sier Ågrav.

Han bekrefter at politiet kontaktet onsdag kveld mannen som la ut videoen, og henstilte ham om å fjerne den. I mellomtiden har andre enn lastet den ned og spredd filmen videre.

– Jeg vil ikke kommentere hvilke sikkerhetsvurderinger vi gjør rundt Andersen. Der har vi en dialog med Kriminalomsorgen, sier Ågrav.

Advokat og ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas mener saken er interessant.

– Andersen har rett til privatliv og sitt eget personbilde. Det at noen offentliggjør bilder av ham, og indirekte forteller om privatlivet hans, er personopplysninger som ikke skal offentliggjøres uten at det har offentlig interesse. Det må også sees i hvilken kontekst det publiseres, sier advokaten.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia
  2. Krim
  3. Drap
  4. Sosiale medier

Flere artikler

  1. Kriminalomsorgen: Hetsing av tidligere straffedømte ødelegger håpet om normalt liv

  2. Baneheia-dømt med nye opplysninger i saken

  3. Jan Helge Andersens familie reagerer kraftig på ny Baneheia-bok

  4. Forfatter i ny bok: Hevder Baneheia-dømte Viggo Kristiansen er uskyldig

  5. Derfor har Viggo Kristiansen fått nei fra Gjenopptakelseskommisjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder