MYE LUS: Denne ørreten ble fisket 15. juni i Frøyseth i Masfjorden. Den hadde rundt 50 lus i hoderegionen. En lus har begynt å angripe øyet. Foto: Reidar Staalesen ,

Ny rapport avslører: Ørret full av lus langs hele kysten

En ny rapport viser at sjøørreten i Norge er full av lus. Den voldsomme veksten av oppdrettslaks i fjordene, får skylden.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

En rapport fra Havforskningsinstituttet som omhandler luseproblemet til laksen, viser hvor stor prosentandel lus det er på villørreten i norske fjorder.

Rapporten ble lagt frem tirsdag, samtidig med Mattilsynets rapport om fiskevelferd.

– Dette er svært bekymringsfulle lusetall på ørreten. Vi glad for at Havforskningsinstituttet skal forske videre på det. Det som er rart, er at vi aldri ser noen døde sjøørreter. Det burde vi sett med slike lusetall. En årsak kan være at ørreten har funnet måter å rense seg på, ved å trekke mot områder med ferskvann, hvor lusa slipper, sier Frode Reppe, fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Havforsknigsinstituttet har målt sentrale fjorder fra Agder i sør til Finnmark i nord, og funnet ekstremt mye lus mange steder. Målingene ble utført på forsommeren.

Flere funn viser at tilnærmet all ørreten hadde lus da målingene ble gjennomført, mange i dødelige mengder.

Les også: Luselaks kan havne på ditt matbord

Har du fått fisk med lus? Send tips og bilder til VGs journalist her

De verste funnene

Her er de mest lunefulle funnene:

** I Rosendal var det lus på 99 prosent av ørreten i uke 26. I gjennomsnitt var der hele 72 lus på hver fisk. Det gjaldt 164 ørreter.

** I Vatnefjord i Romsdalsfjord var det lus på samtlige 115 fisker, og snittet var 77 lus pr. fisk.

** Årdalsfjord uke 25-26: Det ble funnet lus på 95 prosent av ørretene og i gjennomsnitt var det 28 lus på dem.

** I Etne ble det i uke 26 funnet lus på 85 prosent av ørreten. Det var i snitt 30 lus på hver fisk som de fant lus på.

** I Lindås i Nordhordland fant de lus på alle de 72 fiskene som ble fanget i uke 26–27. Det var 30 lus på hver.

** Selv langt ute i Hardangerfjorden ble det funnet lus på hundre prosent av fisken, i den verste uken: Det dreide seg om ikke om ørret, men laksesmolt (barn, journ.anm.), fisket med trål.

Aktuelt: Les hele rapporten her

– Realistisk bilde

– Det er voldsomt mange lus, sier Ørjan Karlsen i avdeling for reproduksjon og vekst i Havforskningsinstituttet, som har vært saksbehandler for rapporten.

Foto: ,

Han sier de foreløpig ikke vil bruke funnene vitenskapelig, før nye analyser er gjennomført.

– Vi tror likevel rapporten gir et realistisk bilde av utviklingen langs de undersøkte delene av norskekysten våren og sommeren 2015, sier han.

Høy, økt dødelighet

Slik oppsummerer de situasjonen i Hardanger:

«Lakselusinfeksjonen på vill laksefisk har så langt vært noe lavere i ytre deler i Hardangerfjorden i år enn i 2014, men mye høyere i midtre deler. Det indikerer høy økt dødelighet på utvandrende postsmolt av laks, og høy økt dødelighet på sjøørret».

– Det viser at svært mange villørret har mye lus. Det skyldes i stor grad at de ofte står lenger i fjordene, mens laksen ikke står der så lenge, sier Karlsen.

Les også: Lusealarm i Kongens elv

605 lus på en liten fisk

Deres funn samsvarer med hva fiskere har sett.

– Vi opplever at lakselus-utfordringen er så stor at den kan være i ferd med å utrydde sjøørreten i regioner. Det har vært så mye lus på sjøørreten de to siste årene, at det nesten ikke er til å tro, sier Reidar Staalesen.

Han er lakseentusiast fra Bergen, som er lommekjent i flere av de sentrale vassdragene i Hordaland.

– I fjor var det fullstendig krise. Jeg er selv med på å restaurere en sjøørretbekk, hvor smolten kom flytende tilbake – død: På en liten smolt fant vi 605 lus. Gjennomsnittet var 105. Vi trodde ikke det var mulig.

LAKSELUS: Lakseentusiast Reidar Staalesen viser her frem en fisk med lakselus. Foto: Reidar Staalesen Foto: Reidar Staalesen , Reidar Staalesen

Tidligere i år: Opprør utenfor Stortinget

– Ille

– I vår og sommer har det også vært ille. Sjøørreten var proppfull av lus og på en liten fisk fant vi 50 lus bare på hodet.

– Er det slik i alle fjordene?

– Det varierer noe, men hovedbildet er veldig dystert. Det mest farlige vi opplevde i vår, var at vi nesten ikke så sjøørret-smolt i enkelte vassdrag; jeg er redd for at de er død av for mye lus.

– Hvordan er bildet på ettersommeren; kaldt isvann fra all snøen har gjort forholdene bedre?

– Ja, det har vært den kaldeste sommeren på mange år, med masse smeltevann, så situasjonen har vært bedre på grunn av lav sjøtemperatur. Enkeltlaks har likevel hatt masse lus, mens andre ikke har hatt. Når de kommer opp i ferskvannet i elvene, klarer de fleste å kvitte seg med lusa, men det er ikke så lenge siden vi fikk en laks med over femti lus som var hvite; det viser at de hadde greid å henge på i mange dager.

– Hva med ørreten?

– De er mye mer utsatt, da de ikke går opp i elvene, men forblir i sjøen i fjordene, hvor lusa er.

Les også: Anmelder laksegigant etter VG-sak

– Katastrofe

26. august er Morten Husebø i Daleelva i Vaksdal ved Hardangerfjorden i Hordaland og fisker laks. Han fisker mye i Vaksdal i Sunnfjord og i Masfjorden.

– Jeg drar på land en fin en, men ser med en gang at den er full av lus. Både på ryggen og buken har fete lus sugd seg fast, sier Husebø.

FULL AV LAKSELUS: Denne er fisket på Vestlandet, og full av lus. Foto: Morten Husebø Foto: Morten Husebø ,

– Hvor mange laks har du dratt i år og hvor mange har vært lusbefengt?

– Det har vel blitt rundt ti. Halvparten har hatt lus. Men det er mye verre med sjøørreten. Jeg fisker mye i Masfjorden og absolutt all sjøørreten vi har fått i år, er fulle av lus. Det er en katastrofe. Noe må gjøres og det må gjøres raskt, sier Husebø.

Årsaken til at sjøørreten, reker og krabber rammes mye sterkere enn villaksen, er at laksen bare er kort tid i fjordene lusa er. Laksen fyker fort videre, mens sjøørret, reker og krabber er i fjorden. Stridstemaet er om alle oppdrettsanleggene i fjordene er årsaken eller bidrar til at villfisken får lus.

– Ufattelig påstand

En rapport laget på oppdrag for selskapene Lingalaks, Tombre Fiskeanlegg og Eide Fjordbruk konkluderer med at lakselus ikke er årsaken til at bestandene med villaks og sjøørret er blitt svekket i Hardanger, skriver kyst.no.

– Det er en ufattelig påstand. Hvis du ikke skjønner at det å samle så mye oppdrettslaks i fjordene, tiltrekker seg lus, da har du ikke skjønt noe som helst. Når det blir så mye lus i fjordene, så rammer det villfisken. Det er så elementært at det er latterlig å hevde noe annet, sier Roald Dahl jr., laksefisker, som i flere år har engasjert seg for å få oppdrettsindustrien inn i lukkede anlegg.

Han sier det ikke går an å hevde at oppdrettslaks som står i merder i sjøen hele året og produserer lus, ikke har en bestandsreduserende effekt på villfisk.

– Lus er en parasitt som beiter på slim, skinn og blod, og det finnes kilometer med dokumentasjon på at denne parasitten representerer en betydelig utfordring ikke bare for villfisken, men også for oppdrettslaksen, sier Dahl jr.

Aktuelt: Laser mot lus

– Urettferdig forskning

Ikke alle er enig i at det er krise. Ørjan Solheim i Hardanger jobber både i et oppdrettsselskap og eier en lakseelv, og forteller om en annen virkelighet.

– I år og i fjor har det knapt vært lus på laksen i elvene her. Det vil alltid være eksempler på laks med lus, men det er ikke mange.

– Hva med tallene til Havforskningsinstituttet som viser at det er lus på opp mot 100 prosent av sjøørreten i fjordene?

– Det er en svært urettferdig forskning, fordi ørreten de fanger står i mange dager i ruser og smoltbur. Det er ikke rart de får lus.

– Det er feil. Rusene sjekkes hver dag. Vi ser for øvrig også store funn av lus på laksesmolten som er tatt med trål langt ute i Hardangerfjorden, sier Karlsen i Havforskningsinstituttet.

Les også

 1. Luselaks kan havne på ditt matbord

  Flere millioner laks må i disse dager slaktes fordi de har så mye lus.
 2. Lakselus-saken: Anmelder oppdrettsgigant

  Norges Miljøvernforbund (MMF) anmelder oppdrettsselskapet SalMar til Økokrim for bruk av formalin.
 3. Oppdrettsgigant brukte ulovlig gift på laks

  Oppdrettsgiganten SalMar har brukt giften formalin på sin oppdrettslaks i et forsøk på å bekjempe lakselus-problemet.
 4. Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund: Klager Lerøy inn for villedende markedsføring av laks

  Nyheten «garantert antibiotikafri oppdrettslaks» får miljøforkjemperen Kurt Oddekalv til å tenne på alle plugger.
 5. Milliardær bekymret for «verdens beste» lakseelv

  TROMSØ (VG) Rømt oppdrettslaks i Altaelva kan ødelegge elvas posisjon som verdens beste, skade villaksbestanden – og…
 6. Lakselord for en dag

  1. juni gikk på nytt startskuddet for Norges råeste…
 7. Skuespiller og SV-topp leder an: Lakseopprør utenfor Stortinget

  Onsdag blir det laksedemonstrasjon utenfor Stortinget, anført av skuespiller Jon Eikemo, miljøaktivist Kurt Oddekalv og…
 8. Oppdrettsgigant sier nei til fire milliarder

  John Fredriksens Marine Harvest sjokkerer fiskeverdenen: De sier nei til å utvide andelen laks i mærene, selv om det kan…

Mer om

 1. Fiskeri
 2. Jakt

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ørreten full av lus

 2. Villaksbestanden mer enn halvert

 3. Nå blir det bråstopp for mer lakseoppdrett: Her er kartet som får ekspertene til å slå laksealarm

 4. Pluss content

  Få større fangst: Superfiskernes enkle tips

 5. Fiskere advarer mot lakselusgift:– Nå rammes rekene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder