ENDRER IKKE: Helseminister Bent Høie viser til at Norge allerede går foran de andre nordiske landene.

ENDRER IKKE: Helseminister Bent Høie viser til at Norge allerede går foran de andre nordiske landene. Foto: Trond Solberg VG

Finland innfører strengere røykelov – men Høie mener det er strengt nok

I nabolandet vårt blir det forbudt å røyke med barn i bilen. En slik innstramming vil ikke helseminister Bent Høie gå med på.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Finland har i dag innført nye og strengere røykelover, som blant annet vil føre til at smakstilsetninger som mentol i tobakk blir forbudt.

Det vil også bli forbudt å røyke i bilen hvis man har med seg barn under 15 år, men ifølge den finske kringkasteren YLE er dette forbud der man ikke risikerer straff.

I tillegg får e-sigaretter status som vanlig sigaretter, noe som gjør at det vil bli ulovlig å benytte seg av e-sigaretter på området der røyking er forbudt.

Røykpakkene vil også få nye advarsler med skremmebilder av tobakksskader.

Helsemyndighetene i Finland har som mål å gjøre landet røykfritt innen 2030.

Folkehelseinstituttet: – Usunn mat er større utfordring enn røyking

Høie: – Norge er foran

2015: Nå kommer Høie-røykpakken

– Norge har en streng røykelov og vi går foran de andre nordiske landene når regjeringen nå har foreslått å innføre standardiserte tobakkspakninger. Vår hovedprioritet er å hindre nye generasjoner å begynne med tobakk og hjelpe de som røyker å slutte. Flere slutter å røyke og færre begynner, sier helseminister Bent Høie (H) til VG og legger til:

– Vi har ikke planer om å ytterligere stramme inn reguleringene på røyking, men allerede i 2013 ble det lovfestet at barn har krav på et røykfritt miljø.

Høie poengterer at Finland har innført EUs tobakksdirektiv, at det kommer alle andre EU-land til å gjøre samt at regjeringen har foreslått at Norge skal gjøre det samme.

– I tillegg har vi foreslått å gå lengre ved enn det EU krever ved å innføre standardiserte tobakkspakninger. Samtidig vil vi gjøre det lovlig å omsette e-sigaretter, men bruken blir regulert på samme måte som vanlige sigaretter. Her er vi helt på linje med Finland.

Les også: Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

FHI om de finske lovene: – Gode tiltak

Områdedirektør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til VG at endringene i den finske røykeloven også ville vært interessant for Norge.

– Når det gjelder dette med smakstilsetninger på tobakk, så er det å fjerne varen et godt tiltak fordi mentolsmaken appellerer til unge mennesker. Vi støtter et eventuelt forbud, og tror det er et viktig tiltak for å stoppe nettopp rekrutteringen av unge.

Klepp mener videre at påbudet om at e-sigaretter kun må benyttes på tillatte røykeplasser og nøytrale røykpakker er gode tiltak.

2012: EU vil forby smakssnus og mentolsigaretter

– Når det gjelder forbudet mot å røyke med barn i bilen så er jeg veldig usikker hvor stort omfang det er. Det høres ut som noe som var aktuelt i forrige århundre, og jeg har vanskelig for å se for meg at voksne mennesker i dag sitter og røyker med barna i bilen. Men forekommer det så er jo naturligvis den passive røykingen svært skadelig for barn, sier Klepp før han poengterer:

– Det som er viktig med disse tiltakene er at det skal hindre barn og unge å begynne med røyking. Samtidig mener jeg at bevisste røykere må ha en anledning til å røyke uten at det er til sjenanse for andre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder